Trusler mod syriske drusere sætter Israel i et dilemma

Israel truer med at gribe ind i den syriske borgerkrig, hvis islamister angriber drusiske landsbyer tæt ved den israelske grænse

Hovedreglen for Israel er, at man skal undgå at blive draget ind i krigen i Syrien. Men på den anden side kan man heller ikke ignorere landets drusiske minoritet.Her pigtråd ved grænsen til Israel i ruinbyen Qunaitra på den syriske side af Golan Højderne.
Hovedreglen for Israel er, at man skal undgå at blive draget ind i krigen i Syrien. Men på den anden side kan man heller ikke ignorere landets drusiske minoritet.Her pigtråd ved grænsen til Israel i ruinbyen Qunaitra på den syriske side af Golan Højderne. Foto: Ali Nabulsi.

I mere end fire år har Israel formået at holde sig ude af den borgerkrig, der raser i nabolandet Syrien. Bortset fra enkelte episoder, hvor Israel har skudt igen, når granater er fløjet over grænsehegnet, har landet forholdt sig neutralt til konflikten.

Men den passive tilgang nærmer sig muligvis sin slutning. Israel har truet med at gribe ind, hvis islamister angriber drusiske byer, der ligger tæt på den israelske grænse.

Meldingen kommer, nu, da de sekteriske spændinger i Golanhøjderne, hvor Israel og Syrien grænser op til hinanden, er taget til, efter at en blanding af oprørere og islamister har besejret de fleste af den syriske præsident, Bashar al-Assads regeringsstyrkers stillinger i området.

Det har fået de syriske drusere til at frygte for deres liv. Druserne er et religiøst mindretal, der bliver opfattet som gudsbespottere af islamister, og som hovedsageligt er loyale over for præsident Assad.

Det er blot få uger siden, at islamister dræbte godt 20 drusere i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien.

”Israels hær vil reagere, hvis det gælder om at forhindre et blodbad tæt ved vores grænse på syrere på flugt fra det krigshærgede land,” har den israelske hærchef, Gadi Eisenkot, slået fast.

Der bor over en million drusere i Mellemøsten, hvoraf to tredjedele har hjemme i Syrien. Resten bor spredt ud over Israel, Libanon og Jordan.

Og det er netop på grund af Israels eget drusiske mindretal på godt 150.000 mennesker, at landet kan blive presset til at reagere.

Situationen sætter Israel i et dilemma, siger professor Eyal Zisser, dekan ved Tel Aviv Universitets humanistiske fakultet og en af Israels førende Syrien-eksperter.

”Hovedreglen for Israel er, at man skal undgå at blive draget ind i krigen i Syrien. Men på den anden side kan man heller ikke ignorere landets drusiske minoritet.

I modsætning til andre arabere i Israel er de er ekstremt loyale, aftjener værnepligt og føler en stærk tilknytning til landet,” siger han.

Samtidig ser druserne sig som én stor familie på tværs af landegrænserne. Derfor har situationen på den syriske side af Golanhøjderne også skabt frustrationer og vrede hos israelske drusere og et krav om handling.

Israel har opsat felthospitaler langs grænsen, hvor sårede syrere, uanset om de er krigere eller civile, kan blive behandlet.

Drusere mener, at Israel dermed også hjælper de islamister, der truer med at slå deres brødre ihjel i Syrien. Det har i denne uge ført til, at drusere flere gange har angrebet israelske militær-ambulancer med syriske sårede.

Den israelske hær har ikke meldt ud, hvordan den vil reagere, hvis islamister begynder at angribe de drusiske landsbyer. Men ifølge Eyal Zisser kommer man næppe til at se israelske soldater i Syrien.

Han mener, at det er mest realistisk, at Israel sender våben til druserne i Syrien, så de kan forsvare sig selv, eller også åbner man grænsen, så drusere kan flygte til Israel.

Udsigten til tusindvis af drusiske flygtninge har ikke vakt udelt begejstring. Men det kan være i Israels egen interesse, understreger Eyal Zisser:

”Israel ligger i en besværlig region, hvor det er vigtigt at søge opbakning og venner. Mindretal må hjælpe mindretal i Mellemøsten”.