Prøv avisen

Trumps stærkeste kort er hadet mod Clinton

Donald Trump konkluderede natten til i går i sin store tale til konventet om nationens dystre tilstand, at ”dette er arven fra Hillary Clinton: død, ødelæggelse og svækkelse. Her ses en Trump-tilhænger klædt i Clinton-maske og håndjern Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Efter et kaotisk konvent forsøger Det Republikanske Parti at skabe borgfred og fælles fodslag i kampen mod Hillary Clinton

Efter et kaotisk konvent forsøger Det Republikanske Parti at skabe borgfred og fælles fodslag i kampen mod Hillary Clinton

Donald Trumps jetfly er lettet fra Cleveland, barrikaderne er fjernet, og præsidentvalgkampens enorme mediecirkus ruller nu videre mod Philadelphia. Her skyder Demokraterne i overmorgen deres partikonvent i gang for at hylde Hillary Clinton som kvinden, der kan slå byggematadoren, der nu kan kalde sig republikansk præsidentkandidat.

Og for at tegne et portræt af den tidligere udenrigsminister og førstedame, der står i skarp kontrast til den altoverskyggende fortælling om en kriminel, skrupelløs politiker, som republikanske talere igen og igen hamrede hjem på konventet i Cleveland – ofte efterfulgt af kampråbet ”spær hende inde” fra forsamlingen.

Det var som om, at de tiltagende mislyde fra den interne magtkamp i Det Republikanske Parti – med rivaler, der for åben skærm nægtede at støtte Trump eller helt udeblev – skulle overdøves af stadig giftigere angreb på den kvinde, alle kan enes om at hade.

”Hun er skyldig,” lød dommen på podiet fra den tidligere statsanklager og nuværende guvernør for New Jersey, Chris Christie. Og Donald Trump konkluderede natten til i går i sin store tale til konventet om nationens dystre tilstand, at ”dette er arven fra Hillary Clinton: død, ødelæggelse og svækkelse.”

Udenfor salen holdt flere delegerede sig ikke fra at hælde mere brænde på bålet.

”Jeg mener, hun burde skydes for landsforræderi, og det står jeg ved,” lød det således fra Al Baldasaro, delegeret fra New Hampshire.

Den konservative aktivist Janet Folger Porter, der selv er fra Cleveland, er enig i, at valget mellem Trump og Clinton er et spørgsmål om liv eller død.

”Hillary Clinton vendte ryggen til vores folk i Benghazi og løj om det bagefter, hun er ikke bare kriminel, hun er farlig,” siger hun med henvisning til angrebet på USA’s konsulat i den libyske havneby, som i 2012 kostede USA’s ambassadør i landet og tre andre amerikanere livet.

På sidelinjen til konventet advarede flere eksperter og iagttagere om en usædvanlig brutal og ildevarslende tone fra Det Republikanske Parti til deres vælgere på et tidspunkt, hvor amerikanerne allerede er dybt rystede efter drab på politibetjente, sorte amerikanere og terrorangreb.

”Det plejer at være venstrefløjen, der mobiliserer sine vælgere med skræmmekampagner og selvynk,” siger en iagttager fra den konservative tænketank Heritage Foundation, som ikke ville have sit navn i avisen, men gerne lufte en frustration, han mener er udbredt blandt den konservative intelligentsia:

”Nu er Det Republikanske Parti blevet kapret af en flamboyant reality-stjerne, som tror, han kan vinde valget ved at fortælle vrede, hvide vælgere, at ’de andre’ – Hillary, muslimerne, immigranterne, Black Lifes Matter (Sorte liv har betydning-bevægelsen), islamisterne – bærer skylden for alle onder. Og endnu værre: at de ikke selv behøver arbejde hårdt eller holde fast i deres principper og deres tro.”

Men mange menige republikanere tager hjem fra konventet med et langt mere positivt og opløftende indtryk af deres nye partileder.

”Han er oprigtigt bekymret for det her land. Det er første gang i lang tid, at jeg sidder tilbage med opfattelsen af, at vi har nomineret en kandidat, der kerer sig om vores land. Jeg er glad og begejstret,” siger Eileen Egan.

Hun stemte på Ohios guvernør, John Kasich, i primærvalgt, men efter konventet kalder hun sig fuldblods Trump-tilhænger.

”Vi er skuffede over John Kasich og Ted Cruz og andre prominente folk i partiet, som ikke vil lægge våbnene nu, hvor Trump har vundet. Man skulle tro, de hellere ville have en løgner som Hillary Clinton i Det Hvide Hus. En kvinde, der angreb sine medsøstre, da hendes egen mand havde misbrugt dem,” siger Eileen Egan, der bor udenfor Cleveland, i hvad hun kalder ”et traditionelt arbejderklasseområde i Midtvesten med hårdtarbejdende folk, der ikke har mange penge, men forsøger at klare dagen og vejen.”

Det er hvide, lavtlønnede vælgere som Eileen Egan, de republikanske valgstrateger håber vil flokkes til stemmeboksen i november og tippe svingstater som Ohio, Pennsylvania og Virginia i Donald Trumps favør.

En strategi, der kun kan lykkes, hvis partiet kan overbevise forretningsfolk, landbrugsfolk og veluddannede moderate republikanere fra byerne og forstæderne om, at Trumps modstand mod frihandel og illegal indvandring ikke vil skade dem.

En af dem er Kevin Speight. Han er republikansk delegeret fra North Carolina, anæstesilæge og far til tre voksne børn. Efter fire dages konvent i Cleveland savner han stadig at høre, hvordan Trump vil indfri løfterne om at forbedre landets økonomi og skabe flere jobs:

”Vi har brug for at ændre kurs. Jeg ønsker at efterlade et Amerika til mine børn, der er lige så storslået som det, mine forældre overlod til mig.”

Han er ikke overbevist om, at Donald Trump er det bedste ansigt, Det Republikanske Parti kunne ønske sig. Men han er klar til at stemme på Trump for at stoppe Hillary Clinton.

”Hillary Clinton vil fortsætte Obamas socialistiske eksperiment. Det er blevet afprøvet før ude i verden med elendige resultater,” siger Kevin Speight.

Ifølge David Brooks, konservativ kommentator ved New York Times, er det lige præcis den frygt for Hillary Clinton, der er Donald Trumps eneste chance for at nå Det Hvide Hus.

”At skræmme den amerikanske befolkning, så de bliver så hunderædde, at de er villige til at satse på Donald Trump, er Republikanernes bedste chance,” vurderer han.

Budskabet om at sende Hillary Clinton i fængsel fik stor opbakning blandt græsrødderne på det republikanske konvent. Foto: CQ-Roll Call