Prøv avisen

Trumps kernevælgere rykker sammen om kandidaten

Thomas Hildebrand læser til kemiingeniør og lyser op med sin knaldrøde Trump-kasket ved politiske møder på campus på Washington University i byen St. Louis, hvor han har stiftet gruppen ”Missouris Unge for Trump”. Foto: Stine Kromann Dragsted

Hykleri kalder mange af Donald Trumps kernevælgere det, når præsidentkandidatens udtalelser om kvinder kritiseres. Og de tror fuldt og helt på hans vælgertække

Donald Trump har som upoleret og angrebslysten kandidat så bred en folkelig appel, at han trods de seneste dages store bølgegang stadig kan vinde valget om fire uger. Det håber man i hvert fald i den republikanske præsidents bagland i St. Louis i Missouri.

”Jeg tror, vi er vidne til et vendepunkt i valgkampen, og at Donald Trump nu har valgt en klar strategi, der kan vinde ham Det Hvide Hus,” lyder det fra den 20-årige studerende Thomas Hildebrand, som på Washington University har startet en gruppe med unge ligesindede, der støtter den republikanske præsidentkandidat.

Sammen fulgte de den anden tv-debat natten til i dag, hvor Donald Trump og Hillary Clinton på selvsamme universitet angreb hinanden i en ophedet konfrontation.

”Alle i baglandet er lettede og glade over, at Donald Trump var forberedt på at svare igen, da hans uheldige kommentarer om kvinder blev bragt op. Det er held i uheld, for det gør det muligt for ham at fremhæve Hillary og Bill Clintons beskidte fortid, når det gælder misbrug af kvinder,” mener Thomas Hildebrand, som ikke forstår ramaskriget over, hvad han kalder en ”11 år gammel privat samtale”.

Den lækkede lydoptagelse, hvor Trump omtaler kvinder i sexistiske vendinger, fik i weekenden fremtrædende republikanere til at trække deres støtte til partiets kandidat.

”Ja, Donald Trump har sagt nogle upassende ting, som vi ikke billiger, men hans ord blegner ved siden af Clinton-parret, som har opført sig forkasteligt og måske endda kriminelt i deres udnyttelse af kvinder igennem tiden,” siger den unge Trump-støtte.

Mange unge vælgere bliver ifølge Thomas Hildebrand nu måske for første gang gjort opmærksom på ”Bill og Hillary Clintons belastede fortid”, og at den demokratiske præsidentkandidats ægtefælle blev stillet for en rigsret som præsident. Han mener, at Trumps hårde skyts vil få Clinton-støtter til at genoverveje, om de har lyst til at stemme.

”Jeg opfatter hele affæren med de offentliggjorte bånd om Donald Trump som aftalt spil. Det rykker mere ved min tiltro til den amerikanske presse end til Donald Trump. For hvorfor kom hans udtalelser i medierne, netop som Wikileaks skulle til at offentliggøre flere skadelige emails om Hillary Clintons korrupte forhold til Wall Street,” spørger han.

Og selvom Donald Trump oplever rekordlav tilslutning blandt kvindelige vælgere, er det ikke alle kvinder, der er frastødt af hans tone og temperament.

”Det viser noget om Donald Trumps karakterstyrke, at han vælger at slå igen, når han har ryggen mod muren, og alle er rottet sammen imod ham,” mener 56-årige Pamela Winewski, der sammen med en ven er taget fra det sydvestlige Missouri til St. Louis for at følge den præsidentkandidat, de siger har genskabt deres håb om politisk forandring i USA.

”Donald Trump fortsætter kampen med oprejst pande og næverne knyttede, selvom medierne, Demokraterne og eliten i Det Republikanske Parti desperat forsøger at trække tæppet væk under ham, fordi han er ved at ændre det politiske landskab,” siger hun og håber, at ”græsrødderne i det amerikanske folk” bærer ham hele vejen til Det Hvide Hus.

Hun mener, at Trump de seneste dage har bevist sit værd som en ægte outsider-kandidat:

”Uanset at han ikke er politisk korrekt og siger nogle åndssvage ting engang imellem, så er Donald Trump vores bedste chance for en stærk mand, der kan bringe gode arbejdspladser tilbage, bekæmpe terrorister, der truer os herhjemme, og skabe lov og orden i vores gader. Det er politiske standpunkter, som har en bredere folkelig opbakning end de to partiers forældede platforme, der bare går ud på at bevare systemet på bekostning af os almindelige amerikanere.”

Hendes ven, Bob Allen, der er krigsveteran og iført en t-shirt med ordene ”Trump for President”, tror, at de politiske eksperter, der lige nu spår om Trump-kampagnes snarlige opløsning, undervurderer kandidatens folkelige appel:

”At Donald Trump er upoleret og direkte, gør ham ikke uegnet som præsident, så længe han vil kæmpe for vores rettigheder. De amerikanere, der lige nu siger, de er chokerede, tænker sig nok om en ekstra gang, når de den 8. november skal vælge mellem en kandidat Trump, som vil bevare det USA, vi kender, eller en kandidat Clinton, der ønsker, at USA forandrer sig til uigenkendelighed.”

Grafik: Sådan foregår det amerikanske valg
Klik på kortet for at se antal valgmænd i de forskellige stater 


Det amerikanske valgsystem er organiseret således, at vælgernes stemmer på valgdagen veksles til såkaldte valgmænd, der indgår i et 538 medlemmer stort valgkollegium. Hver delstat samt hovedstaden Washington DC har et antal valgmænd baseret på indbyggertal, og når en kandidat vinder i en delstat, får han eller hun i næsten alle tilfælde samtlige af delstatens valgmænd. De eneste undtagelser er Maine og Nebraska, hvis hhv. fire og fem valgmænd fordeles alt efter stemmetal. Præsidentvalget den 8. november bliver vundet af den kandidat, der opnår et flertal på 270 af de 538 stemmer i valgkollegiet.