Trump-regeringen beskyldes for dobbeltmoral med rapport om religionsfrihed

Kina og andre kritikere mener, at USA ikke kan tillade sig at pege fingre ad andre landes brud på religionsfrihed i årlig rapport

Dette års religionsfrihedsrapport dækker kalenderåret 2016, men den er den første udgivet af den nye regering under præsident Donald Trump, og den er betydeligt mere kortfattet end tidligere udgaver
Dette års religionsfrihedsrapport dækker kalenderåret 2016, men den er den første udgivet af den nye regering under præsident Donald Trump, og den er betydeligt mere kortfattet end tidligere udgaver. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/ritzau.

USA’s forsøg på at spille verdens politibetjent, hvad angår den internationale trosfrihed, runger hult. Det mener lande som Kina, der reagerer skarpt på denne uges udgivelse af det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om vilkårene for religionsfrihed kloden rundt.

Rapporten omfatter 199 lande og territorier, og den betragtes som den mest vidtrækkende globale redegørelse for krænkelser af religionsfriheden. Dette års rapport dækker kalenderåret 2016, men den er den første udgivet af den nye regering under præsident Donald Trump, og den er betydeligt mere kortfattet end tidligere udgaver, som blandt andet indeholdt personlige fortællinger af ofre for religiøs forfølgelse.

Rapporten er et horn i siden på lande som Saudi-Arabien, Kina og Rusland, som hvert år klandres for deres krænkelser af trosfriheden. De kinesiske myndigheder udtrykker da også åbenlys mishag med dette års rapport, der blandt andet fremhæver den kinesiske regerings tilbageholdelse, tortur og mishandling af religiøse minoriteter, heriblandt kristne og medlemmer af Falun Gong-sekten.

En talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium siger til nyhedsbureauet Reuters, at ”alle, der kender kendsgerningerne, ved, at USA ikke er perfekt”, mens en kommentar i det statslige nyhedsbureau Xinhua med henvisning til weekendens raceoptøjer i Charlottesville i delstaten Virginia opfordrer USA til at reflektere over sine egne problemer, inden det kritiserer andre lande.

”Med det nylige sammmenstød mellem hvide racister og deres modstandere som bagtæppe udstiller de amerikanske anklager mod Kina den dobbeltmoral, som landet bruger,” lyder det hos Xinhua.

Andre kritikere mener, at Trump-regeringens promovering af global trosfrihed undermineres af tiltag som præsidentens omstridte indrejseforbud for personer fra seks overvejende muslimske lande.

”Når man bandlyser en navngivet religiøs gruppe, så stemmer det ikke overens med internationale normer for religionsfrihed,” siger eksempelvis Shawn Casey, der indtil Trumps indsættelse i januar var udenrigsministeriets særlige repræsentant for religion og globale forhold, til avisen The Washington Post.

Dette års usædvanligt kortfattede rapport fremhæver blandt andet Islamisk Stat, IS, for den militante gruppes grusomme krænkelser af trosfriheden, og den stempler IS’ voldelige angreb på kristne og andre minoriteter som folkedrab. Det samme gjorde den tidligere Obama-regering ligeledes i marts sidste år, men først efter vedvarende pres fra blandt andet Republikanerne og kirkelige organisationer. Og den kurs holder Republikanerne fast i som regeringsparti.

”I takt med at vi gør fremskridt med at besejre IS og nægte dem deres kalifat, fortsætter deres terrorister med at gå efter adskillige religiøse grupper og etniciteter med henblik på voldtægt, bortførelse, slaveri og endda døden,” lød det fra USA’s udenrigsminister, Rex Tillerson, da han i denne uge præsenterede rapporten på et pressemøde i Washington.

Danmark får også sit eget kapitel i rapporten, der blandt andet omtaler TV 2’s dokumentarserie ”Moskéerne bag sløret”, som ved hjælp af interviews optaget med skjult kamera gengiver islam i et negativt lys. Kapitlet om Danmark henviser også til antisemitiske, antimuslimske og antikristne hændelser i større byer og asylcentre.

Religionsfrihedsrapporten er udarbejdet på baggrund af informationer indsamlet fra journalister, forskere, uafhængige menneskerettighedsorganisationer og religiøse grupper.

Den er påbudt i en lov, der i 1998 gjorde religionsfrihed til en grundsten i amerikansk udenrigspolitik, og den omdeles til alle medlemmer af Kongressen.