Prøv avisen

Trump lover USA’s kristne: Jeg vil aldrig svigte jer

I sin tale ved det årlige morgenmadsbønnemøde, National Prayer Breakfast, i torsdags på Hilton-hotellet i Washington begejstrede præsidenten religiøse spydspidser i publikum ved at love at arbejde for at ”bygge en kultur, der værner om det uskyldige menneskeliv”. Foto: Evan Vucci/Reuters/Ritzau Scanpix

USA’s præsident sendte et tydeligt antiabortbudskab, da han talte ved det årlige morgenmadsbønnemøde i Washington

Debatten om retten til abort intensiveres nok engang i USA, hvor Donald Trump nu utvetydigt har stillet sig i spidsen for antiabortbevægelsen.

I sin tale ved det årlige morgenmadsbønnemøde, National Prayer Breakfast, i torsdags på Hilton-hotellet i Washington begejstrede præsidenten religiøse spydspidser i publikum ved at love at arbejde for at ”bygge en kultur, der værner om det uskyldige menneskeliv”.

”Alle børn, fødte såvel som ufødte, er lavet i Guds hellige billede. Hvert liv er ukrænkeligt, og hver sjæl er en dyrebar gave fra himlen. Som Herren siger i Jeremias’ Bog: ’Før jeg dannede dig i moders liv, kendte jeg dig. Før du kom ud af moders skød, helligede jeg dig’,” sagde Trump til stort bifald fra de over 3500 deltagere fra 150 lande i det økumeniske bønnemøde.

Præsidentens markante støtte til abortmodstanderne kom, blot to dage efter at han i sin store tv-transmitterede tale om nationens tilstand opfordrede Kongressen til at ulovliggøre provokerede aborter sent i graviditeten. Flere delstaters initiativer til at udvide kvinders mulighed for at afbryde deres svangerskab efter den 20. graviditetsuge har de seneste uger fyret op under den amerikanske abortdebat, der nu ventes for at blive et væsentligt politisk tema i Washington i år og under præsidentvalgkampen næste år.

Donald Trump nyder bred opbakning blandt konservative hvide evangelikale, som var med til at sikre ham valgsejren i 2016, og han har brugt bønnemødet til at sende et klart signal til sine kernevælgere om fortsat at ville kæmpe deres sag. I 2017 lovede han at afskaffe den lov, der forhindrer kirker og andre skattefritagede organisationer i at støtte og føre valgkamp for politiske kandidater. Og i 2018 talte han om vigtigheden af, at troende kan dyrke deres tro ”uden frygt”.

Det er et vigtigt tema for amerikanske evangelikale, der er bekymrede for, at sekulariseringen af samfundet svækker deres mulighed for at leve i overensstemmelse med deres religiøse overbevisninger. Denne bekymring er blandt andet baseret på nylige sager om kristne forretningsdrivende, der er blevet trukket i retten for at nægte at sælge deres ydelser til homoseksuelle.

Præsident Trump brugte også torsdagens bønnemøde til at forsikre de deltagende religiøse ledere om, at han står last og brast ved deres side og vil værne om deres rettigheder.

”Jeg vil aldrig svigte jer. Det kan jeg sige. Aldrig,” erklærede han.

Det vakte desuden opmærksomhed, at Trump indledte sin tale med at lovprise vicepræsident Mike Pences hustru, Karen Pence, der i sidste måned blev kritiseret i nyhedsmedierne for at have taget arbejde på en kristen skole, som bandlyser homoseksuelle elever og lærere.

Donald Trump tog i sin tale også æren for Tyrkiets løsladelse af den amerikanske præst Andrew Brunson, der 2016 blev fængslet for at være en kristen spion og terrorist. Brunson, der selv var blandt deltagerne i morgenmadsbønnemødet, vendte efter to års frihedsberøvelse tilbage til USA i oktober, efter at Trump-regeringen indgik en aftale med Tyrkiet om hans frigivelse.

”Det var et mirakel,” sagde Trump om Brunsons løsladelse.

Morgenmadsbønnemødet er en tværreligiøs møderække, som har til formål at sætte fokus på troens og bønnens betydning særligt i det politiske arbejde, og den betragtes som et sjældent tværpolitisk pusterum i Washington.