Prøv avisen

Tyrkere i hobetal svinger landsfader og flag for demokrati

Opposition og regeringsparti er samlet til hyldest for demokratiet i Tyrkiet efter mislykket kupforsøg.

Tyrkere i store flokke samles søndag i det centrale Istanbul til demonstration for "republikken og demokratiet". Optoget er arrangeret efter kupforsøget for lidt over en uge siden.

De mange mennesker svinger tyrkiske flag og billeder af Kemal Atatürk, det moderne Tyrkiets skaber som stod for sekularisering og demokratisering. Atatürk skabte Tyrkiet på ruinerne af Osmannerriget.

Demonstranterne kommer fra begge fløje af det politiske spektrum. Både støtter af præsident Recep Tayyip Erdogan og oppositionen er på gaden.

- Dette kupforsøg har igen vist, hvor dyrebar demokrati og frihed er for os alle, siger Engin Altay, som er viceleder for oppositionspartiet CHP, på et pressemøde.

Alle 133 parlamentarikere fra CHP, som er Tyrkiets største oppositionsparti, vil være til stede på Taksim-pladsen, meddeler Altay.

Han opfordrer alle tyrkere til at gå på gaden for at vise støtte til demokratiet.

Tyrkiet har oplevet en række militærkup. Det seneste store kup var i 1980, da mange politikere og andre blev anholdt, torteret og henrettet.

Erdogan har også åbnet en debat om dødsstraf i forlængelse af kupforsøget i sidste uge.

I en anden demonstration, som var arrangeret af dele af militæret, svor chefen for luftvåbnet "lydighed" til landets hærchef.

Dele af luftvåbnet var involveret i det mislykkede kupforsøg, som blev stoppet af tusindvis af Erdogan-støtter i løbet af få timer.

Præsidenten har erklæret nødretstilstand. Han har gennemført en omfattende udrensning i militæret og hos politiet. Men også uddannelsessektoren har været genstand for tusindvis af fyringer og lukninger.

Målet med missionen har været at stække Fethullah Gülens bevægelse i landet. Erdogan beskylder Gülen for at stå bag kupforsøget. Det har den 75-årige, som bor i USA, afvist.