Prøv avisen

Tv-debatter vender op og ned på britisk politik

De tre partiledere, David Cameron (øverst), Nick Clegg og Gordon Brown (nederst) ved tv-debatten torsdag aften. -- Foto: Stefan RousseauEPA.

Helt uventet står outsideren Nick Clegg fra De Liberale Demokrater til at vinde valget efter de to første debatter

Amerikanerne har yndet dem siden 1960; danskerne næsten lige så længe. Tv-debatter med partiernes ledere har været en del af vores hverdag op til et valg, men aldrig i Storbritannien. Derfor er det også kommet som et chok for de britiske politikere, hvor stor betydning de seneste to ugers debatter har haft for meningsmålingerne.

Inden den første debat i sidste uge stod De Konservative til en let sejr. De førte i alle meningsmålinger, og partiets leder, David Cameron, syntes at være sikker på at kunne flytte ind i Downing Street nummer 10 efter den 6. maj i stedet for nuværende premierminister Gordon Brown. Allerede i minutterne efter, mikrofonerne i studiet var slukket, og lederne gik ud for at give hånd til de udvalgte publikummer, var det dog klart, at Storbritannien stod over for ikke bare et, men to nye fænomener.

Valgets tidligere ofte glemte tredje personlighed, Nick Clegg, lederen af De Liberale Demokrater, viste sig nemlig ikke blot at være en irriterende lille sten i skoen, men en forhindring på størrelse med en kampesten for David Camerons videre vej frem. For det første gjorde Nick Clegg det langt bedre end David Cameron og Gordon Brown fra de to store, gamle partier, De Konservative og Labour. For det andet kunne han også frigøre sig fra de store skandaler, der har ramt britisk politik på det seneste.

Det fik dagen efter den første debat professor i politisk historie ved Manchester Universitet, Andrew Russell, til at sige, at det britiske folk nu havde fået et reelt alternativ til de to andre ledere og partier. En position, som Nick Clegg formåede at holde fast ved efter anden tv-debat torsdag aften, hvor han blev udråbt som "vinder" af debatten sammen med David Cameron.

Det er tydeligt, at briterne har fået øje på Nick Clegg. I stedet for at ligge på de sædvanlige 20 procent af stemmerne stormer han og De Liberale Demokrater frem. Gennemsnittet af de fem meningsmålinger, der er offentliggjort indtil nu, viser, at Clegg fører med 33,4 procent af stemmerne foran David Cameron, der står til at få 32,8 procent af stemmerne, mens Gordon Brown fra Labour spås 27,6 procent.

Meningsmålingerne har givet både de to andre politiske ledere, men også de britiske medier, noget nyt at koncentrere sig om, siger politisk kommentator David Yelland fra avisen The Guardian.

– De Liberale Demokrater har været det usynlige parti, som aviserne med vilje er gået udenom. Det er fuldstændig forandret nu. Demokratiet har fordel af det, og selvom Cameron skulle vinde, skal medierne lære af dette.

At briterne har taget Nick Clegg til sig som en ny politisk mulighed ses ikke blot i meningsmålingerne. Også interessen blandt specielt de unge for at registrere sig som vælgere er blomstret, lyder det fra valgkommissionen, og hele 133.000 mennesker har meldt sig til en Facebook-side, der skal bringe De Liberale Demokrater til magten. Sammenlignet har Labour kun 27.000 fans på Facebook og De Konservative 55.000.

Selv prøver manden i centrum at nedspille sin rolle, for som Nick Clegg sagde efter den første tv-debat på et vælgermøde, kan hans medvind hurtigt vende sig til modvind.

Det er dog ikke sket endnu, er alle de store britiske medier enige om efter den anden tv-debat i torsdags, for selvom der var tårnhøje forventninger til outsideren, fejlede han ikke. I stedet synes befolkningen at se ham som et frisk og mere troværdigt pust end den gamle garde. Ifølge den nyeste måling fra Comres/ITV vil det få 36 procent af briterne til at sætte deres kryds ud for De Liberale Demokrater den 6. maj. Sker det, har tv-mediet på det nærmeste skabt en revolution i britisk politik, som få ledere eller medier nogensinde vil glemme.

udland@kristeligt-dagblad.dk