Trump-lejren nægter at give fortabt: Dette er begyndelsen på en opstand

Præsidentens løfte om at fortsætte kampen trods valgmændenes godkendelse af valgresultatet kan fyre yderligere op under protester, som er gået ud over to sorte kirker

Amerikanerne var på gaden i weekenden for at protestere mod valget i november under parolen "stop the steal", som ses til venstre. På billedet til højre ses en demonstrerende menneskemængde i Washington, der hylder Donald Trump, der netop flyver forbi i sin Marine One-helikopter.
Amerikanerne var på gaden i weekenden for at protestere mod valget i november under parolen "stop the steal", som ses til venstre. På billedet til højre ses en demonstrerende menneskemængde i Washington, der hylder Donald Trump, der netop flyver forbi i sin Marine One-helikopter. Foto: Al Drago/AFP/Ritzau Scanpix og Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tilhængere af præsident Donald Trump gik på gaden i flere amerikanske byer i weekenden, hvor de under slagordet ”Stop the Steal” (stands tyveriet) protesterede imod resultatet af præsidentvalget i november. Trump støttede demonstrationerne ved blandt andet at flyve henover menneskemængden i præsidenthelikopteren Marine One, og hans fortsatte forsøg på at få demokraten Joe Bidens valgsejr omstødt kan fyre yderligere op under demonstrationerne frem til Bidens officielle indsættelse den 20. januar.

Demonstrationerne tiltrak medlemmer af den højreekstremistiske gruppe Proud Boys, og konfrontationer mellem demonstranter og moddemonstranter førte flere steder til sammenstød, anholdelser og knivstikkerier.

I forbundshovedstaden Washington blev to historiske afroamerikanske kirker udsat for hærværk, da Black Lives Matter-bannere blev revet ned og afbrændt. Videooptagelser viser en gruppe mænd hive et banner ned fra en af kirkerne, mens andre i forsamlingen råber: ”Hvis gader? Vores gader!”

Politiet efterforsker vandalismen som mulige hadforbrydelser. Ianther M. Mills, der er ledende præst i en af kirkerne, Asbury United Methodist Church, sammenligner afbrændingen af bannerne med Ku Klux Klans chikane mod sorte amerikanere i midten af det 20. århundrede.

”For mig minder det om afbrændinger af kors,” siger hun i en udtalelse.

Præsident Trumps forsøg på at anfægte valgresultatet er udsigtsløst, efter at medlemmerne af valgmandskollegiet i går endegyldigt ventedes at bekræftede de amerikanske vælgeres dom ved at stemme på Joe Biden. Efter afstemningen, der fandt sted efter redaktionens deadline, ville den kommende præsident holde en tale om valgresultatet og om det amerikanske demokratis ”styrke og robusthed”.

Højesteret har til præsidentens store fortrydelse afvist at behandle to særskilte sager, som havde til formål at anfægte valghandlingen i flere svingstater.

”Højesteret svigtede os virkelig. Ingen visdom, intet mod!” skrev Trump på Twitter i weekenden i en indirekte kritik af de tre konservative dommere, som han selv har fået udnævnt til USA’s øverste domstol.

Trods sine juridiske nederlag og valgmændenes blåstempling af valgresultatet afviser Donald Trump at opgive ævred. I et interview med tv-stationen Fox News siger præsidenten, at der stadig er ”talrige lokale sager”, der kan omstøde valgresultatet, og han hævder fortsat, at han ”vandt stort” i delstater, som han rent faktisk tabte.

”Nej, det er ikke overstået,” siger han i interviewet.

Præsident Trump bakkes op af mange af sine tilhængere. Under en af demonstrationerne i Washington hævdede deltagere i weekenden, at præsidenten er blevet pålagt endnu en valgperiode af Gud. Demonstrationen, der med henvisning til bibelberetningen om israelitternes march rundt om byen Jerikos mure havde fået navnet ”Jerikos march”, var organiseret af en gruppe konservative kristne.

”Dette er begyndelsen på en populistisk kristen opstand,” sagde en af talerne, Lance Wallnau, der er en populær kristen forfatter og Trump-tilhænger, ifølge Christian Broadcasting Network

Ifølge en ny meningsmåling fra CBS News siger 61 procent af de amerikanske vælgere, at valget er ”overstået”. Men meningerne er stærkt delte i forhold til partipolitisk ståsted. Kun 18 procent af de republikanske vælgere mener, at Joe Biden er valgets reelle vinder, og 75 procent benægter, at valget er et afsluttet kapitel.

I interviewet med Fox News nægter præsident Trump at svare på spørgsmålet om, hvorvidt han vil komme til indsættelsen af Joe Biden den 20. januar.

”Det vil jeg ikke tale om,” siger han til Fox News.