Trump vender blikket mod indvandring

Præsident Trump gør klar til at opfylde sine valgløfter om en mur mod Mexico og et stop for indrejsende fra visse muslimske lande

I aftes sagde Trump i et interview med tv-stationen ABC, at byggeriet af muren langs USA’s grænse mod Mexico begynder hurtigst muligt, måske inden for nogle måneder.
I aftes sagde Trump i et interview med tv-stationen ABC, at byggeriet af muren langs USA’s grænse mod Mexico begynder hurtigst muligt, måske inden for nogle måneder. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP.

Donald Trump gik i går på sin tredje fulde arbejdsdag som præsident i gang med omgående at opfylde de centrale løfter fra hans valgkampagne, der i høj grad var bygget på en tro på, at ulovlig indvandring til USA er løbet løbsk, og at landets grænser må beskyttes langt bedre mod udefrakommende fjender.

I aftes sagde Trump i et interview med tv-stationen ABC, at byggeriet af muren langs USA’s grænse mod Mexico begynder hurtigst muligt, måske inden for nogle måneder. Efter redaktionens deadline ville Trump efter planen underskrive præsidentielle dekreter, som giver ministeriet for indenlandsk sikkerhed ordre til at begynde at bygge muren, og som økonomisk straffer byer, der holder hånden over ulovlige indvandrere ved at undlade at frihedsberøve dem med henblik på deportering.

Den 3200 kilometer lange mur langs USA’s grænse til Mexico er Trumps kernesag og stærkt populær blandt hans vælgere, mens kritikere opfatter den som ineffektiv og forbundet med talrige praktiske udfordringer. Blandt disse er hensyn til miljøet og til de ranchejere, hvis jord muren skal bygges på.

Republikanerne i Repræsentanternes Hus giver imidlertid udtryk for, at de agter at afsætte midlerne til den omdiskuterede mur, som kan ende med at koste op imod 20 milliarder dollars (cirka 140 milliarder kroner). Trump insisterer på, at Mexico vil betale pengene retur til de amerikanske skatteborgere på et senere tidspunkt, om end han ikke har gjort rede for, hvordan han vil sikre dette. Trump agter også at indsætte yderligere 5000 grænsekontrolvagter.

Den nye præsident planlægger ifølge flere amerikanske nyhedsmedier også at skære kraftigt i antallet af flygtninge fra muslimske lande, der kan få asyl i USA, og midlertidigt at lukke grænserne for mennesker fra Syrien, Somalien, Irak og andre ”terror-udsatte” lande. Under valgkampen foreslog Trump at bandlyse alle muslimske indrejsende, men han vælger nu i stedet at fokusere på migranter fra lande, der er kendt som arnesteder for terrorister.

De ventede tiltag fra den nye præsident udløser vrede blandt immigrationsaktivister og humanitære grupper, der betegner dem som diskriminerende politikker i strid med USA’s tradition for åbenhed, og de bebuder at ville bekæmpe dem med alle midler.

”At tænke sig at Trumps første 100 dage vil blive tegnet af denne meget skamfulde udelukkelse af enhver, der søger tilflugt i dette land, er meget bekymrende. Alt peger på, at dette er en måde at få et forbud mod muslimer ind ad bagdøren,” siger Marielena Hincapié, der står i spidsen for gruppen National Immigration Law Center, til avisen New York Times.

Ifølge New York Times overvejer Trump også at bevare Guantanamo-fængslet i Cuba og at genoptage efterretningstjenesten CIA’s brug af såkaldte ”sorte fængsler”, der under George W. Bush-regeringen blev brugt til at huse tilfangetagne formodede terrorister under lyssky forhold.

Washington Præsident Donald Trump skrev i går på Twitter, at han vil kræve en omfattende undersøgelse af valgsvindel ved USA’s præsidentvalg. Den nye præsident sagde i mandags under et møde med ledere i Kongressen, at han ville have vundet et flertal af de afgivne stemmer ved valget, hvis ikke der var begået valgsvindel. Demokraten Hillary Clinton fik knap tre millioner flere stemmer end Trump. Men han vandt flest stemmer i det amerikanske valgmandskollegium og blev derfor præsident.

Den republikanske senator Lindsey Graham siger til CNN, at Trumps beskyldninger om valgsvindel ”er den mest upassende ting at sige for en præsident uden beviser”.”Hvis USA’s præsident hævder, at 3 til 3,5 millioner mennesker stemme ulovligt, så ryster det tilliden til vort demokrati,” siger Graham. Ingen af USA’s 50 stater har rapporteret om valgsvindel. Valgeksperter siger, at det er helt usandsynligt, at enkelte tilfælde af svindel ville kunne rykke noget. /ritzau/