Trumps coronasygdom overskygger valgdebat

Tv-debatten i nat mellem vicepræsident Mike Pence og demokraten Kamala Harris får øget opmærksomhed, men et andet fokus efter Trumps diagnose

Donald Trump skyndte sig at smide sit mundbind, da han natten til i går dansk tid ankom til Det Hvide Hus efter at have forladt militærhospitalet Walter Reed, men er ifølge amerikanske medier ikke udenfor farezonen endnu.
Donald Trump skyndte sig at smide sit mundbind, da han natten til i går dansk tid ankom til Det Hvide Hus efter at have forladt militærhospitalet Walter Reed, men er ifølge amerikanske medier ikke udenfor farezonen endnu. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix.

De to hovedpersoner vil stå med 3,5 meters afstand og en afskærmning af plexiglas imellem sig, når tv-debatten mellem de to kandidater til vicepræsidentposten i USA finder sted i nat dansk tid. Afstanden mellem den republikanske vicepræsident, Mike Pence, og demokraten Kamala Harris blev øget fra de oprindelige to meter på anmodning af den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden og hans team, efter at præsident Donald Trumps covid-19-diagnose slog ned som en bombe i valgkampen i slutningen af sidste uge.

I det hele taget sætter pandemien stort præg på valgdebatten mellem Pence og Harris i Salt Lake City i Utah. Det er valgkampens anden tvduel efter den hidsige debat mellem Trump og Biden i sidste uge, hvor præsidenten blandt andet hånede sin demokratiske modstanders forholdsregler imod corona-smitte, og den har fået større vægt efter præsidentens chokdiagnose to dage senere og hospitalsindlæggelse henover weekenden.

Donald Trump skyndte sig at smide sit mundbind, da han natten til i går dansk tid ankom til Det Hvide Hus efter at have forladt militærhospitalet Walter Reed, men er ifølge amerikanske medier ikke uden for farezonen endnu. Hans sygdomsforløb og de mange ubesvarede spørgsmål om hans helbredsmæssige tilstand er med til at skærpe fokus på vicepræsidentrollen op til valgdagen om fire uger.

Hvis præsidenten bliver ude af stand til at regere, vil Mike Pence træde til i hans sted. Den person, som den 20. januar indsættes som ny præsident, vil være den ældste nogensinde i amerikansk historie, uanset om det bliver den 74-årige Trump eller den 77-årige Biden, og der er derfor i forvejen en øget risiko for, at Pence eller Harris kan ende som USA’s øverskommanderende inden for de næste fire år.

Typisk udgør debatter mellem vicepræsidenter blot en parentes i amerikanske valgkampe, men på grund af de særlige omstændigheder i år kan den tv-transmitterede direkte konfrontation mellem Mike Pence og Kamala Harris komme til at sætte seerrekorder.

”Det bliver en debat uden fortilfælde i et år uden fortilfælde,” siger Karen Finney, der var seniorrådgiver for Hillary Clintons valgkampteam i 2016, til avisen Wall Street Journal.

Debatten er også genstand for stor interesse, fordi både Mike Pence og Kamala Harris kan blive fremtidige præsidentkandidater for deres partier. Den ambitiøse, selvbeherskede 61-årige Pence kan uanset valgresultatet vælge at stille op som præsidentkandidat om fire år, og den 55-årige Harris, der er senator fra Californien og USA’s første afroamerikanske vicepræsidentkandidat, betragtes som et af Demokraternes fremtidshåb. Joe Biden har betegnet sig selv som ”en bro til den nye generation”, og hvis han vinder valget, ventes han næppe at genopstille som 81-årig i 2024.

Mike Pence har kaldt Kamala Harris ”yderligtgående” og skildret Joe Biden som ”en trojansk hest for den ekstreme venstrefløj”, og han ventes at følge denne linje under debatten i Utah. Smitteudbruddet i Det Hvide Hus, der også har ramt en række af præsidentens nærmeste medarbejdere og republikanske allierede, giver derimod Kamala Harris lejlighed til at sætte spørgsmålstegn ved regeringens håndtering af pandemien. Hun vil formentlig fokusere på Pences rolle som leder af Det Hvide Hus’ coronaarbejdsgruppe og på de menneskelige og økonomiske omkostninger af pandemien, der nu har taget livet af flere end 210.000 amerikanere og gjort millioner arbejdsløse. Ifølge amerikanske medier vil Harris, der er tidligere offentlig anklager, dog gøre krumspring for at forsøge at undlade at virke unødigt bidsk over for en sygdomsramt præsident.

Et vægtet gennemsnit fra statistikhjemmesiden FiveThirty Eight viser, at Joe Biden har øget sit forspring over Donald Trump med cirka ét procentpoint siden valgdebatten i sidste uge. Lige nu foretrækker 50,9 procent af de amerikanske vælgere Biden, mens 42,7 procent bakker op om Trump.