(Artiklen er rettet): Tyrkiet vil legitimere voldtægt af piger – hvis gerningsmanden gifter sig med offeret

Den tyrkiske præsident Erdogan vil genindføre lov, som giver mænd frihed fra at blive dømt for voldtægt af en mindreårig, hvis de gifter sig med offeret. Loven ventes at blive vedtaget i denne uge

Kvindeaktivister i hele den islamiske og arabiske verden i har de sidste årtier hårdnakket kæmpet imod denne type love, som Erdogan ønsker indført, og som bliver betragtet som grønt lys for voldtægt, børneægteskaber og seksuelle overgreb. Arkivfoto.
Kvindeaktivister i hele den islamiske og arabiske verden i har de sidste årtier hårdnakket kæmpet imod denne type love, som Erdogan ønsker indført, og som bliver betragtet som grønt lys for voldtægt, børneægteskaber og seksuelle overgreb. Arkivfoto. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Reuters/Ritzau Scanpix.

Rettelse bragt den 22.april 2020:

Denne artikel fortæller, at Tyrkiets regerende AKP-parti ”vil genindføre en lov, der blev fjernet i Tyrkiet i 2005, og som giver en mand frihed fra at blive dømt for voldtægt af en mindreårig, hvis han gifter sig med sit offer”. Artiklen blev desuden bragt i papiravisen nederst på side 5 den 29.januar 2020. Artiklen var baseret på oplysninger, der dagene forinden var bragt i blandt andet de britiske medier The Guardian og The Independent. Det burde være fremgået af artiklen, at disse medier var kilde til oplysningerne, men de var ikke nævnt, hvilket er i strid med Kristeligt Dagblads retningslinjer for journalistikken.

Artiklen er blevet genstand for et spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) fra Peter Skaarup (DF), og ifølge Justitsministeriets svar, der nu foreligger, kender Danmarks ambassade i Tyrkiet ikke til et tyrkisk lovforslag om, at en gerningsmand kan opnå straffrihed for voldtægt af en mindreårig, hvis gerningsmanden gifter sig med ofret.

Mens det ligger fast, at Tyrkiet tidligere har haft en lov som den beskrevne, og at en lignende lov i 2016 blev forsøgt genindført uden held, må Kristeligt Dagblad konstatere, at der, da artiklen blev bragt den 29. januar, ikke var belæg for at skrive, at der på det tidspunkt igen forelå noget forslag om at indføre loven. Men som det fremgik af en opfølgende artikel om emnet, som Kristeligt Dagblad bragte den 6. februar, var der blandt andet hos tyrkiske kvindesagsforkæmpere frygt for, at et lovforslag som det nævnte var på vej. I denne artikel hed det med en tyrkisk advokat fra organisationen ”We Will Stop Femicide” (”Vi vil standse kvindedrab”) som kilde, at ”det er en helt almindelig regeringstaktik i Tyrkiet at lade planen om en lovændring sive ud til offentligheden for at vænne befolkningen til tanken.” Kristeligt Dagblad havde imidlertid ikke belæg for at skrive, som det var sket i den foregående artikel den 29. januar, at der forelå et egentligt lovforslag på dette tidspunkt, og denne fejl beklager Kristeligt Dagblad. Artiklen den 29. januar bragte derudover et ukrediteret citat af en tyrkisk justitsminister, Bekir Bozdag, der ikke længere var justitsminister på tidspunktet for artiklen. Denne fejl beklager Kristeligt Dagblad også.

Udover ovenstående rettelse har Kristeligt Dagblad efterfølgende kortlagt, hvad der er op og ned i den tyrkiske voldtægtsdebat. Artiklen kan læses her.


Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan og hans islamiske parti for Retfærdighed og Udvikling (AKP) vil genindføre en lov, der blev fjernet i Tyrkiet i 2005, og som giver en mand frihed fra at blive dømt for voldtægt af en mindreårig, hvis han gifter sig med sit offer.

”Det kan løse problemet med børnebryllupper, der stadig er en realitet i Tyrkiet, for de mænd, der er involveret i det, er ikke voldtægtsforbrydere,” gav Tyrkiets justitsminister Bekir Bozdag som begrundelse for nu at reintroducere loven.

Forslaget om at genindføre en lov, der fuldstændig tilsidesætter barnets tarv og tvinger unge voldtægtsofre til ægteskab, skal behandles i det tyrkiske parlament i denne uge. Og det har affødt voldsomme protester ikke kun fra oppositionspartierne Folkets Demokratiske Parti (HDP) og Det Republikanske Folkeparti (CHP), men også internationalt. I 2016 forsøgte Erdogan også at genindføre loven, men måtte opgive på grund af store internationale protester. FN har også fordømt det nye initiativ.

Kvindeaktivister i hele den muslimske verden har i de seneste årtier kæmpet hårdt imod denne type love, der bliver betragtet som grønt lys for voldtægt, børneægteskaber og seksuelle overgreb. Det har i det seneste årti fået lande som Egypten, Jordan, Libanon, Marokko, Tunesien og det palæstinensiske selvstyre til at ændre deres love, så der ikke mere er nogen ”kattelem” for voldtægt.

I Tyrkiet er bryllup tilladt fra 18-årsalderen, men Erdogans regering har flere gang forsøgt at bløde op på den aldersrestriktion, blandt andet med et lovforslag i 2017, der skulle have givet imamer lov til at foretage vielser. Den lov blev ikke vedtaget af frygt for, at det ville legitimere, at unge piger blev giftet væk uden selv at kunne vælge. Men det forhindrede ikke, at det tyrkiske religionsministerium Diyanet i 2018 kundgjorde, at piger kunne blive gift fra deres fyldte niende år. En tyrkisk regeringsrapport fra 2018 fastslår, at i perioden 2008-2018 er 482.908 piger under 18 år blevet gift i Tyrkiet.

Tyrkiske kvindeaktivister befinder sig i en konstant offentlig kamp for at få fokus på vold og drab af kvinder i Tyrkiet. I midten af december sidste år stillede en stor gruppe kvindelige medlemmer sig op i parlamentet og afsang en chilensk anti-vold- og -voldtægtssang, ”Voldtægtsforbryderen er dig ”, der er blevet en international hymne mod vold imod kvinder.

Ifølge tal offentliggjort af kvindeorganisationer i Tyr-kiet er 440 kvinder blevet dræbt af mænd, siden Tyrkiet i 2012 vedtog en lov, der skulle beskytte kvinder imod vold.

Antallet er fordoblet, fra loven blev vedtaget.

Ifølge FN’s sundhedsorganisation WHO er 38 procent af tyrkiske kvinder udsat for vold fra deres partnere mod 25 procent i de europæiske lande.