Trump melder om god kemi med diktator Kim

Singapore lægger faciliteter til topmødet mellem præsident Trump fra USA og diktator Kim Jong-un fra Nordkorea. De skal mødes igen.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident, Donald Trump, underskriver en fælles erklæring i Singapore. Trump siger, at han "absolut" gerne inviterer Kim på besøg i Det Hvide Hus.
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident, Donald Trump, underskriver en fælles erklæring i Singapore. Trump siger, at han "absolut" gerne inviterer Kim på besøg i Det Hvide Hus. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har fået et "godt forhold" til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Det sagde Trump tirsdag formiddag lokal tid efter et første møde med nordkoreaneren under deres historiske topmøde i Singapore.

Fra Kim lød der også milde toner efter mødet, der varede i 41 minutter, og som ifølge en amerikansk embedsmænd kun havde deltagelse af de to mænd og deres tolke.

- En god forløber for fred, sagde Kim.

Artiklen fortsætter under annoncen

Faktisk gik mødet ifølge Trump over al forventning. Der blev gjort "masser af fremskridt".

Hans delegation meddelte, at Trump ifølge den oprindelige plan skulle forlade Singapore onsdag, men nu var det hele gået så godt, at han senere tirsdag ville flyve ud af østaten.

Forhandlingerne sigtede på at sætte gang i en proces om at afslutte atomtruslen på den koreanske halvø, hvor Nordkorea har udviklet atomvåben.

Det ser ud til at være lykkes. Trump og Kim underskrev en fælleserklæring, hvis indhold senere ventedes offentliggjort.

Men nyhedsbureauet AFP skriver, at erklæringen taler om "en total atomafrustning af den koreanske halvø".

Trump sagde, at afrustningen "meget snart". Han sagde også, at han venter at mødes "mange gange" med Kim i fremtiden.

USA vil have Nordkoreas atomtrussel fjernet, mens Nordkorea vil have fjernet internationale sanktioner.

Både Trump og Kim så alvorlige ud, da de kom trillende i deres limousiner til mødet på Capella-hotellet på Singapores ferieø Sentosa.

En ø, der har luksushoteller, menneskeskabte strande og en Universal Studios forlystelsespark.

På verandaen foran hotellet - en ombygget messe for britiske officerer fra det 19. århundrede - så begge ledere dog godmodige ud, og efter deres første håndtryk var der smil.

Derefter guidede Trump Kim ind i biblioteket, hvor de for første gang mødtes for at drøfte deres uenigheder via tolkene.

Trump sagde forleden, at han inden for et minut ville vide, om han kunne arbejde med Kim.

Og i timerne efter det første møde virkede Trump som en mand, der tror, at der er muligheder.

Mens de to ledere forlod biblioteket og begav sig til et lokale, hvor embedsfolk sluttede sig til drøftelserne, hørte pressen Kim sige til Trump via en tolk:

- Jeg tror, at hele verden følger dette øjeblik. Mange mennesker i verden vil tro, at det er en scene fra fantasien ... fra en science fiction-film.

Trump blev spurgt, hvordan mødet gik, og han svarede:

- Rigtig godt, rigtig, rigtig godt. Et godt forhold.

Den nordkoreanske leder var også optimistisk med hensyn til, at de to ledere kan nå til enighed.

- Vi har overvundet al mulig skepsis og spekulationer om dette topmøde, og jeg tror, at dette er godt for freden. Jeg tror, at det er en god forløber for fred.

Blandt de rådgivere, Trump har med i Singapore, er udenrigsminister Mike Pompeo, den nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton samt John Kelly, stabschef i Det Hvide Hus.

Kims hold omfatter blandt andre Kim Yong-chol, som er tidligere militær efterretningschef, udenrigsminister Ri Yong-ho og Ri Su Yong, næstformand for Nordkoreas Arbejderparti.

/ritzau/Reuters