Trumps trusler kan skabe yderligere splittelse i USA

Donald Trump antyder, han vil anfægte resultatet af USA’s præsidentvalg. Han har få muligheder for at omstøde et nederlag, men kan alligevel skabe ballade

I den tredje og sidste tv-debat mellem præsidentkandidaterne, der fandt sted i Las Vegas i delstaten Nevada natten til i går, nægtede Donald Trump at udstede en garanti for, at han vil anerkende valgresultatet.
I den tredje og sidste tv-debat mellem præsidentkandidaterne, der fandt sted i Las Vegas i delstaten Nevada natten til i går, nægtede Donald Trump at udstede en garanti for, at han vil anerkende valgresultatet. . Foto: David Goldman/AP/Polfoto.

Siden USA’s grundlæggelse i 1776 har det været en del af nationens demokratiske tradition, at den person, der taber præsidentvalgkampen, offentligt udtrykker sin opbakning til vinderen og dermed er med til at sikre en fredelig overlevering af magten.

Den trængte republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der har gjort dette års valgkamp til en af de mest usædvanlige i nyere tid, kan komme til at bryde denne 240 år gamle tradition. I den tredje og sidste tv-debat mellem præsidentkandidaterne, der fandt sted i Las Vegas i delstaten Nevada natten til i går, nægtede han at udstede en garanti for, at han vil anerkende valgresultatet.

Donald Trumps erklæring om at holde vælgerne hen i spænding kommer efter en usædvanlige uge, hvor han har sendt en geværsalve af angreb mod selve den amerikanske demokratiske institution ved at hævde, at en omsiggribende hemmelig alliance bestående af hans demokratiske modkandidat Hillary Clinton, de globale eliter og nyhedsmedierne bekæmper ham, og at der kan blive svindlet med valgresultatet.

Det er uden fortilfælde i USA, at en præsidentkandidat sætter spørgsmålstegn ved et så centralt demokratisk princip, og iagttagere fra begge ender af det politiske spektrum reagerede i går med chok og fordømmelse. Også førende republikanere gør det klart, at de vil acceptere valgresultatet uanset udfaldet.

Kendsgerningen er, at der ikke er meget, som Donald Trump rent praktisk kan gøre for at anfægte et muligt nederlag på valgdagen den 8. november. Han kan forlange en omtælling af stemmer i de delstater, hvor stemmefordelingen er tæt, og hvor der er mistanke om uregelmæssigheder, men det er usandsynligt, at dette ville kunne ændre resultatet.

Donald Trump kan imidlertid stadig gøre skade på det amerikanske demokrati, hvis han i tilfælde af et nederlag vælger at anfægte valgresultatets legitimitet og nægte at forlade den politiske scene i ro og orden. USA er i forvejen en dybt splittet nation, hvis borgere lever i forskellige virkeligheder afhængigt af politisk ståsted og ofte ikke engang kan blive enige om, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion. Nogle eksperter taler om et postfaktuelt samfund, hvor alle skaber deres egen urokkelige virkelighed. Sandheden er blevet relativ.

Det er på denne baggrund , at Trumps forsøg på at svække amerikanernes tillid til valgsystemet og til de politiske institutioner kan få en langvarig effekt. Hvis et tilstrækkeligt stort antal vælgere ikke anerkender valgresultatets gyldighed, kan konsekvenserne blive alvorlige for både samfundets sammenhængskraft og for den offentlige debat.

Det er lige nu sandsynligt, at Donald Trump vil lide et nederlag på valgdagen. Ifølge meningsmålinger er den republikanske kandidat bagud i næsten alle de delstater, som han er nødt til at vinde for at bevare en chance for at besejre demokraten Hillary Clinton. USA’s førende valgforsker, Nate Silver, vurderer, at Clinton lige nu har 87,3 procents chance for at vinde præsidentvalget.

Clinton fører i de traditionelt demokratiske delstater samt i flere vigtige svingstater, og hun står ifølge Silvers analyse til at få støtte fra 341 valgmænd over for Trumps 196, mens politik-websitet RealClearPolitics har regnet sig frem til 260 sikre valgmænd til Clinton og 170 til Trump. Den kandidat, der har mindst 270 valgmænd bag sig, bliver præsident.

Donald Trump har været bagude i de fleste meningsmålinger siden i sommer, men Hillary Clintons forspring er vokset efter afsløringer om hans upassende opførsel over for kvinder. Tv-debatten var Trumps måske sidste chance for at overbevise midtervælgerne om, at han besidder evnerne og personligheden til at blive USA’s næste præsident. Hans antydninger om, at valgresultatet kan være snyd og svindel, var designet til at opildne hans mest entusiastiske vælgerbase. Men hans opsigtvækkende udtalelser vinder ham næppe mange nye tilhængere blandt de svingvælgere, som han har så hårdt brug for. Hillary Clinton vandt – igen – debatten på substans.

I tv-studiet i Las Vegas kokketerede Trump med, at han først vil løfte sløret for, om han vil anerkende valgresultatet, når ”tiden er inde” efter den 8. november. For mange amerikanere er en i forvejen spændende valgdag nu blevet endnu mere spændende.