Trump-støtter bag optøjer: Vi vender tilbage. Intet kan stoppe det, som er på vej

Mens politikere og meningsdannere tilskynder til forsoning, jubler højrefløjsfora på nettet over optøjerne i Washington onsdag og bebuder mere af samme slags

”Det er ikke bare det, at en Trump-vælger i forhold til geografi og demografi forekommer meget forskellig fra en Biden-vælger. Deres trossystemer er så fundamentalt forskellige, at de i al væsentlighed lever i to særskilte virkeligheder," siger valgeksperten Geoff Garin. (Dette billede er et arkivbillede fra et Trump-rally, og afbilder ikke personer, der var ansvarlige for optøjerne i Washington.)
”Det er ikke bare det, at en Trump-vælger i forhold til geografi og demografi forekommer meget forskellig fra en Biden-vælger. Deres trossystemer er så fundamentalt forskellige, at de i al væsentlighed lever i to særskilte virkeligheder," siger valgeksperten Geoff Garin. (Dette billede er et arkivbillede fra et Trump-rally, og afbilder ikke personer, der var ansvarlige for optøjerne i Washington.). Foto: Emily Elconin/Reuters/Ritzau Scanpix.

USA slikker sårene efter stormløbet på den amerikanske kongresbygning onsdag, og både præsident Donald Trump og meningsdannere fra begge politiske fløje opfordrer befolkningen til at slukke hadets og voldens flammer.

”Dette øjeblik kræver heling og forsoning,” siger en usædvanligt afdæmpet Trump i en videotale natten til fredag dansk tid, hvor han også for første gang erkender nederlag til demokraten Joe Biden.

”Kongressen har verificeret resultaterne. En ny regering vil blive indsat den 20. januar,” siger han.

Talen kommer efter, at præsidenten er blevet politisk isoleret på grund af sin rolle i de voldelige begivenheder. En lang række demokratiske og enkelte republikanske politikere ønsker præsidenten afsat fra magten, og selv nogle konservative medier såsom avisen Wall Street Journal skriver på lederplads, at Trumps opførsel retfærdiggør en rigsretssag.

Men uanset de forsonende toner fra Donald Trump tyder meget på, at amerikanerne står over for en både fysisk og åndelig indre fjende, der bliver vanskelig at bekæmpe.

Ifølge amerikanske nyhedsmedier var det øjeblik i onsdags, hvor hundredevis af vrede Trump-tilhængere stormede op af den ikoniske marmortrappe foran den amerikanske kongresbygning og løber politiet over ende, planlagt længe på forhånd. I internettets mørkeste afkroge deler højrefløjsekstremister nu frydefuldt mobiltelefonoptagelser af aktionen og bebuder, at der er langt mere på vej af samme slags op til indsættelsen af demokraten Joe Biden som præsident den 20. januar.

I et indlæg på det kontroversielle konservative forum Parler skriver en bruger, der kalder sig ColonelTPerez, eksempelvis, at ”mange af os vil vende tilbage den 19. januar 2021 bærende på vores våben”.

”Vi vil komme i antal, som ingen stående hær eller politistyrke kan måle sig med,” skriver han.

I et andet indlæg på Parler opfordrer advokaten og konspirationsteoretiker L. Lin Wood, der har ført sager på præsidentens vegne i flere forgæves sagsanlæg om påstået svindel med stemmesedler, de amerikanske ”patrioter” til at forsætte kampen.

”Gør henrettelsesbataljonerne klar. Pence er FØRST,” skriver han med henvisning til vicepræsident Mike Pence, der afviste Trumps opfordringer til at forsøge at omstøde valgresultatet.

Indlægget er blevet dirigeret til Parler-brugeres nyhedsfeeds næsten tre millioner gange.

”I vil elske, hvordan denne film ender. 'Intet kan stoppe det, som er på vej' var ikke bare et slagord,” skriver en anden Parler-bruger ved navn StormIsUponUs til sine flere end 450.000 følgere.

På et andet forum florerer en opfordring til en ”Million Militia March” (million milits march) på indsættelsesdagen ”med det formål at forhindre ethvert forsøg fra den forræderiske hjemlige fjende Joe Biden” i at få adgang til Det Hvide Hus.

Og på hjemmesiden TheDonald.win opfordrer brugere til henrettelsen af ledende demokratiske politikere og drøfter, hvordan de bedst smugler skydevåben ind i Washington.

Onsdagens begivenheder er ifølge eksperter en manifestation af, hvordan voldelig onlineretorik kan føre til vold i det virkelige liv.

”Det er en ny terrorismens tidsalder, der ikke kan eksistere uden internettet. Når det er sagt, så har bevægelsen en åndelig leder, og det er Trump,” siger Rita Katz, der er direktør for SITE Intelligence Group, hvis formål er at overvåge politisk ekstremisme i USA, til avisen Washington Post.

De rystende scener i forbundshovedstaten og den stadig mere dristige højreekstremistiske bevægelse lægger en stor byrde på skuldrene af Joe Biden, der som præsident kommer til at stå i spidsen for et forsøg på at hele og samle USA. Ifølge en ny meningsmåling fra YouGov mener et flertal på 52 procent af republikanske vælgere, at Joe Biden er den hovedansvarlige for onsdagens vold. Til sammenligning bebrejder kun 26 procent af de republikanske vælgere hovedsageligt præsident Trump for det kaotiske forløb.

Den demokratiske valgekspert Geoff Garin, der i en årrække har gransket vælgernes holdninger, siger til avisen Washington Post, at han ikke kan mindes et tidspunkt i historien med mindre overlap mellem de ideologiske fløje end nu.

”Det er ikke bare det, at en Trump-vælger i forhold til geografi og demografi forekommer meget forskellig fra en Biden-vælger. Deres trossystemer er så fundamentalt forskellige, at de i al væsentlighed lever i to særskilte virkeligheder. Det er rart at høre, når politikere siger, at der er mere, der samler os, end deler os, men det beskriver ikke vores aktuelle virkelighed,” siger han.