Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Trumps alternative fakta spidder Sverige

”Hvad har han røget?”, spørger den tidligere borgerlige stats- og udenrigsminister Carl Bildt på Twitter. Foto: Markus Schreiber/AP

Den amerikanske præsidents påstande om Sverige rammer lige ind landets betændte integrationsdebat

Når Donald Trump taler, lytter hele verden. Og ofte med kritik af den nye amerikanske præsidents brug af fakta til følge. I lørdags gik det ud over vores svenske naboer, hvis problemer med integration og kriminelle indvandrere blev spiddet af præsidenten.

”Se på, hvad der skete i Sverige i aftes (…) Sverige har taget imod en masse mennesker og har fået større problemer, end de troede var muligt,” sagde Trump ved et vælgermøde i Florida.

I Sverige skete der dog ifølge myndighederne ikke noget bemærkelsesværdigt i fredags, og derfor bad regeringen i Stockholm hurtigt amerikanerne om en forklaring. I USA, hvor mediernes protester mod Trump-regeringens lemfældige brug af fakta vokser, dementerer flere udtalelsen.

”Donald Trump lader til at opfinde terrorangreb i Sverige,” lød det således fra netmediet Huffington Post.

Præsidenten selv forsvarer sig på Twitter med, at han ikke talte om en konkret begivenhed, men henviste til en dokumentar om modtagelsen af flygtninge og kriminalitet i Sverige, som tv-stationen Fox bragte i fredags.

Det har dog ikke fået svenskerne til at droppe kritikken. Adskillige medier og politikere dementerer Trumps påstand, deriblandt den tidligere borgerlige stats- og udenrigsminister Carl Bildt.

”Hvad har han røget?”, spørger han på Twitter.

På selvsamme sociale medie beskyldte den amerikanske præsident i går så ”de falske nyhedsmedier” for at tegne et skønmaleri af den storstilede indvandring til Sverige.

Trumps kritik kommer på et tidspunkt, hvor debatten om problemer med radikalisering, fejlslået integration og kriminelle bander i forvejen kører på fuldt tryk i Sverige. I januar lagde den borgerlige oppositions største parti, Moderaterne, op til at indgå en historisk alliance med det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne (SD), og samtidigt vokser uroen over bandekriminalitet i byer som Malmø og Göteborg.

For nyligt vakte det opsigt, da en politimand fra Örebro skrev et Facebook-indlæg om kriminelle indvandrere. Her skrev efterforskeren Peter Springare, at næsten alle mistænkte i de sager, han var involveret i den forgangne uge, var folk med arabisk-klingende navne.

I meningsmålingerne vokser Sverigedemokraterne for tiden og står i Aftonbladets seneste undersøgelse til at blive det største parti til højre for midten i Rigsdagen. I målingen får partiet 21,5 procents vælgertilslutning mod Moderaternes 19,8 procent. Socialdemokraterne får 25 procent.

Pernilla Stålhammar, der er udenrigspolitisk ordfører fra det venstreorienterede regeringsparti Miljøpartiet, mener, at Trumps beskrivelse kan puste til polariseringen.

”Han vil piske en stemning op og derigennem søge opbakning til sin indvandringsfjendtlige politik,” siger hun til Aftonbladet.

Sverigedemokraterne er i årevis blevet holdt uden for politisk indflydelse. Men det er SD, der vil nyde godt af Trumps sylestik til den betændte svenske debat, da mange svenskere deler SD og Trumps syn på Sverige.

Her trives tabuer og virkelighedsfornægtelse ifølge kritikerne stadig i bedste velgående. Den kritik bliver ikke mindre efter mediernes og det officielle Sveriges affejning af Trumps udtalelser, som kan grave grøfterne mellem politikerne og indvandringskritiske svenskere endnu dybere. For mange svenskere rammer Trumps ord plet.