Tvivlsom saudisk opbakning til ytringsfrihed

En række lande, der fordømmer angrebet i Paris, straffer selv brug af ytringsfriheden. I dag bliver en blogger i Saudi Arabien pisket for at have krænket islam

En saudisk blogger, Raif Badawi, er idømt 1000 piskeslag og 10 års fængsel for at have krænket islam. Hans hustru, Ensaf Haidan, demonstrerede i søndags i Montreal i Canada for at få ham løsladt. Samme dag, som Saudi-Arabiens ambassadør i Frankrig i øvrigt deltog i marchen for frihed og mod terror i Paris. -
En saudisk blogger, Raif Badawi, er idømt 1000 piskeslag og 10 års fængsel for at have krænket islam. Hans hustru, Ensaf Haidan, demonstrerede i søndags i Montreal i Canada for at få ham løsladt. Samme dag, som Saudi-Arabiens ambassadør i Frankrig i øvrigt deltog i marchen for frihed og mod terror i Paris. - . Foto: AFP Photo/Clement Sabourin.

Arm i arm gik præsidenter, konger, stats- og premierministre og diplomater i Paris' gader forleden i en march for frihed og fordømmelse af terror. Blandt de fremmødte var den saudiarabiske ambassadør i Frankrig. Hans land havde desuden officielt fordømt terrorangrebet i Paris i sidste uge.

Med den ene arm kritiserer Saudi Arabien angrebet på ytringsfriheden i Vesten, og med den anden pisker kongedømmet kritikere af styret og af islam.

Den tvetydige saudiarabiske moral går i dag ud over den 30-årige blogger Raif Badawi, der er idømt 10 års fængsel samt 1000 piskeslag for at have oprettet et forum på internettet til fri debat, hvor han ifølge anklagerne også har bidraget til at krænke islam.

Badawi modtog de første 50 piskeslag forleden, samme dag som landet fordømte terrorangrebet på Charlie Hebdo. Han blev slæbt ud af sin fængselscelle og bragt til al-Jafali-moskeen i byen Jeddah. Efter den traditionelle bøn blev han ifølge vidner stillet op i lænker foran moskeens besøgende og pisket.

Anden omgang af den hårde straf er ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International berammet til i dag. I alt skal Badawi hives frem til offentligt skue 20 gange.

Det sker ikke uden kraftige appeller fra menneskerettighedsorganisationer og vestlige ledere, herunder USA, der er landets allierede.

”Ved at ignorere de internationale appeller om at standse piskningen demonstrerer Saudi-Arabien foragt for international lov og ligegyldighed over for den internationale opinion,” skriver Said Bournedouha, vicedirektør for Amnesty Internationals program for Mellemøsten og Nordafrika i en kommentar på organisationens hjemmeside.

Det konservative islamiske kongedømmes adfærd er gennem ugen blevet bemærket i vestlige medier og af organisationer, der kæmper for det frie ord og menneskerettigheder.

Det samme er praksissen hos en række andre lande, der var repræsenteret i marchen i Paris. Det gælder blandt andet Jordan, Rusland, Bahrain og Tyrkiet, der alle har sat journalister i fængsel.

I kølvandet på det arabiske forår, der opstod i 2011, har de saudiarabiske myndigheder skærpet kontrollen med medierne og har anholdt journalister, forfattere og andre borgere for at udtrykke deres synspunkter. Også Raif Badawis advokat blev i juli idømt en straf på 15 års fængsel for at have etableret en gruppe, der skal overvåge menneskerettighederne i landet.

Saudi-Arabien henholder sig til islamisk sharia-lov i sit straffesystem og anvender dødsstraf for blandt andet drab, narkosmugling og konvertering.

Den internationale organisation PEN, der kæmper for ytringsfrihed i hele verden, peger på, at Badawis aktiviteter ”kun har været fredelige”, og at han ikke har gjort noget, der berettiger hverken fængsling eller piskestraf.