Prøv avisen
Udland

USA’s præsident optrapper religiøs strid

Donald Trump (tv.) står her bag Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Det bør jøder bosat i USA også gøre, mener Trump, der kritiserer, at nogle jødiske amerikanere stemmer på demokraterne. Både konservative og liberale jødiske grupper og offentlige figurer fordømmer Trumps udtalelser. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Præsident Trump beskyldes for at bruge jøder som et politisk våben, efter at han har kaldt jødiske demokrater ”illoyale” over for Israel og deres trosfæller

Præsident Donald Trump drev en partipolitisk kile ind i spørgsmålet om amerikanske jøders forhold til Israel, da han flere gange i sidste uge kaldte jødiske demokrater troløse over for Israel og over for deres trosfæller.

”Hvis du stemmer på en demokrat, så er du illoyal over for jødiske mennesker, og du er meget illoyal over for Israel,” sagde Trump i onsdags.

Mange amerikanske jøder opfatter det som krænkende, at præsidenten antyder, at de har en ”dobbelt loyalitet” over for USA og Israel, og både konservative og liberale jødiske grupper og offentlige figurer fordømmer Trumps udtalelser. Idéen om, at jøder er mere solidariske over for Israel end over for de lande, som de bor i, har rod i en antisemitisk tankegang og forbindes ofte med den hvide nationalistiske bevægelse i USA.

”Når han bruger et sindbillede, der har været brugt imod jødiske personer i århundreder med frygtelige konsekvenser, så ansporer han – forsætligt eller uforsætligt – antisemitter i USA og i verden,” siger Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, i en udtalelse.

Andre indvender, at præsident Trump bruger den jødiske befolkning som en politisk fodbold.

”Amerikanske jøder – ligesom alle amerikanere – har et bredt spektrum af politiske synspunkter. Præsidentens vurdering af deres viden eller deres loyalitet, baseret på deres partipolitiske præferencer, sår splid og er respektløs og uvelkommen,” lyder det fra gruppen American Jewish Committee, AJC.

Præsident Trumps angreb på demokratiske jøder skriver sig ind i en bredere strid om religion og politik, der fornyligt resulterede i, at to muslimske demokratiske kongresmedlemmer, Ilhan Omar og Rashida Tlaib, blev forment adgang til Israel. Det var på opfordring af Trump, at den israelske regering afviste de to amerikanske kongresmedlemmer, der støtter boykot af Israel på grund af landets behandling af palæstinenserne. Demokratiske partiledere har bakket op om Tlaib og Omar, selvom de samtidig har forsøgt at tage afstand fra nogle af deres synspunkter.

Den republikanske jødiske koalition, RJC, er blandt de få jødiske grupper, der forsvarer Trump.

”Vi tager præsidenten alvorligt, ikke bogstaveligt. Præsident Trump påpeger det indlysende: For de, der kerer sig om Israel, har mange demokratiske folkevalgte indtaget et israelfjendsk standpunkt,” skriver RJC i et tweet.

Præsident Trump har gjort sin urokkelige opbakning til Israel til en væsentlig del af sin udenrigspolitiske linje. I sine to og et halvt år som præsident har han vist dette ved blandt andet at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, anerkende Golanhøjderne som israelsk territorium og lægge en hård linje over for Iran.

Blot få timer efter sit udfald mod demokratiske jøder i onsdags citerede Donald Trump på Twitter en kommentar fra en kontroversiel konservativ radiovært, Wayne Allyn Root, der kalder ham ”konge af Israel” og elsket af israelerne, som var han ”den genopstandne Kristus”.

Flere kommentatorer benyttede lejligheden til at pointere, at jøder ikke tror på Kristi genkomst.

Amerikanske jøder stemmer typisk demokratisk. Ifølge tænketanken Pew Research Center stemte 79 procent af amerikanske jøder på demokratiske kandidater ved det seneste midtvejsvalg i 2018.

Ved præsidentvalget i 2016 stemte 71 procent af de jødiske vælgere på demokraten Hillary Clinton, mens kun 23 procent stemte på Donald Trump.