Prøv avisen

Tyrkiet får bred kritik for Syrien-angreb

Ritzau Grafik Foto: MID/Free

Jeg sender flygtninge til Europa, hvis I kalder det en invasion, svarer Tyrkiets præsident Erdogan på kritik fra udlandet af angrebene i det nordlige Syrien.

Tyrkiets militære indgreb i Syrien kritiseres fra alle sider.

Fra Washington til Beijing udtaler verdensledere og ngo'er skepsis over for det tyrkiske angreb på det nordlige Syrien.

Onsdag begyndte den tyrkiske offensiv mod de kurdiske områder, der grænser op til Tyrkiets østlige egne.

Det sker som led i Tyrkiets plan om at skabe en "sikker zone": et 30 kilometer bredt bælte på den syriske side af grænsen. Her vil Tyrkiet skubbe kurderne væk og gøre plads til nogle af de 3,6 millioner syriske flygtninge, der er kommet til Tyrkiet siden begyndelsen af den syriske borgerkrig i 2011.

Onsdag ramte tyrkerne 181 mål hos de kurdiskledede SDF-styrker, Syrian Democratic Forces. Specifikt drejer det sig om våbenlagre, tunneller og militærbaser, skriver Reuters.

SDF har hidtil nydt opbakning fra Vesten, men Tyrkiet betegner dem som terrorister, der står i ledtog med separatistpartiet PKK.

109 mennesker har mistet livet, sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, torsdag. Han betegnede de døde som terrorister.

Ngo'en Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har talt 23 dødsfald blandt SDF-soldaterne og otte civile ofre.

Samtidig er 60.000 de seneste døgn sendt på flugt af det tyrkiske angreb, fortæller ngo'en. Blandt andet er byerne Ras al-Ain og Darbasiya stort set rømmet.

Fra omverdenen lyder der kritik af tyrkernes angreb.

- USA bakker ikke op om dette angreb og har gjort det klart over for Tyrkiet, at denne operation er en dårlig idé, lød reaktionen fra USA's præsident, Donald Trump.

Trump var ellers med til at bane vejen for angrebet ved at fjerne amerikanske tropper fra området først på ugen.

Senest skrev Trump torsdag på Twitter, at han "holder tæt øje" med situationen.

Forskellige europæiske lande har også udtrykt deres bekymring. Flere, herunder Danmark, har indkaldt tyrkiske ambassadører til samtale.

På et pressemøde torsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen:

- Det er et meget vigtigt skridt, at det internationale samfund står sammen og lægger det stærkest mulige pres på Tyrkiet. Der er al mulig grund til at understrege alvoren i situationen. Det er et spørgsmål om, at utrolig mange civile kan komme i klemme.

På pressemødet deltog også FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

Han understregede, at han ser en politisk løsning som mulig på baggrund af det, han indtil videre har fået at vide fra officielt tyrkisk hold.

Tonen fra den tyrkiske præsident Erdogan var dog kontant, da han torsdag holdt tale:

- Hallo Europa, vågn op. Jeg siger det igen: Hvis I forsøger at betegne vores operation som en invasion, så er vores opgave enkel. Vi vil åbne portene og sende 3,6 millioner migranter hen til jer.

Han anklager EU for at løbe fra sine tidligere løfter på flygtningeområdet. Tyrkiet har siden 2016 holdt syriske flygtninge tilbage fra EU til gengæld for økonomisk støtte.

Erdogan gentog desuden planerne om den "sikre zone".

- For dem, der vil vende tilbage til deres land, men ikke har et hjem mere, planlægger vi at bygge bosættelser for en million mennesker, lovede den tyrkiske præsident.

/ritzau/