Tyrkiet vil forbyde evolutionsteori i skoler

Skoler og gymnasier skal ikke længere undervise i evolutionslæren, og det er endnu et skridt i retningen af en gradvis islamisering af det tyrkiske samfund, lyder det fra Tyrkiet-kender

Ifølge Deniz B. Serinci, som er journalist og Tyrkiet-kender, skal man se beslutningen som et udtryk for den gradvise islamisering, der er sket under Recep Tayyip Erdogan, siden hans parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), kom til magten i 2002.
Ifølge Deniz B. Serinci, som er journalist og Tyrkiet-kender, skal man se beslutningen som et udtryk for den gradvise islamisering, der er sket under Recep Tayyip Erdogan, siden hans parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), kom til magten i 2002. Foto: (Presidential Press Service, Pool photo via AP/ritzau.

Darwins evolutionslære skal ikke længere have en plads i det tyrkiske skolesystem og bliver nu smidt på porten, har den tyrkiske regering besluttet.

Alpaslan Durmus, som er chef for det tyrkiske uddannelsesministeriums pensumudvalg, sagde tidligere på ugen under et seminar i Ankara, at afsnittet om ”Livets og evolutionens oprindelse”, som han betegner som ”kontroversielle” emner, vil blive fjernet fra pensum ”for studerende, hvis alder endnu ikke gør dem i stand til at forstå problemstillingernes videnskabelige baggrund”, skriver det tyrkiske nyhedsmedie Hürriyet Daily News.

Evolutionslæren, som tidligere var en del af pensum for 9. klasse og gymnasiet, vil i stedet først være muligt at studere på universitetet, forklarede Alpaslan Durmus.

Udkastet til det nye pensum, som blev offentliggjort i januar i år, fik efterfølgende hård kritik fra akademikere fra de store universiteter i Tyrkiet, som blandt andet påpegede over for undervisningsministeriet, at Saudi-Arabien er det eneste land, hvor evolutionsteori er udelukket i skoleundervisningen, skriver Hürriyet Daily News.

Ifølge Deniz B. Serinci, som er journalist og Tyrkiet-kender, skal man se beslutningen som et udtryk for den gradvise islamisering, der er sket under Recep Tayyip Erdogan, siden hans parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), kom til magten i 2002.

”Tyrkiet bevæger sig i en mere og mere konservativ religiøs retning,” siger han og forklarer, at det blandt andet kommer til udtryk ved en række politiske tiltag, flere moskéer i landet, og at flere unge mennesker begynder i religiøse gymnasier.

”Men det er ikke nødvendigvis en fundamentalistisk udgave af islam, vi ser udvikle sig,” siger han og uddyber, at Erdogan nyder opbakning i landet fra halvdelen af befolkningen.

”Erdogan repræsenterer sine vælgere, som er et troende, konservativt bagland, for hvem familieværdier betyder meget, og for dem kan evolutionsteorien virke provokerende,” siger han og henviser til, at man ser det samme hos dele af den religiøse højrefløj i USA.

Ifølge det amerikanske ugemagasin Newsweek er det muligt, at det nye pensum også vil skære i undervisningen om sekularisme og om grundlæggeren af den moderne tyrkiske republik, landets første præsident, Mustafa Kemal Atatürk.

Kritikere har længe beskyldt præsident Erdogan for at forsøge at skabe et stadigt mere islamistisk og autoritært styre i Tyrkiet, som på trods af sin overvældende sunni-muslimske befolkning blev grundlagt på sekulære traditioner under præsident Atatürk.

Deniz B. Serinci ser også ændringen af pensum som det seneste i en række af tiltag, som har til hensigt at bevæge Tyrkiet væk fra den sekulære retning, som Atatürk oprindelig udstak for landet.

”Atatürk gjorde fundamentalt op med religionens plads i samfundet. Og jeg er ikke i tvivl om, at hvis Atatürk havde levet i dag, ville han ikke kunne genkende Tyrkiet.” siger han.