Prøv avisen

Trump skruer bissen på i budgetstrid

Det er Trumps krav om, at 5,7 milliarder dollars (cirka 37 milliarder kroner) afsættes til muren i den nye finanslov, som har udløst budgetkrisen og ført til den nu over to uger lange delvise lammelse af det amerikanske statsapparat. Foto: Alex Brandon/Ritzau Scanpix

Præsident Trump nægter at opgive det krav om en grænsemur, som har ført til en lammelse af USA’s statsapparat

Mens Demokraterne lægger pres på Donald Trump for at indgå kompromiser om et midlertidigt budget, der kan føre til genåbningen af vigtige dele af USA’s statsapparat, gør præsidenten det klart, at han ikke agter at fravige sit krav om en mur langs grænsen til Mexico.

Det er netop Trumps krav om, at 5,7 milliarder dollars (cirka 37 milliarder kroner) afsættes til muren i den nye finanslov, som har udløst budgetkrisen og ført til den nu over to uger lange delvise lammelse af det amerikanske statsapparat.

Præsident Trump truer nu med at erklære ”nødretstilstand” i USA. Dette kan i princippet give ham mulighed for at gå udenom Kongressen for at finansiere muren, som ifølge præsidenten vil beskytte amerikanerne fra voldtægtsforbrydere, bandemedlemmer og andre kriminelle, der krydser den mexicansk-amerikanske grænse ulovligt.

”Vi har en national krise – bare læs aviserne,” sagde Donald Trump til journalister foran Det Hvide Hus i søndags.

Hvis præsidenten gør alvor af truslen, vil det imidlertid udløse et politisk og juridisk slagsmål, der kan forvandle den politiske kamp om muren og Trumps stramme indvandringspolitik til en bredere strid om, hvorvidt præsidenten misbruger sine magtbeføjelser.

Den siddende præsidents mulighed for at erklære ”nødretstilstand” er generelt møntet på krigslignende si-tuationer, og det er et åbent spørgsmål, hvorvidt ulovlig indvandring udgør en tilstrækkelig stor national sikkerhedskrise til at retfærdiggøre, at Trump benytter sig af denne ret.

Den nyvalgte demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, af- viser på det kraftigste, at Trump enerådigt kan bygge grænsemuren.

”Præsidenten giver det indtryk, at han ikke alene ønsker at lukke ned for statsapparatet og bygge en mur, men at han også vil afskaffe Kongressen, således at den eneste stemme af betydning er hans egen,” siger hun i et interview med tv-stationen CBS News.

Den republikanske præsident har også gjort det klart, at han er parat til at holde dele af statsapparatet lukket i ”måneder og endog år”, hvis Demokraterne ikke bøjer sig og afsætter penge til grænsemuren.

Demokraterne har tilbudt at gå med til at afsætte 1,5 milliarder dollars (knap 10 milliarder kroner) til grænsesikkerhed, men nægter at lade nogle af pengene blive brugt til præsidentens mur. Trump forsøgte i weekenden at udvise forhandlingsvilje ved at foreslå, at muren kan blive bygget af stål i stedet for af cement, men intet tyder på, at dette vil blødgøre Demokraterne.

Krisen i Washington er det første store opgør mellem de to politiske partier, efter at Demokraterne i sidste uge indledte det nye år som flertalsparti i Repræsentanternes Hus. Republikanerne sidder fortsat på magten i Senatet og vil ikke underskrive en finanslov, som ikke er blåstemplet af præsidenten.

Den delvise nedlukning af det amerikanske statsapparat begyndte inden jul og berører cirka 800.000 statsansatte, der er på tvungen orlov uden løn, samt millioner af amerikanere, som ikke har adgang til visse offentlige ydelser.