Trump spiller farligt spil med Iran-trusler

Med sine krigstrusler bringer den amerikanske præsident konflikten med præstestyret ind i en ny fase, hvor iranerne også opildnes til oprør

”Du skal aldrig nogensinde true USA igen. Ellers kommer det til at få konsekvenser, som sjældent er set værre gennem historien,” skrev Donald Trump med blokbogstaver henvendt mod Irans præsident, Hassan Rouhani.
”Du skal aldrig nogensinde true USA igen. Ellers kommer det til at få konsekvenser, som sjældent er set værre gennem historien,” skrev Donald Trump med blokbogstaver henvendt mod Irans præsident, Hassan Rouhani. Foto: Ritzau Scanpix.

Præsident Donald Trump buldrede højlydt på krigstrommerne natten til mandag dansk tid, da han brugte sit foretrukne kommunikationsmiddel, Twitter, til at udstede voldsomme trusler mod Irans præsident, Hassan Rouhani.

”Du skal aldrig nogensinde true USA igen. Ellers kommer det til at få konsekvenser, som sjældent er set værre gennem historien,” skrev Trump med blokbogstaver.

Præsidentens tweet kom, efter at den iranske præsident i en tv-transmitteret tale søndag advarede USA mod at ”vride løvens hale” og bekendtgjorde, at en krig mod Iran vil være ”alle kriges moder”.

Spændingerne mellem de to lande har været eskalerende siden maj, hvor Donald Trump bekendtgjorde, at han trækker USA fra den multinationale atomaftale med Iran og genindfører amerikanske sanktioner mod styret i Teheran. Flere af de mest vidtgående sanktioner vil træde i kraft inden for de kommende måneder. USA vil eksempelvis i november begynde at straffe internationale virksomheder, som handler med Iran, og iværksætte tiltag, der har til formål at afskære praktisk talt hele det iranske oliemarked. Præstestyret har reageret med trods på de amerikanske udmeldinger og åbent lagt frem, at det er begyndt at øge sin kapacitet til at berige uran – et brændstof, der både kan anvendes til civile formål og til atomvåben.

Den amerikanske regering har netop søsat et propagandaoffensiv, der ved hjælp af blandt andet taler og beskeder på de sociale medier har til formål at opildne til intern uro i Iran og udvande den folkelige opbakning til landets ledere. Eksempelvis henvendte udenrigsminister Mike Pompeo sig i en tale søndag aften amerikansk tid direkte til iranerne med et budskab om, at Irans Revolutionsgarde er en kleptokratisk mafia, der beriger sig selv, mens iranske familier lider. ”I lyset af iranske protester og 40-året for iransk tyranni har vi et budskab til Irans befolkning: USA hører jer, USA støtter jer, USA er med jer,” sagde Pompeo, der også har varslet en optrapning af et amerikansk regeringsprogram, der udsender elektronisk kommunikation til iranerne på farsi.

Donald Trumps nye trusler mod Iran kan være et led i den kampagne. Men præsidenten tweeter ofte uden at være gået i samråd med sine udenrigspolitiske rådgivere, og der er stor sandsynlighed for, at han i dette tilfælde handler på egen hånd.

Den optrappede konflikt kommer i slipstrømmen på Trumps omstridte Helsinki-topmøde med den russiske præsident, Vladimir Putin, i sidste uge, og den fjerner belejligt fokus fra den voldsomme kritik, der er heglet ned over præsidenten over mødet, som selv hans partifæller har beskrevet som ”bizart”, ”pinligt” og ”vanærende”. Den offentlige debat om, hvorvidt den amerikanske præsident er blevet kompromitteret af en fjendtligtsindet magt, vokser i styrke og seriøsitet i USA.

Det er nærliggende at sammenligne den amerikanske præsidents tweet med hans vendetta i fjor mod Nordkorea. Hans trusler om at bruge ”bål og brand” mod Pyongyang-styret skræmte store dele af den vestlige verden fra vid og sans, inden at Trump tidligere i år fuldstændig skiftede kurs og mødtes med den hidtil internationalt isolerede nordkoreanske leder, Kim Jong-un, som han til mange iagttageres meget store forbløffelse siden har rost til skyerne.

Præsident Trump er uforudsigelig, og det er muligt, at han på et tidspunkt vil ændre sin tilgang til Iran på samme måde, som han gjorde det med Nordkorea.

Men præstestyret vil ikke blot læne sig tilbage og vente på amerikanernes næste skridt. Den snarlige genindførelse af sanktioner vil gøre stor skade på landets skrøbelige økonomi, og det amerikanske forsøg på at opildne det iranske folk til at gøre oprør sender et signal til landets ledere om, at USA er i færd med at så kimen til et amerikanskstøttet regimeskifte. For dem minder det, som sker nu, ildevarslende om optakten til USA’s invasion af Irak i 2003. Uanset, om præsident Trump har appetit på en krig med Iran eller ej, har han nu bragt konflikten med præstestyret ind i en ny og farlig fase.