Trump-tilhængere blæser på den politiske korrekthed: Han lytter til vores bekymringer

Donald Trump er den eneste, der kan beskytte USA fra islamistisk terror og ulovlig immigration, siger tilhængere ved et valgmøde i Las Vegas

Blandt deltagerne ved Donald Trumps vælgermøde i Las Vegas var Chanelle Temple (øverst tv.), ægteparret Haw (øverst th.), Darwin Rockantansky (nederst tv.) og Cameron Browning (nederst th.)
Blandt deltagerne ved Donald Trumps vælgermøde i Las Vegas var Chanelle Temple (øverst tv.), ægteparret Haw (øverst th.), Darwin Rockantansky (nederst tv.) og Cameron Browning (nederst th.). Foto: Sidsel Nyholm.

Chanelle Temple ligner ikke den typiske Donald Trump-tilhænger: Hun er afroamerikaner. Hun er kvinde. Og hun er en tidligere demokratisk vælger, der stemte på Barack Obama.

Men den 61-årige kvinde med dreadlock-fletninger og pink læbestift er så overbevist om, at den kontroversielle republikanske rigmand skal være USA's næste præsident, at hun er rejst fra Los Angeles i Californien for at høre ham tale på et valgmøde på et casino i Las Vegas. Den berygtede syndens by, der vokser ud af delstaten Nevadas golde ørken som et neonoplyst fatamorgana.

”Donald Trump vil genoprette nationens storhed og beskytte os fra at blive løbet over ende af ulovlige immigranter og terrorister. Han er den eneste politiker, som tør sige det indlysende: Vi er truet og er nødt til at lukke grænsen og bringe orden i eget hus,” siger Chanelle Temple.

Hun begyndte sin politiske omvendelse, da hun for nogle år siden blev afskediget fra sit bogholderjob i Los Angeles og kort derefter mistede hus og hjem.

”Jeg blev fyret, fordi jeg ikke taler spansk. Jeg er ikke racist, men vi har for mange ulovlige immigranter fra Latinamerika, der tager vores job og øger kriminaliteten, og det går især ud over os sorte. Donald Trump forstår problemet, og han kerer sig om os,” siger hun.

Chanelle Temple er del af den helt særlige vælgerkoalition, som Donald Trump til mange politiske iagttageres forbløffelse er ved at sammensætte. Med sin utilslørede foragt for medierne, for den politiske elite og for al politisk korrekthed appellerer han til en bred skare af amerikanere, der er vrede over nationens tilstand. Nogle er tidligere demokrater, nogle er utilfredse republikanere, og nogle er amerikanere, der aldrig før har interesseret sig for politik.

Fælles for de fleste er, at de tilhører den lavtuddannede arbejder- og middelklasse, og at de er overbeviste om, at de konventionelle politikere er ude af stand til at sætte USA på rette kurs.

Donald Trump har i månedsvis været den førende republikanske præsidentkandidat, og efter at han i sidste uge udløste en mediestorm med sit forslag om at forbyde alle muslimer indrejse i USA, er hans popularitet kun vokset. Ifølge en ny meningsmåling fra Monmouth University bakker 41 procent af republikanske eller republikansk-tenderende vælgere nu op om Trump, mens hans nærmeste rival, Ted Cruz, indtager en fjern andenplads med 14 procents opbakning.

Til vælgermødet i Las Vegas emmer salen da også af begejstring for den omstridte 69-årige politiske novice, da han med henvisning til ekstremistiske islamisters nylige angreb i Paris og i San Bernardino i Californien gentager sin modstand mod Obama-regeringens plan om at modtage op imod 10.000 syriske flygtninge.

”De bliver sendt tilbage, hvor de kommer fra, hvis jeg bliver præsident,” fastslår Donald Trump til stor jubel.

Den slags tale får politiske kommentatorer til at beskylde Donald Trump for at spille på fremmedhad og fascisme. Men den vækker genklang blandt amerikanere som pensionisten Robert Haw, der er mødt op til vælgermødet sammen med sin hustru.

”Folk er blevet bange, fordi Washington er handlingslammet af politisk korrekthed. Der er et problem med islam, og kun Donald Trump tør sige det højt. Nogle gange går han for langt, men han fremtvinger en nødvendig diskussion,” siger han.

Angrebet i San Bernardino i Californien, der kostede 14 mennesker livet og var det værste terrorangreb på amerikansk jord siden den 11. september 2001, var for Robert Haw et vendepunkt.

”Det ramte os i hjertekulen. Præsident Obama har alt for længe undveget sandheden om islamistisk terror, og nu har vi fået nok,” siger han.

Donald Trumps tilgang til islamistisk terror er også blandt årsagerne til, at Cameron Browning er dukket op til vælgermødet i Las Vegas. Den 23-årige militærveteran har aldrig før stemt eller interesseret sig for politik, men Donald Trump har tændt en gnist i ham.

”Tingene er gået ned ad bakke for USA. Trump er en forretningsmand og en hård hund, der rent faktisk vil gøre noget ved vores store problemer: økonomien og truslen fra Islamisk Stat. Han er kontant, og modsat de andre republikanere lefler han ikke for socialt konservative ved at fokusere på abort og homoseksuelle ægteskaber,” siger han.

Lidt derfra står Darwin Rockantansky, der med sin sorte lædervest og kasket med etiketten ”Vietnamveteran” skiller sig ud fra skaren. Han er også tiltrukket af Donald Trumps sekulære populisme.

”Hvis han er republikanernes præsidentkandidat, bliver det første gang, at jeg kan stemme uden at holde mig for næsen samtidig. Jeg er ikke kristen og er ligeglad med værdipolitik. Hvilken forskel gør abortpolitikken, hvis vi ikke har sikret grænsen,” spørger Darwin Rockantansky.

San Bernardino-angrebet har permanent vendt op og ned på de gængse normer i debatten om islam og muslimer, mener han.

”Det fik mange amerikanere til at indse, at fjenden allerede er inden for landets grænser. Det sprængte låget af trykkogeren,” siger Darwin Rockantansky.

Denne trykkoger synes at være næret af frygt. Ifølge en meningsmåling fra CBS/New York Times er amerikanerne mere bange for et nyt terrorangreb på USA, end de har været på noget tidspunkt siden oktober 2001, og det kommer Donald Trump til gode.

I den bredere offentlighed forbliver han imidlertid en stærkt kontroversiel figur. Ifølge målingen siger 64 procent af USA's vælgere, at de er bekymrede eller bange for, hvad Donald Trump vil gøre, hvis han bliver præsident. De republikanske partiledere er også foruroligede. Ifølge flere amerikanske medier drøfter de nu, hvordan de kan forhindre Trump i at blive kronet som partiets præsidentkandidat ved partikonventet i juli. Men lige nu synes Donald Trump ustoppelig. Og hans tilhørere i Las Vegas er sikre i deres sag.

”Vælgerne har fået nok. Der er ingen tvivl om, at vores næste præsident hedder Donald Trump,” forudser Robert Haw.