Truslen vokser i Afrikas vækstcentre

Militante islamister optrapper angreb i Nigeria og Kenya og spreder rædsel hos den civile befolkning

Boko Haram optrappede deres angreb i 2014, hvor i alt 5000 nigerianere mistede livet.
Boko Haram optrappede deres angreb i 2014, hvor i alt 5000 nigerianere mistede livet. Foto: AFP Photo.

På trods af økonomisk fremgang og flotte væksttal vokser terrortruslen i store dele af Afrika, ikke mindst i de økonomiske vækstcentre i Øst- og Vestafrika, Kenya og Nigeria. Med denne weekends selvmordsbombeaktioner i Nigeria udført af unge piger og sidste uges massakre på op mod 2000 beboere i flere landsbyer, der ifølge den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty International kan vise sig at være den islamistiske terrorbevægelse Boko Harams hidtil mest dødelige, er 2015 begyndt lige så brutalt, som 2014 sluttede.

Boko Haram optrappede deres angreb i 2014, hvor i alt 5000 nigerianere mistede livet i, hvad der blev en ny, makaber rekord, siden gruppens voldelige oprør begyndte i 2009.

I Kenya blev 2014 det mest blodige år for terrorangreb siden 2011, hvor Kenyas regering valgte at sætte tropper ind i Somalia for at bekæmpe al-Shabaab.

Det er først og fremmest militante islamistiske terrorgrupper som nigerianske Boko Haram, somaliske al-Sha-baab og grupper fra Sahelområdet som al-Qaeda i det islamiske Maghreb og Bevægelsen for Enhed og Jihad i Vestafrika, der står bag de stigende terrorangreb i Afrika.

Grupper, hvis mål det er at skabe lokale oprør imod siddende regeringer for at oprette en række islamiske stater i Afrika. Og grupper, som ønsker at destabilisere områder ved at skabe terror, frygt og ødelæggelse blandt civilbefolkning. Ifølge eksperter er forbindelser til al-Qaeda og andre internationale terrororganisationer blevet brugt til ideologisk inspiration, træning og finansiering.

Samtidig har Afrika oplevet, at flere forskellige befolkningsgrupper er blevet mål for terror. Det gælder skolebørn og lærere, tilfældige handlende i både indkøbscentre og på udendørs markeder, troende i kirker og moskéer og landbrugs- og minearbejdere. Og så har både Boko Haram og al-Shabaab målrettet gået efter ikke-muslimer.

I Kenya har al-Shabaab afgjort folks skæbne ved at teste dem i Koranen. I angreb efter angreb - på handlende i indkøbscentret Westgate i Nairobi, på buspassagerer ved grænsen til Somalia og på beboere i turistbyer langs kyststrækningen - har kendskab til profeten Muhammeds mor eller et vers fra Koranen afgjort, hvem der bliver dræbt, og hvem der slipper fri.

Og selvom flere af al-Shabaabs højtstående ledere i Somalia er blevet dræbt, fortsætter terrorceller i Kenya deres angreb.

I Nigeria har Boko Haram fortsat angreb på kirker og kristne befolkningsgrupper i Nigerias nordøstlige del. Men gruppen, hvis navn kan oversættes til ”vestlig uddannelse er en synd”, har samtidig øget deres angreb på såvel kristne som muslimske skolebørn og lærere på offentlige skoler, hvor der undervises i engelsk og naturvidenskab.

Og bag Boko Harams utallige blodige massakrer det sidste år på landsbyer, markeder og moskéer, hvor størstedelen af ofrene er lokale muslimer, ligger en erklæring om, at alle, der ikke tilslutter sig gruppens kamp, er såkaldte ”fjender af islam”.

Nigerias naboer frygter nu, at Boko Harams terror vil brede sig uden for landets grænser. I en ny video truer Boko Haram med at lancere flere angreb på Nigerias nabo mod øst, Cameroun, hvis ikke landet vælger at følge islam.