Twitter-blokering af Trump rejser debat om tech-giganternes magt: ”Ytringsfriheden er død i USA”

Donald Trumps livstidsudelukkelse fra Twitter og offentlig udskamning af præsidenten og hans allierede rejser en debat om ytringsfrihed, ’cancel kultur’ og teknologigiganternes magt og ansvar

Donald Trump oprettede en Twitter-konto i 2009. Natten til lørdag blev hans konto suspenderet på livstid under henvisning til Trump-tilhængernes stormløb på kongresbygningen i Washington. – Foto: Joshua Roberts/Illustration/Reuters/Ritzau Scanpix.
Donald Trump oprettede en Twitter-konto i 2009. Natten til lørdag blev hans konto suspenderet på livstid under henvisning til Trump-tilhængernes stormløb på kongresbygningen i Washington. – Foto: Joshua Roberts/Illustration/Reuters/Ritzau Scanpix.

Donald Trumps udstødelse fra det gode selskab på sociale medier efter sidste uges voldsomme uroligheder i USA rejser principielle spørgsmål om censur, ytringsfrihed, ”cancel kultur” og teknologigiganternes magt og ansvar som ordstyrere i den offentlige debat.

Den afgående amerikanske præsidents foretrukne platform Twitter meddelte natten til lørdag, at den med omgående virkning bandlyser Donald Trump på livstid. Det sker med henvisning til Trump-tilhængeres stormløb på kongresbygningen i Washington i onsdags og faren for, at præsidentens tweets kan tilskynde til yderligere vold, mord og væbnet oprør. Selvom Trump ikke direkte beordrede angrebet på kongresbygningen, havde han i tweets opfordret sine tilhængere til at komme til Washington den 6. januar, og det ville ”blive vildt”.

Konkret henviser Twitter til, at Trumps seneste tweets kan opfattes som støtteerklæringer til urostifterne, og at planer for nye væbnede aktioner allerede er begyndt at sprede sig, heriblandt et nyt angreb på USA’s politiske hjerte den 17. januar. Det er tre dage før, at Joe Biden, hvis overbevisende valgsejr i præsidentvalget betragtes som ugyldig af mange Trump-tilhængere, indsættes som præsident.

Foruden Twitter har også andre tech-giganter smidt Donald Trump på porten og taget andre skridt for at lukke ned for voldsopfordringer og radikaliseringsforsøg. Facebook, Instagram og Snapchat har midlertidigt suspenderet Trumps konti, og både Google og Apple har fjernet det sociale medie Parler, der er populært på USA’s højrefløj, fra deres app-oversigter. Det sociale medie Reddit har slettet et af de største debatfora for præsidentens tilhængere.

Den pludselige ”aflysning” af Donald Trump afskærer i al væsentlighed præsidenten fra at kommunikere direkte med offentligheden. Især Twitter har defineret hans præsidentskab, og nedlukningen af hans konto, hvor knap 89 millioner følgere fulgte med i hans ofte farverige angreb på politiske fjender og hyldest af egne bedrifter, isolerer præsidenten.

Også Donald Trumps allierede er blevet ofre for det, som nogle amerikanske nu betegner som ”the great cancellation” (den store aflysning).

Eksempelvis skrottede forlaget Simon & Schuster forleden en bogkontrakt med den republikanske senator Josh Hawley, der var en ledende figur i forsøget på at omstøde Joe Bidens valgsejr, med henvisning til hans ”rolle i det, der blev en farlig trussel mod vores demokrati og frihed”. Senatoren har svaret igen ved at beskylde forlaget for at være underlagt ”cancel kulturen”, hvor de, der ytrer upopulære holdninger, risikerer at blive udskammet og udstødt.

På Twitter raser præsidentens ældste søn, Donald Trump Jr., mod ”udrensningen” af konservative idéer og meningsdannere.

”Vi lever i Orwells ’1984’,” skriver han med henvisning til den britiske forfatter George Orwells roman om et overvågningssamfund, hvor ingen kan tænke frit.

”Ytringsfriheden eksisterer ikke længere i USA,” mener Donald Trump Jr.

Den konservative forfatter og meningsdanner Sean Parnell peger på, at den politiske debat i USA i al væsentlighed er flyttet over på de sociale medier, og at censuren af præsident Trump er en glidebane, der bør forurolige alle politikere uanset ideologisk ståsted.

”Alle demokrater bør slutte sig sammen med republikanere for at sige, at teknologigiganternes absolutte monopol på udbredelsen af politisk tale er en trussel mod vor republik. At censurere lovlydige enkeltpersoner og virksomheder for ’forkert tankevirksomhed’ er antiamerikansk,” skriver han på Twitter.

Nogle borgerrettighedsgrupper ringer også med alarmklokkerne. Den almindeligvis venstreorienterede American Civil Liberties Union, ACLU, udtrykker eksempelvis bekymring over, at de sociale mediers ledelser giver sig selv retten til at bestemme, hvilke stemmer der har lov til at deltage i den offentlige debat.

”Vi forstår trangen til at suspendere Trump permanent nu, men det bør bekymre alle, når selskaber som Facebook og Twitter har ubegrænset magt til at fjerne folk fra platforme, der er blevet uundværlige for milliarder af menneskers ytringsfrihed,” siger Kate Ruane, der er jurist for ACLU, i en udtalelse.

Andre mener derimod, at teknologigiganterne agerer korrekt. Når Twitter og Facebook nu giver Trump mundkurv på, så er det en ”ansvarlig udøvelse” af retten til ytringsfrihed, siger Jameel Jaffer, der er direktør for Knight First Amendment Institute på Columbia University i New York, som arbejder for at promovere ytringsfrihed og pressefrihed i den digitale tidsalder.

”At vide, hvad politiske ledere siger, er afgørende for offentlighedens mulighed for at stille disse ledere til ansvar for deres beslutninger. Men der er grænser for dette princip. En politisk leder, der bruger sin konto til at tilskynde til vold, forretter skade, der ikke kan blive afværget af ord og ikke kan blive omgjort af et fremtidigt valg,” skriver han på Twitter.

I en udtalelse fra Det Hvide Hus siger den afgående præsident selv, at han gransker mulighederne for at bygge sin egen digitale platform ”inden for den nærmeste fremtid”.

Leder side 10