Prøv avisen

Trump optrapper værdikamp om islam

I mandags foreslog rigmanden Donald Trump midlertidigt at lukke USA's grænser for alle muslimer. Foto: Capital Pictures

Præsidentkandidat Donald Trumps forslag om indrejseforbud for muslimer sætter fokus på USA's store terrorfrygt

Amerikanernes nationale værdier er kommet på en prøve, efter at den førende republikanske præsidentkandidat, rigmanden Donald Trump, i mandags foreslog midlertidigt at lukke USA's grænser for alle muslimer. Trumps forslag kommer efter sidste uges masseskyderi i San Bernardino i Californien, som blev begået af et ungt muslimsk ægtepar, og som nu efterforskes som et islamistisk terrorangreb.

”Vi har intet valg. Vores nation kan ikke blive offer for kolossale angreb fra mennesker, der kun tror på jihad,” sagde Trump til et valgmøde mandag aften, hvor han blev mødt af et begejstret publikum.

Det opsigtsvækkende forslag skubber den politiske diskurs langt ud over den grænse, som førende amerikanske præsidentkandidater almindeligvis holder sig inden for og fordømmes kraftigt af både republikanske og demokratiske politikere.

”Donald Trump er sindsforvirret. Hans 'politiske' forslag er ikke seriøse,” skriver eksempelvis den republikanske præsidentkandidat Jeb Bush på Twitter.

Mange iagttagere afskriver Donald Trump som en opportunist, der blot er på vælgerjagt op til startskuddet for det republikanske partis primærvalg i februar. Men andre påpeger, at Trumps politiske succes sætter fokus på et mere vanskeligt spørgsmål om det moderne USA.

”Hvad siger det om os alle, som amerikanere, at han er nået så langt? Trump er dygtig til at opdele verden i 'os' og 'dem', fordi han ved, at hans publikum finder det betryggende. Men at lade som om, at vi ikke har tilladt denne ånd at syde, er at lade os selv tage et lettelsens suk, som vi ikke fortjener,” skriver kommentatoren Evan Osnos i en onlineartikel i magasinet The New Yorker.

I en artikel for nyhedsbureauet Reuters påpeger analytiker Bill Schneider, at Donald Trumps kandidatur afspejler, at amerikansk politik er hensunket i en klassekamp, der i store træk står mellem de uddannede og de uuddannede amerikanere. Mens 46 procent af republikanske vælgere uden en videregående uddannelse støtter Donald Trump, så gælder det kun for 18 procent af partiets veluddannede vælgere.

Rigmandskandidaten har formået at samle de hvide arbejderklassevælgere i en fælles værdikamp mod den politisk korrekte elite, som præsident Barack Obama repræsenterer, og terrorfrygten forstærker denne vekselvirkning. Mens Obama vil bekæmpe terrorisme i USA med tiltag som stramninger af våbenlovgivningen, så blæser Trump til ubønhørlig krig mod islamisme, påpeger Bill Schneider.

”I betragtning af den vrede og frygt, der har grebet landet, søger mange vælgere efter en helt anden slags leder end Obama,” skriver han.

Donald Trumps kontroversielle forslag afspejler mange vælgeres frygt for, at den amerikanske regering ikke gør tilstrækkeligt for at beskytte dem fra den voksende trussel fra islamistisk terror, siger flere republikanske strateger og politiske ledere.

”Jeg mener, at Trumps idé kan være for meget, men jeg tror, at noget rystende kan være meget nyttigt til at skubbe på for en national debat om, hvor stort dette problem er, og hvor farligt det er,” siger den tidligere kon.gresleder Newt Gingrich til avisen The New York Times.

Ifølge den årlig meningsmåling Global Values Poll (den globale værdimåling) mener tre fjerdedele af de republikanske vælgere i USA, at muslimske værdier står i modsætning til ”den amerikanske levevis”. Det samme gælder for 56 procent af hele den amerikanske befolkning.