Trumps opførsel deler hans vælgere, men de fortryder ikke

Den ene siger, at hun elsker Donald Trump, den anden, at han er vanvittig. Alligevel er de glade for præsidenten, som begge kvinder stemte på sidste år

Mens Robin Allweiss (tv.) fra Florida er overbevist om, at Donald Trump er i færd med at redde USA, er Teresa Haring fra Texas ikke begejstret for præsidentens planer om at bygge en mur til Mexico, men hun er endnu mere træt af, at folk peger fingre ad Trump.
Mens Robin Allweiss (tv.) fra Florida er overbevist om, at Donald Trump er i færd med at redde USA, er Teresa Haring fra Texas ikke begejstret for præsidentens planer om at bygge en mur til Mexico, men hun er endnu mere træt af, at folk peger fingre ad Trump. . Foto: Peter Krogh Andersen.

Robin Allweiss sad med tårer i øjnene, da Donald Trump i sidste uge holdt sin første tale for Kongressen i USA.

”Åh, det var fantastisk. Jeg sad med sommerfugle i maven. Hans tone var formidabel. Han talte til alle. Og hvis du ikke græd, da han talte til den dræbte elitesoldatns enke, så forstår jeg ikke noget,” siger hun.

Da Kristeligt Dagblad mødte Robin Allweiss på valgnatten i november sidste år, var det også med tårer i øjnene. Dengang overvældet og lettet over, at den 70-årige forretningsmand netop havde vundet flertallet af stemmerne i Florida, hvor Robin Allweiss i 19 måneder arbejdede som frivillig for republikanerens kampagne.

Den 56-årige advokat har beundret Donald Trump hele sit liv, og i dag styrer hun en lokal Facebook- gruppe for præsidenten i byen Tampa.

”Jeg har intet negativt at sige om ham. Jeg elsker ham. Jeg stoler 100 procent på ham, og jeg synes, han har gjort et fantastisk arbejde som præsident,” siger hun og henviser til de mange dekreter, han har underskrevet siden sin tiltrædelse den 20. januar.

Blandt andet om det kontroversielle indrejsestop for indbyggere fra syv primært muslimske lande og tilbagerulninger af flere af sin demokratiske forgænger, Barack Obamas, politikker.

”Han er i gang med at redde det her land,” siger hun og tilføjer, at regeringen for hendes skyld gerne må tilføje nogle flere lande til listen over det nu udsatte indrejsestop.

Så snart Robin Allweiss modtager det første kritiske spørgsmål over telefonen, sender hun en byge af anklager af sted mod de amerikanske medier.

Hun væmmes og mener, at pressen efter otte års ukritisk ”kærlighedsaffære” med Obama nærer et indædt had til Trump, fordi han gør op med den politiske korrekthed, forsvarer USA’s politibetjente og måske ser lidt spøjs ud.

Aldrig har pressen behandlet en præsident så ubehageligt som nu, mener advokaten fra Florida:

”Hvis Trump havde været en rigtig flot mand som for eksempel Canadas premierminister (Justin) Trudeau, så havde han ikke været udsat for 90 procent af den kritik, som han får i dag. Medierne er hele tiden optaget af hans mimik, og hvordan bevæger sine hænder.”

Robin Allweiss synes også, at pressen har blæst sagen om Trump-lejrens bånd til Rusland og den nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynns afgang ud af proportioner, for en præsident vil altid opleve bump på vejen.

Faktisk er hun efter eget udsagn helt ligeglad med, om Donald Trump eller hans folk talte med højtstående russere inden valget.

”Der er så meget andet, vi ikke ved om dem i den øverste elite,” som hun siger.

Folk bør forstå, at Donald Trump er en forretningsmand, der gør tingene anderledes end alle andre, og det er kun godt for USA, for han holder mere af landet ”end nogen andre”. Og Robin Allweiss er sikker på, at de fleste amerikanere inderst inde har det ligesom hende:

”Når alt kommer til alt, så handler det om to ting for folk: deres sundhed og penge. Det handler om at overleve, og selvom jeg selvfølgelig er bekymret for terrorisme, så er det eneste, jeg virkelig bekymrer mig om, hvad der sker, når jeg bliver 60 år eller 65 år. Har jeg stadig råd til at gå til lægen? Ellers kan det hele jo være lige meget.”

På en otte dage og 4000 kilometer lang tur tværs over USA’s syd og midtvest har Kristeligt Dagblads udsendte medarbejder talt med adskillige amerikanere, der stemte på Donald Trump, og ikke én fortryder.

Ligesom de amerikanere, der stemte på demokraten Hillary Clinton, ryster de på hovedet og undskylder det politiske rod i Washington, men modsat de demokratiske vælgere skyder de ikke alene skylden på Donald Trump. Den øvrige politiske elite og ofte pressen er i deres øjne lige så skyldige.

Indrejseforbuddet, som er blevet stoppet af domstolene, deler folk, men ellers er de fleste langt hen ad vejen enige i de beslutninger, som præsident Trump indtil videre har truffet. De bryder sig bare ikke om måden, han opfører sig på.

Det gjorde Teresa Haring fra San Antonio i Texas heller ikke i november. Men som hun forklarede dengang over for Kristeligt Dagblad, stemte hun på ham af én årsag: hans løfte om at udpege en konservativ dommer til højesteret.

Teresa Haring er leder af den katolske ngo Women Allied Center, som med gratis graviditetstest, tøj og bleer forsøger at tale kvinder fra en abort. Hun føler, at Demokraterne fører krig mod hendes religionsfrihed.

”Jeg har ikke fortrudt min stemme, for jeg er meget glad for Donald Trumps nominering af Neil Gorsuch til højesteret. Og selvom jeg er ked af Trumps beslutninger på andre områder, mener jeg stadig, at det moralske spørgsmål trumfer,” siger Teresa Haring i dag.

Men hun kalder også leende præsidenten for ”vanvittig”, og siger, at han burde holde sin mund og skrue gevaldigt ned for sin aktivitet på det sociale medie Twitter.

Planerne om en mur langs den mexikanske grænse er også ”vanvittig”, mener Teresa Haring, der har en mexicansk mor. Dog er hun træt af at høre på folk, der peger fingre ad Donald Trumps indvandringspolitik, mens de sidder bag computerskærmen eller protesterer uden selv at handle:

”Vi hjælper masser af immigranter i centret, så jeg gør det, jeg prædiker. Det burde andre folk også gøre i stedet for at gå på gaden og smadre vinduer.”

Da avisen senest talte med Teresa Haring, var hendes drømmescenario, at Trump hurtigt ville træde tilbage og lade vicepræsident Mike Pence tage over. I dag siger hun, at det endnu er for tidligt at bedømme, om Trump bliver en god præsident eller ej.

Uanset hvad er der ingen grund til bekymring, for USA har nok indbyggede, demokratiske instanser til at tøjle ham, siger hun:

“Det så vi jo med forbuddet mod indrejse fra de muslimske lande. Så jeg er slet ikke bekymret. Slet ikke. Jeg føler, at Gud har kontrollen, og han vil altid tage sig af os alle.”