Prøv avisen

Trump praler med popularitet, der er tvivlsom

I et interview med den britiske avis The Sun i sidste uge sagde præsident Trump, at han er ”den mest populære person i Det Republikanske Partis historie”. Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump hævder, at han er den mest populære præsident i Det Republikanske Partis historie. Det er en sandhed med modifikationer

Det er hævet over enhver tvivl, at den amerikanske præsident, Donald Trump, er populær blandt de republikanske vælgere. I sidste måned viste en meningsmåling fra Gallup, at 90 procent af de amerikanere, der betegner sig selv som republikanere, synes godt om Trump som præsident. Og lige nu viser Gallups tal, at 88 procent af de republikanske vælgere synes godt om Trump. Det er den stærkeste tilslutning, han har haft blandt sine partifæller, siden han blev præsident i januar 2017.

Ifølge præsident Trump selv er hans popularitet da også historisk. I et interview med den britiske avis The Sun i forbindelse med besøget i Storbritannien i sidste uge sagde Trump, at han er ”den mest populære person i Det Republikanske Partis historie”, og at hans popularitet slår selv Abraham Lincolns – USA’s første republikanske præsident, der var ansvarlig for slaveriets ophævelse.

”Jeg slår vores ’ærlige Abe’,” sagde Trump med henvisning til Lincolns kælenavn.

Som flere amerikanske medier har bemærket, nævnte Trump ikke, hvilken meningsmåling han havde i tankerne i forbindelse med Abraham Lincoln. Gallups målinger af opbakningen til de siddende præsidenter strækker kun tilbage til 1945. Lincoln døde i 1865.

Sammenligner man Trumps popularitet med de øvrige republikanske præsidenter siden 1945, holder det historiske vingesus heller ikke højde. Den eneste præsident, der har været mindre populær, er Gerald Ford.

Dwight D. Eisenhower, Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush og George W. Bush har alle på et tidspunkt i deres præsidentperiode haft en tilslutning blandt de republikanske vælgere på mere end 90 procent. George W. Bush opnåede for eksempel 98 procents opbakning i ugerne efter terrorangrebet den 11. september 2001.

”Det drejer sig ikke om, at Trump ikke er meget populær blandt republikanerne. Det viser meningsmålingerne, at han er. Han er bare ikke den mest populære republikaner i partiets historie,” skriver nyhedsstationen CNN.

Kommentatorer hæfter sig ved, at Trump snarere er præcis så populær, som en republikansk præsident normalt er blandt sine egne vælgere. Pointen er, at mange republikanere ikke støtter Trump, fordi han er Trump. De støtter ham, fordi han er republikansk præsident – og dermed et modsvar til Demokraterne.

Hvis noget er historisk i forbindelse med præsidentens meningsmålinger, er det da også i højere grad, at Donald Trump er historisk upopulær blandt såvel de demokratiske vælgere som vælgerne generelt. Kun omkring 26 procent af vælgerne er i dag ifølge Gallup registreret som republikanere, og blandt de øvrige tre fjerdedele er der en begrænset begejstring for præsidenten. I de målinger, der er blevet foretaget af Gallup siden hans indsættelse i januar 2017, har i gennemsnit 39 procent af de amerikanske vælgere ment, at Trump gør et godt job som præsident. Opbakningen steg kortvarigt til 45 procent i ugerne efter topmødet med den nordkoreanske diktator Kim Jong-un, men selv de 45 procent er mindre end de 53 procents tilslutning, som valgte præsidenter i gennemsnit har haft. I det andet præsidentår har opbakningen været helt oppe på 58 procent i gennemsnit.

”Hvis Trump skal vinde større opbakning, kræver det mere gunstige vurderinger fra demokrater og uafhængige,” skriver Jeffrey M. Jones, analytiker og redaktør hos Gallup, i en gennemgang af målingerne i juni.

Chancen for at vinde stemmer blandt Demokraterne synes dog forsvindende lille. Blot ni procent af de demokratiske vælgere mener, at Donald Trump gør sit arbejde godt. Det er niveauer under den støtte, som demokrater traditionelt giver republikanske præsidenter. Undtagelsen er George W. Bush, som røg ned på fem procent i 2006 under Irakkrigen. Selv Richard Nixon fik 13 procent støtte fra Demokraterne få dage, før han trak sig tilbage på grund af Watergate-skandalen i 1974.