Prøv avisen

Trump-sejr præger tysk valg af præsident

Frank-Walter Steinmeier er amerikanerens absolutte modstykke. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

I et ustabilt Vesten har Tyskland brug for et statsoverhoved med sans for udenrigspolitik, lyder det efter de facto-kåring af udenrigsminister til præsident

Mens Donald Trump forbereder sig på at overtage præsidentposten i USA efter historiens måske mest beskidte valgkamp, peger tyske toppolitikere på en præsident, som er amerikanerens absolutte modstykke.

Det konkluderer politiske kommentatorer i Tyskland, efter at Angela Merkels regering i går enedes om at pege på den 60-årige socialdemokratiske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier som ny præsident. Statsoverhovedet vælges til februar af Forbundsforsamlingen, hvor regeringspartierne råder over et komfortabelt absolut flertal, så selvom oppositionen opstiller en modkandidat, levnes vedkommende stort set ingen chance.

Nomineringen af den erfarne og populære politiker er ”et klart signal” efter valget af Trump, skriver Roland Nelles, medlem af chefredaktionen på nyhedsmagasinet Spiegel:

”Steinmeier er ikke en, der agiterer mod udlændinge og lover alle alt muligt, men derimod en overbevist demokrat, tilregnelig og seriøs.”

Det tyske præsidentembede kan ikke sammenlignes med det amerikanske, men er i høj grad en ceremoniel post, der tjener som moralsk kompas og symbol på national samling på tværs af politiske uenigheder i Forbundsrepublikken.

”Men denne funktion kan ikke undervurderes i en tid, hvor den politiske kamp bliver stadig mere akut, og hvor ’trumpistiske’ partier påvirker stemningen i Europa med simple slogans,” skriver Roland Nelles.

Frank-Walter Steinmeier, som i februar 2017 vil erstatte den 76-årige tidligere præst og østtyske borgerrettighedsaktivist Joachim Gauck på præsidentposten, har gjort sig bemærket ved at kalde Donald Trump for en ”hadprædikant” og leder af en ”ny autoritær og chauvinistisk” bevægelse.

Netop det amerikanske præsidentvalg har påvirket de tyske politikeres valg af Steinmeier, skriver Tysklands største avis Bild.

I ugevis har regeringskoalitionen mellem forbundskansler Merkels kristeligt- demokratiske CDU, det bayerske søsterparti CSU og det socialdemokratiske SPD forgæves forsøgt at blive enige om en passende kandidat. Angela Merkel har ikke ønsket Steinmeier som præsident, men har samtidig heller ikke formået at finde en konservativ kandidat. Da hun i går gav sit ja, skete det ifølge Bild alene for at sikre politisk stabilitet i en tid med voldsomme brydninger i både Tyskland og resten af Europa.

”Der er ikke længere råd til at skændes om statens højeste embede, ligesom man ikke har råd til at vælge en præsident, som mangler erfaring med udenrigspolitik,” skriver avisen med henvisning til Steinmeiers erfaring som udenrigsminister både nu og i Merkels første store koalition fra 2005 til 2009.

”Det er en beslutning baseret på fornuft,” sagde Merkel selv ifølge nyhedsbureauet dpa, mens CSU’s generalsekretær, Andreas Scheuer, mener, at Steinmeier er en ”god kandidat i disse udenrigspolitisk udfordrende tider”. Valget har dog også udløst kritik internt i regeringen, hvor den konservative finansminister Wolfgang Schäuble ifølge avisen Rheinische Post har kaldt det et ”nederlag” for de konservative regeringspartier.

Valget af et nyt statsoverhoved har tidligere virket som pejlemærke for et politisk magtskifte i Tyskland. Det, der tegner sig nu, er en regeringskoalition, som har meget svært ved at enes, men som vil se sig nødsaget til at forsøge at beholde magten efter det tyske valg i september næste år, mener politolog Carsten Koschmieder:

”Kun et mindretal ønsker en stor koalition, men det bliver vanskeligt at undgå den, hvis AfD kommer i parlamentet,” siger han med henvisning til det højrenationalistiske Alternativ for Tyskland (AfD), som ifølge de seneste meningsmålinger står til at få omkring 13 procent af stemmerne.