Trump tager hul på maraton-valgkamp

USA’s præsident har skudt sin valgkamp i gang i forsøget på at blive genvalgt i 2020. Økonomien er Trumps stærke kort, men han er bagud i målingerne

Det kan blive svært for Donald Trump at overbevise tilstrækkeligt mange amerikanere om, at han fortjener fire år til i Det Hvide Hus.
Det kan blive svært for Donald Trump at overbevise tilstrækkeligt mange amerikanere om, at han fortjener fire år til i Det Hvide Hus. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix.

I juni 2015 steg forretningsmanden Donald Trump af en gylden rulletrappe i Trump-tårnet i New York og erklærede over for hujende, betalte tilskuere, at han stillede op til USA’s præsidentvalg. Fire år senere spadserede præsident Trump i nat dansk tid ind på en scene på et stadion i Orlando i svingstaten Florida, hvor han over for cirka 20.000 begejstrede tilhængere – nogle havde stået i kø i to døgn – officielt skød sin genvalgskampagne i gang.

Mens mange politiske eksperter i 2015 afskrev den celebre forretningsmands kandidatur som et useriøst forfængelighedsprojekt, hersker der denne gang ingen tvivl om, at den 73-årige Trump besidder et betragteligt politisk talent, der kan sikre ham endnu en embedsperiode ved valget i november næste år.

Præsidenten støttes af det republikanske partiapparat og af en stærk vælgerkoalition i strategisk vigtige midtvestlige delstater. Mange kernevælgere værdsætter hans politiske ukorrekthed og hans indsats for at indsætte konservative dommere i højesteret, genforhandle ”uretfærdige” handelsaftaler og slå hårdt ned på ulovlig indvandring til USA.

Hans genvalgskampagne ventes også at være betydeligt bedre organiseret, professionel og velfinansieret, end den var sidste gang. Dertil kommer, at USA fortsat har økonomisk vækst og lav ledighed, påpeger Larry Sabato, direktør for Center for Politics på University of Virginia.

”Trump sakker ofte agterud i forhold til nogle af de demokratiske kandidater i præsidentielle prøveløb, men med hans store, solide vælgerbase og en fortsat god økonomi er det ikke svært at se, hvordan Trump kan vinde igen,” skriver han i avisen Washington Post.

Præsident Trump er dog også sårbar. Han har haft svært ved at opfylde flere af sine store valgløfter fra 2016, og hans embedsførelse er præget af konflikter. Det kan blive svært for ham at overbevise tilstrækkeligt mange amerikanere om, at han fortjener fire år til i Det Hvide Hus.

”Der har aldrig været en præsident, i det mindste ikke siden Harry Trumans tid, der er så gennemgående upopulær som Donald Trump. Det henstår i det uvisse, hvor han ville kunne finde nye vælgere,” vurderer den politiske skribent Jonathan Bernstein i nyhedsmediet Bloomberg.

Meget kan og vil ske inden valgdagen om knap 17 måneder, men de seneste meningsmålinger er ikke opmuntrende læsning for Trump-kampagnen. Ifølge en ny måling fra Quinnipiac Universitet ville flere af de demokratiske præsidentkandidater vinde over præsident Trump, hvis valget fandt sted i dag.

Tidligere vicepræsident Joe Biden, der har lagt sig i spidsen af det demokratiske felt, fører ifølge målingen over Trump med hele 13 procentpoint. Borgmester Pete Buttigieg og senatorerne Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris og Cory Booker ville angiveligt slå Trump med en margin på mellem fem og ni procentpoint.

På Twitter afskriver præsidenten selv disse meningsmålinger som værende ”falske” og insisterer på, at han er på vinderkurs. Han brugte den forgangne weekend til at slå tonen an for sin genvalgskampagne ved at bryste sig af sine bedrifter, nedgøre Demokraterne og pressen og advare om en national katastrofe, hvis han taber valget.

”Hvis nogen anden end mig overtager i 2020 (jeg kender konkurrenterne meget godt), så vil der være et økonomisk krak, hvis lige aldrig er set før! BEVAR USA MÆGTIGT,” skrev han på Twitter.

Det er usædvanligt for en præsident at begynde sin genvalgskampagne på et tidspunkt, hvor valgdagen stadig er så langt ude i fremtiden. Men Donald Trump er kendt for sine store, farverige valgmøder, og arrangementet i Orlando gav ham mulighed for at vise sin styrke på sin foretrukne scene.

”Han ser sig selv som leder af en bevægelse,” siger præsidenthistorikeren Douglas Brinkley, professor på Rice Universitet i Texas, til avisen The Wall Street Journal.