Prøv avisen

Tyrkiet kommer sine mindretal i møde

Den græsk-ortodokse patriark Bartholomæus beskrev samtalen med den tyrkiske regeringsleder som "meget positiv og meget venskabelig". -- Foto: John Rasmussen.

Den tyrkiske regering planlægger en stor reform af mindretallenes rettigheder. Oppositionspartierne er rasende

Den tyrkiske regering ser nu ud til at være indstillet på at gøre op med årtiers undertrykkelse af landets mindretal, såvel kurdere som de religiøse mindretal. Regeringen har taget hul på en stribe møder med repræsentanter for mindretallene for at drøfte en reform af deres rettigheder. Forbedringerne kan blandt andet betyde, at kurderne offentligt får lov til at tale og undervise på deres eget sprog, og at trossamfund får respekteret deres ejendomsret.

I lørdags mødtes premierminister Recep Tayyip Erdogan og fem af hans ministre med lederne af en række ikke-muslimske trossamfund, herunder den græsk-ortodokse patriark Bartholomæus, den jødiske overrabbiner og det armenske samfunds ærkebiskop. Regeringen har også holdt møder med kurdiske repræsentanter.

– Det er meget, meget stort. Og det er meget, meget positivt. Hvis regeringen kommer igennem med en reform af mindretallenes rettigheder, vil det være en revolution i Tyrkiet, siger Hülay Yarar, juridisk rådgiver i Institut for Menneskerettigheder og udstationeret i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Hun understreger dog, at det er en stor mundfuld, regeringen står over for. Dens politiske modstandere er rasende over initiativet, som de mener vil svække den tyrkiske stat og underminere hele idéen om tyrkiskhed. Efter oppositionens mening er regeringen en samling "landsforrædere", som gør knæfald for kurdiske terrorister.

– Derfor forsøger Erdogan også at samle al den folkelige opbakning, han kan. Han har brug for venner i den her sag, siger Hülay Yarar.

På mødet med de religiøse ledere fremhævede Erdogan, at regeringen er modstander af regional, etnisk og religiøs diskrimination.

– Det er vigtigt for os at omfatte alle nationens 71,5 millioner indbyggere med respekt og omsorg. Der mangler stadig at blive gennemført nogle ændringer i praksis, men vi skal nok få rettet op på det. Jeg er sikker på, at dette demokratiske initiativ vil ændre mange ting i dette land, sagde han ifølge tv-stationen CNN Türk.

De religiøse ledere benyttede anledningen til at overrække Erdogan en 88-siders "tilstandsrapport" over de problemer, som mindretallene i dag må leve med i det tyrkiske samfund. Rapporten nævner blandt andet lukningen af det græsk-ortodokse Halki-præsteseminarium og krænkelser af mindretallenes ejendomsret.

Den græsk-ortodokse patriark og Erdogan havde ifølge den britiske nyhedsstation BCC efterfølgende en privat samtale, som med patriarkens ord var "meget positiv og meget venskabelig".

Den tyrkiske stat er i årevis blevet kritiseret for sin undertrykkelse af landets mindretal, især kurderne, men også de religiøse mindretal. Og EU har gjort en bedre behandling af mindretallene til en af forudsætningerne for at optage Tyrkiet i unionen.

Hvis det virkelig lykkes den tyrkiske regering at gennemføre grundlæggende forbedringer af mindretallenes vilkår, vil det derfor også være et stort – og tiltrængt – skridt i forhold til EU, vurderer Mette Buskjær Christensen, forskningsassistent på Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i EU?s optagelsesforhandlinger med Tyrkiet.

Optagelsesforhandlingerne har stort set stået på standby siden 2005, og der har været tvivl om, hvad den tyrkiske regering egentlig ville, så et klart, markant udspil fra Tyrkiet vil have betydning, mener hun.

– Der har længe været talt om, at 2009 ville blive et vigtigt år i forhandlingerne. Hvis Tyrkiet nu gør noget væsentligt for mindretallene, vil det være en stor sten, der bliver ryddet af vejen, siger hun.

Generalsekretær i Dansk Europamission, Henrik Ertner Rasmussen, der følger situationen for de kristne mindretal i Tyrkiet, glæder sig over, at der har været et møde mellem regeringen og flere af de religiøse ledere, men det er en behersket glæde indtil videre.

– Ethvert skridt i den rigtige retning er positivt, men jeg vil gerne se løfterne omsat i handling, før jeg for alvor vurderer regeringens initiativ, siger han.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk