Tyrkere er uenige om mega-moské i Istanbul

Tyrkiets premierminister har igangsat byggeriet af en såkaldt mega-moské i Istanbul. Projektet kaldes for storhedsvanvid og kritiseres for at ville ødelægge udsigten over det smukke Bosporusstræde

Kok Rasmus Kofoed i sin restaurant Geranium 2011-- Selvom Geranium til daglig ledes af verdens bedste kok, var det ikke nok til at få en af de prestigefyldte stjerner i årets Michelin Guide. Skuffelsen var til at mærke hos verdensmesteren efter offentligg
Kok Rasmus Kofoed i sin restaurant Geranium 2011-- Selvom Geranium til daglig ledes af verdens bedste kok, var det ikke nok til at få en af de prestigefyldte stjerner i årets Michelin Guide. Skuffelsen var til at mærke hos verdensmesteren efter offentligg. Foto: HANDOUT Denmark.

Kalifferne gjorde det. De tyrkiske sultaner gjorde det. Nu vil Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan gøre det. Trods kritik fra forskellige tyrkiske grupper er de første gravkøer begyndt at grave i jorden på Camilca-bakken i Istanbul. Erdogan sagde for et år siden, at han vil bygge en mega-moské på stedet. Nu er planerne, der omfatter en moské med seks af verdens højeste minareter på et 15.000 kvadratmeter stort areal, rykket ind i den mere konkrete fase.

Meningen er, ifølge Erdogan, der selv præsenterede planen, da den blev offentligjort, at moskéen skal være så prægtig, at den kan ses fra alle steder i byen.

Selvom Istanbuls moskéer i forvejen er et af verdens store turistmål og en kulturel skat, der vækker stolthed blandt landets muslimske befolkning, er kritikken af Erdogans nye projekt massiv.

LÆS OGSÅ: Fred kan gøre Erdogan til en tyrkisk Lincoln

Sådan en moské kan bygges mange andre steder i Istanbul. Men Erdogans regering ønsker at sende et signal, siger oppositionspolitikeren Mehmet Ali Ediboglu til det tyrkiske dagblad Hurriyet.

Signalet er, at de ønsker at bygge en islamisk republik i stedet for et sekulært system. Det er præcist, hvad de gør. Skridt for skridt, siger Mehmet Ali Ediboglu .

En forening af arkitekter er blandt de mange, der ikke bryder sig om Erdogans mosképlan.

Moskéen vil ødelægge udsigten over Bosporusstrædet fuldstændig, har foreningen sagt i en pressemeddelelse. Andre kritikere anklager Erdogan for storhedsvanvid og for at opføre sig som en sultan fra det forgangne Osmannerrige.

Senest har Erdogan, der også var Istanbuls borgmester gennem 20 år, taget initiativ til at bygge en moské på Taksim-pladsen, der anses for at være i byens sekulære hjerte. Istanbul har i forvejen 3113 moskéer.

I alt er der bygget 17.000 nye moskéer i Tyrkiet, siden Erdogans islam-orienterede AK parti kom til magten i 2002, skriver det tyrkiske dagblad Milliyet.

Ihsan Eliaçk, en af Tyrkiets kendte religiøse forfattere, kritiserer også projektet.

Tyrkiet har ikke engang brug for en lille moské. Der er 110.000 moskéer rundt omkring i landet. Mange af dem står tomme. Til gengæld er der kun syv-otte huse for hjemløse og fattige her i Istanbul, der har en befolkning på 17 millioner, siger han til Hurriyet.

De eneste, der i øjeblikket udtrykker officiel støtte til byggeriet, er Erdogans egne regeringsmedlemmer og dem, der har del i projektet.

Blandt dem er Ergin Kulunk, præsident for Den Islamiske Forening, der har ansvaret for projektet.

Opførelsen af en stor moské er en nødvendighed, siger Ergin Kulunk, hvis argument er, at der i øjeblikket ikke er moskéer på Camilca-siden af Bosporusstrædet, som kan måle sig med den kendte Blå Moské og Hagia Sofia (der i dag fungerer som museum) på den anden side af strædet.