Tusindvis af franskmænd demonstrerer mod homovielser

150.000 gik i Paris på gaden for at protestere mod omstridt lov. Efter demonstrationen kom det til sammenstød

Omkring 150.000 indbyggere i Frankrig var søndag på gaden i hovedstaden, Paris, for at vise deres utilfredshed med, at to personer af samme køn nu kan blive gift.

Politiet var talstærkt til stede og forberedt på, at det kunne udvikle sig voldeligt.

Demonstrationen skete tre dage før, at det første homoseksuelle par, to mænd, onsdag vil sige ja til hinanden i Montpellier.

Frankrigs præsident, François Hollande, underskrev den 18. maj den omstridte lov, der giver folk af samme køn mulighed for at blive gift samt til at adoptere børn. Vedtagelsen af loven gjorde Frankrig til det 14. land i verden med en kønsneutral ægteskabslov.

Indenrigsminister Manuel Valls advarede før søndagens demonstration om, at ultrakonservative kræfter, herunder højreekstreme nationalister, kunne infiltrere demonstrationen og forårsage problemer og uro.

Derfor var omkring 4500 franske politi- og sikkerhedsstyrker sendt på gaden for at stoppe eventuelle optøjer. Den franske indenrigsminister advarede også familier mod at medbringe børn til demonstrationen.

Og søndag aften efter demonstrationens afslutning kom det da også til sammenstød. Her klatrede en gruppe højreekstremister op på indgangsporten til det socialistiske regeringspartis hovedkvarter og krævede præsident Hollandes afgang.

Det førte til sammenstød mellem flere hundrede unge og politiet. Nogle af demonstranterne, som var maskerede, kastede med flasker, røgbomber og fyrværkeri mod politiets afspærringer.

Politiet svarede tilbage med tåregas, og flere meldes anholdt. Det præcise antal vides ikke.

Der blev allerede foretaget anholdelser lørdag aften, hvor 50 personer fra en anti-homo-demonstration på den store og trafikerede Champs-Élysées blev anholdt. Politiet beslaglagde også et køretøj fyldt med masker, bannere og røgbomber.