Twitter: Feminist må ikke sige, at mænd ikke er kvinder

En konstatering om, at ”mænd er ikke kvinder”, er ifølge Twitter så krænkende over for transkønnede, at det medfører udelukkelse fra det sociale medie. Det har en canadisk feminist fået at føle. Det sociale medie lukker debatten, mener kritikere

Twitter: Feminist må ikke sige, at mænd ikke er kvinder
Foto: Josh Ederson/arkiv/Ritzau Scanpix.

Twitter har skærpet sin politik mod det, som det sociale medie definerer som nedværdigende, racistiske og sexistiske udtryk mod transkønnede personer, og det er gået ud over en canadisk feminist. Meghan Murphy, journalist og forfatter, har fået sin twitter-konto lukket efter en meddelelse, hvor hun skrev, at ”mænd er ikke kvinder”.

Den nye regel præciserer, at det er forbudt at fremsætte ytringer, som forstærker såkaldte negative stereotyper. Det gælder også udsagn, der fastholder transkønnede i deres gamle – det vil sige biologiske – køn og nægter at anerkende deres selvvalgte køn, skriver Twitter i sin nye politik. Den blev fremsat i oktober, men blev først offentligt kendt, efter at Meghan Murphy blev ramt af de nye bestemmelser i november.

”Jeg er blevet ramt, fordi jeg er den mest fremtrædende feministiske stemme i Canada i dette spørgsmål, som næsten ingen taler om. Og medierne vil ikke dække mit synspunkt og en kritisk feministisk analyse af lovgivning om kønsidentitet. Formentlig fordi medierne helst vil fremstille dette som en højre-venstre debat,” har Meghan Murphy sagt til den amerikanske avis Christian Post.

Debatten handler om, hvorvidt mænd, der beslutter at skifte køn i juridisk forstand, skal behandles som kvinder i alle forhold og for eksempel have adgang til steder, som ellers er forbeholdt kvinder. Det gælder helt banale situationer som adgang til toiletter, men rejser også mere komplicerede spørgsmål, for eksempel hvorvidt transkønnede mænd skal anbringes i kvindefængsler eller have adgang til kvindecentre.

For transkønnede mænd er det et grundlæggende krav, at de vil betragtes som biologiske kvinder, hvis de beslutter at skifte køn. Og at det er udtryk for ”transfobi” at nægte dette.

Efter at Twitter har slettet meddelelsen om, at mænd ikke kan være kvinder, har Meghan Murphy klaget over det sociale medies afgørelse.

”Hvordan kan det være hadefuldt at sige, at mænd ikke er kvinder? Det her handler om, at et milliardfirma censurerer basale fakta og lukker munden på dem, der stiller spørgsmål ved dette dogme (om at transkønnede mænd skal betragtes som biologiske kvinder, red.),” skriver Meghan Murphy blandt andet.

Den britiske journalist Ella Whelan mener, at der er tale om ”en uhellig alliance mellem transaktivister og mediecensorer, der lukker munden på kvinder”.

”Twitter har aldrig været et venligt miljø for ytringsfrihed. Over de seneste år har det sociale medie udviklet sin politik for hadefuld adfærd og bandlyst alle kontroversielle personer,” skriver hun på netmediet Spiked.

Meghan Murphy er også blevet støttet af konservative nordamerikanske medier, som ikke plejer at komme venstrefløjens feminister til undsætning. Men de gør fælles sag mod Twitters politik om hadefulde udsagn.

”Som regel er vi modstandere. Men her er en sag, hvor vi bør støtte Meghan Murphy. Jeg behøver ikke at være enig med hendes synspunkter for at støtte hendes ret til at udtrykke dem,” skriver den konservative amerikanske forfatter og journalist J.D. Rucker på det amerikanske netmedie NOQ Report.

Han mener, at det især er konservative røster, som bliver censureret på Twitter, og nævner for eksempel Laura Loomer, en politisk aktivist på det yderste højre, hvis Twitter-konto er blevet permanent lukket. Forleden lænkede hun sig fast til gitteret foran Twitters hovedskvarter i New York for at kræve sin konto tilbage.

”Vi kan ikke se den anden vej, når en ideologisk modstander som Meghan Murphy bliver standset af censur,” konkluderer J.D, Rucker.