Prøv avisen

Trusler er vendt til blomstrende forhold

- Alle kan nu føle sig langt mere sikre, end de kunne den dag, jeg blev indsat. Der er ikke længere en atomtrussel fra Nordkorea. Mødet med Kim Jong-un var en interessant og meget positiv oplevelse, skriver Donald Trump på Twitter om mødet med Kim Jong-un i Singapore. De to ledere har udtrykt sig positivt om resultaterne af topmødet, men kritikere mener, at den opnåede aftale er for ukonkret. Foto: AFP

Atomtrusler og fornærmelser er blevet til ros og respekt mellem Donald Trump og Kim Jong-un. Ifølge Trump har de planer om at mødes "mange gange" i fremtiden.

Fem timer på et topmøde tog det den amerikanske præsident, Donald Trump, at knytte et "særligt bånd" til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Manden, Trump tidligere har kaldt "lille raketmand", er nu "talentfuld" og "modig" og "meget klog".

De to ledere har ifølge Kim Jong-un besluttet at "lade fortiden ligge", hvilket har åbnet for et samarbejde, der ser ud til at fortsætte i fremtiden.

Ifølge det nordkoreanske statsmedie KCNA har både Trump og Kim Jong-un takket ja til at komme på besøg hos modparten.

Tirsdagens topmøde i Singapore var det første møde mellem en siddende amerikansk præsident og en nordkoreansk leder nogensinde. Men det ser altså ikke ud at blive det eneste.

Ved topmødet underskrev Trump og Kim Jong-un et fælles dokument, hvorefter Trump bebudede, at de kommer til at mødes "mange gange" i fremtiden.

Og det er ikke urealistisk med topmøder i både USA og Nordkorea, vurderer lektor ved Institut for Militære Operationer Liselotte Odgaard, der blandt andet forsker i stormagtsdiplomati.

- Man troede jo heller ikke på, at topmødet i Singapore ville ske. Og de har brug for at følge op på aftalen for at vise, at det faktisk er lykkedes at vende en højspændt situation til varig dialog, hvis topmødet skal undgå at ligne en fiasko, siger Odgaard.

Hun mener ikke, at de sikkerhedsmæssige foranstaltninger vil være noget problem.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det vil være en hindring - begge parter er jo eksperter i personlig sikkerhed.

Mens forholdet mellem de to højrøstede herrer blomstrer, er reaktionerne på deres underskrevne aftale blandede.

Den er for ukonkret og indeholder ikke reelle forpligtelser om atomafrustning på Den Koreanske Halvø, selv om det stod højt på mødets dagsorden, mener kritikere.

Med de manglende resultater in mente kritiseres Trump desuden for med mødet at have foræret Nordkorea den legitimitet, som landet længe har hungret efter.

Mødet har da også vakt begejstring i Nordkorea. I de nordkoreanske medier bliver det blandt andet omtalt som "århundredets møde".

I Sydkorea er man dog mere skeptisk - især fordi Trump sagde til Kim Jong-un, at USA vil indstille tilbagevendende fælles militære øvelser med Sydkorea.

På Twitter gør Trump det dog klart, at topmødet i Singapore var succesfuldt.

- Alle kan nu føle sig langt mere sikre, end de kunne den dag, jeg blev indsat. Der er ikke længere en atomtrussel fra Nordkorea. Mødet med Kim Jong-un var en interessant og meget positiv oplevelse, skriver præsidenten.

/ritzau/