Tusinder var mødt op for at hylde Macron: ”Det var et vigtigt valg for Europa og Frankrig”

Der gik en bølge af lettelse gennem folkemængden, da Emmanuel Macron blev udråbt til Frankrigs præsident i yderligere fem år. Nu er håbet, at han kan samle folket, siger en af de fremmødte tilhængere i Paris

Emmanuel Macron vinker til de tusindvis af mennesker, der søndag aften var mødt op i Champ-de-Mars-parken, efter at han genvundet præsidentembedet.
Emmanuel Macron vinker til de tusindvis af mennesker, der søndag aften var mødt op i Champ-de-Mars-parken, efter at han genvundet præsidentembedet. . Foto: Thomas Coex/AFP/Ritzau Scanpix.

”Og et, og to, og fem år mere”

Kampråbene bliver råbt, og trikolorer og EU-flag viftet ivrigt i luften, længe før sejren endnu er sikker. Men da klokken nærmer sig lidt i 20, og sekunderne begynder at tælle ned på storskærmen, spreder der sig alligevel en vis nervøsitet blandt de tusindvis af Macron-tilhængere, der er mødt op søndag aften i Champ-de-Mars-parken ved Eiffeltårnets fødder i Paris. 

Sekunder efter går der jubel gennem folkemængden. Den første valgprognose fra tv-stationen France 2 viser en tydelig sejr til præsident Emmanuel Macron, der står til at vinde med 58,55 procent af stemmerne over sin højrenationale rival Marine Le Pen, som får 41,4 procent af stemmerne. En prognose, som viser sig at holde ganske godt stik.

”Det var et lille stressmoment i sidste øjeblik,” siger den 19-årige Marie Santer, der er mødt op foran Eiffeltårnet sammen med to af sine venner. 

”Men vi havde jo tiltro til franskmændene og vidste, at de ville tage det rette valg,” tilføjer hendes veninde, den 18-årige Emma Rasout, der alligevel er lettet over resultatet. 

Selvom sejren ikke er lige så stor som i 2017, hvor Emmanuel Macron vandt over Marine Le Pen med 66,10 procent af stemmerne, var den alligevel højere end de estimater, der blev givet op til valgdagen. Den liberale kandidat får som den første præsident i 20 år to ture i Élysée-palæet, men det sker med en historisk lav opbakning. Hele 28 procent af de franske vælgere lod nemlig være med at stemme, hvilket er den højeste fraværsprocent siden præsidentvalget i 1969. 

En dj spiller festmusik for at varme det hovedsageligt unge publikum op til, at præsidenten kommer og holder sin sejrstale, hvilket er annonceret til at ske lidt mere end en time efter offentliggørelsen af resultatet. Jubel og dans udbryder igen, da storskærmene viser præsidenten blive eskorteret til Champ-de-Mars. Lidt efter kommer den nyvalgte præsident gående hånd i hånd med førstedame Brigitte Macron til lyden af Beethovens Europa-hymne.

”Tak kære venner,” begynder den 44-årige Macron sin tale, da han endelig er ankommet til podiet efter at have kindkysset sig gennem mængden af ministre og andre politikere, der ligeledes er til stede for at hylde præsidenten. 

Foran en mørk himmel og et glimtende Eiffeltårn erklærer Emmanuel Macron, at han vil være en præsident for alle franskmænd. 

”Jeg ved godt, hvad jeg skylder jer,” siger præsidenten, der også gør det klart, at han er taknemmelig for, at så mange franskmænd har blokeret for en sejr til det yderste højre.  

”Jeg ved, at mange landsmænd ikke stemte på mig for at støtte mine idéer, men for at blokere for den yderste højrefløj,” siger Emmanuel Macron til sine tilhængere.

En af de franskmænd er Romane Tamba, der er mødt op denne aften med sin veninde. 

”Jeg har stemt på ham for at gå imod det ekstreme højre – som sort person kunne jeg ikke se mig selv stemme på Le Pen,” siger den 18-årige gymnasieelev.

Også Clement Ledruxpac på 35 år er mødt op for at fejre valgresultatet. 

”Det var et vigtigt valg for Europa, for Frankrig – og for beskæftigelsen,” siger han. 

”Jeg var sikker på, at han ville vinde, men vi var tæt på noget, der virkelig ville have været forfærdeligt,” siger Clement Ledruxpac, der arbejder som udbringer. 

Han har især stemt på Macron på grund af hans EU-politik. 

”Jeg synes, at han har gjort et godt stykke arbejde i forhold til EU og med sin gruppe i EU- parlamentet. Og nu håber jeg, at han vil gøre det endnu bedre de næste fem år.”

”Vive la République, vive la France,” afslutter Macron sin tale, før La Marseillaise bliver sunget og de fleste mennesker begynder at forlade Champ-de-Mars. 

Marie Santer og Emma Rasout bliver dog hængende lidt for at få et glimt af præsidenten og hans ministre.   

For Emma Rasout, der blandt andet har stemt på Macron på grund af hans håndtering af coronakrisen, er håbet, at præsidenten vil kunne samle et splittet land de kommende fem år. 

”I sin tale åbnede han for alle, også folk, som har stemt på Marine Le Pen. Så jeg håber, at hans politiske projekt bliver et, der samler franskmændene,” siger hun og tilføjer så smilende:

”Han er en god præsident."