Prøv avisen

Donald Trump sætter kursen mod det Hvide Hus med et splittet parti bag sig

"Vi elsker dig, far," lød det fra Donald Trumps ældste søn, der også hedder Donald Trump, da han som delegeret for New York natten til i går kunne udråbe sin far til præsidentkandidat for Det Republikanske Parti med sine søskende Ivanka, Eric og Tiffany ved sin side. – Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/Scanpix. Foto: 2016 Getty Images

Det Republikanske Parti føjer dets græsrødder og overlader roret til Donald Trump. Men mange medlemmer savner visioner og konkret politik fra deres præsidentkandidat

Donald Trump Jr. har tårer i øjnene. Hans far har netop gjort det, han siger, han mestrer til fulde.

Byggematadoren og mangemilliardæren har vundet. Sejret over 17 andre præsidentkandidater, så han nu er manden, der skal tegne Det Republikanske Parti. Og det er sønnike, der fra gulvet på Republikanernes partikonvent i Ohio som delegeret for New York får lov til at indberette de stemmer, som formelt hiver sejren som præsidentkandidat i land.

”Det her er ikke en kampagne, det er en bevægelse, som taler direkte til almindelige amerikanere og giver dem en stemme,” siger kandidatens rørte førstefødte.

Og flere sejre vil følge, lover Donald Trump Jr. Hans far vil i november gå sejrrigt ud af valgkampen ved at vinde Trump-familiens ellers kernedemokratiske hjemstat New York og svingstater som Ohio. For Donald Trump har sat sig selv i spidsen ikke bare for et parti, men for en folkelig bevægelse af vrede amerikanere, som vil have, ”at Amerika bliver et storslået land igen”.

Men det bliver ikke let at udvide den republikanske vælgerbase, hvis Donald Trump ikke formår at samle sit eget parti bag sig, vurderer New York Times’ politiske korrespondent Jonathan Martin, som følger konventet tæt. Han mener, at de mange tomme stole i salen vidner om et problematisk fravær af prominente republikanere med navne som Bush, McCain og Romney:

”Politik er en øvelse i at samle støtter. Det rækker ikke, at Donald Trump tiltrækker en masse nye vælgere, hvis han ikke kan sikre hele det bagland, der plejer at være solide republikanske stemmer. Mange af dem, jeg har talt med her på konventet, er stadig ikke trygge ved ham og vil ikke stemme på ham.”

En af dem er Paul Simpson, der er delegeret fra Texas og havde håbet at se Ted Cruz som partiets konservative bannerfører. Men selvom Texas’ delegation sammen med andre delegerede åbent har luftet deres utilfredshed med Donald Trump på konventet, siger Paul Simpson, at det nu gælder om at stå sammen Hillary Clinton, Demokraternes kandidat, ved valget den 8. november.

”Vi kan ikke altid få, hvad vi vil have. Nu håber jeg, at Donald Trump bakker op om den meget ambitiøse politiske dagsorden, som Paul Ryan og vores kongresmedlemmer har lagt frem,” siger han med henvisning til formanden for Repræsentanternes Hus, der en del tøven også har støttet Trump på konventet.

Og selvom 721 delegerede – så mange som aldrig før – på konventet stemte på andre kandidater end Trump, og det altså ikke er lykkedes at samle partiet bag Trump, så mener Paul Simpson, at konventet har leveret energi og engagement til at mobilisere partiets græsrødder.

”Trumps folk har gjort et fremragende stykke arbejde ved at bruge konventet til at vise, at Hillary Clinton vil være en katastrofe for det her land,” siger han.

En anden delegeret, Joyce Simmons fra Nebraska, kalder konventet et af de mest interessante, hun har oplevet gennem et langt politisk liv og et af de bedste til at henvende sig direkte til ”den almindelige amerikaner, der følger det hjemme i stuerne”.

”Men jeg ville ønske, der blev skruet ned for retorikken. Jeg tilhører den del af partiet, der gerne vil have, at vi er seriøse og viser respekt,” siger Joyce Simmons.

Hun bryder sig for eksempel ikke om, når Trump-tilhængere højlydt hepper på at smide Hillary Clinton i fængsel.

Joyce Simmons opfordrer Donald Trump til at følge sin søns eksempel og vise, at han kan holde en tale, hvor han fremstår som et sympatisk menneske med et sammenhængende politisk argument.

Hun mener, at mange moderate republikanere ikke kun vil høre advarsler om, at deres land er på afgrundens rand, men også, hvilken konservativ dagsorden Trump vil føre for at få det på rette køl igen.

”Det er op til Donald Trump selv,” lyder det fra John Creed fra delstaten Ohio, der både lægger hus til konventet og til en delegation, der hellere havde set deres egen guvernør John Kasich på podiet som præsidentkandidat.

”Donald Trump har allerede vist, at han kan nå ud til de amerikanere, der ikke føler, at deres stemme bliver hørt. Men som konservative mangler vi at se ham lægge sine politiske visioner frem og opføre sig præsidentielt, som en leder der kan tage hånd om os alle.”

John Creed tvivler dog på, at kandidaten vil ændre kurs. En tvivl, der også var at spore i Paul Ryans tale, da den populære formand for Repræsentanternes Hus på konventet bønfaldt sine partimedlemmer om alligevel at bakke op om partiet: ”Det, vi har begyndt, må vi nu se til ende.”

Måske var det ham og andre skeptiske republikanere, Donald Trumps søn henvendte sig til med en advarsel og et løfte: ”Undervurder aldrig min far! Når han sætter sig for noget, så gennemfører han det.”