Tyrkiet vil slå to fluer med et smæk i Syrien

Nato holder i dag hastemøde for at drøfte Tyrkiets kamp mod Islamisk Stat efter et terrorangreb i sidste uge. Mange forventer, at Tyrkiet samtidig vil svække PKK, det forbudte kurdiske arbejderparti

Demonstrationer foran den tyrkiske ambassade i Paris efter Tyrkiets bombardementer af kurdere i Syrien.
Demonstrationer foran den tyrkiske ambassade i Paris efter Tyrkiets bombardementer af kurdere i Syrien. Foto: Ian Langsdon/EPA.

Når Nato senere i dag udsender en pressemeddelelse fra et hasteindkaldt krisemøde mellem ambassadørerne fra organisationens 28 medlemslande - indkaldt på tyrkisk foranledning - vil der sandsynligvis stå, at Nato står last og brast med Tyrkiet i dets kamp mod Islamisk Stat i Syrien.

Derimod vil det næppe fremgå, at Nato-landene også accepterer, at Tyrkiet benytter anledningen til at svække det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK, og dets forbundsfælle i Syrien, YPG (den væbnede gren af det syriske kurdiske parti PYD).

”De andre Nato-lande er mere end glade for, at Tyrkiet nu endelig går helhjertet ind i kampen mod Islamisk Stat. Derfor vil der være en stiltiende accept af, at Tyrkiet vil rette noget af skytset mod PKK,” siger Jens Ringsmose, leder af Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet med særlig viden om Nato og sikkerhedspolitik.

Han peger på, at selvom både USA, EU og Nato stempler PKK som en terrororganisation, har Nato ikke hidtil været villig til at gøre PKK til et problem for forsvarsalliancen.

”Nato accepterer ikke PKK's terror, men der er også en vis irritation i organisationen over, at Tyrkiet ikke for længst har givet kurderne nogle af de rettigheder, de har krav på som mindretal. Nato bygger på en række liberale principper, og et af dem er retten til selvbestemmelse. Så PKK er en varm kartoffel,” siger Jens Ringsmose.

Det er utvivlsomt terrorangrebet sidste mandag i byen Suruc tæt ved grænsen til Syrien, der dræbte 32 mennesker og sårede 104, der efter mange måneders tøven har fået Tyrkiet til at deltage aktivt i indsatsen mod Islamisk Stat.

Men lige så sikkert er det, at udsigterne til samtidig at kunne stække PKK og ikke mindst dets allierede i Syrien, YPG, har skubbet til tyrkernes beslutning.

YPG kontrollerer nu halvdelen af den 800 kilometer lange grænse mellem Tyrkiet og Syrien, og bevægelsen vinder i det hele taget fodfæste i det nordlige Syrien.

Tyrkiet frygter, at det ligefrem kan ende med, at en form for kurdisk stat tager form og kan styrke PKK på den tyrkiske side af grænsen.

”Det er vigtigt at forstå, at Tyrkiet sidestiller Islamisk Stat og PKK. For tyrkerne er PKK en lige så farlig terrorbevægelse som Islamisk Stat, selvom dens baggrund og målsætning er anderledes,” siger Daniella Kuzmanovic, lektor ved Københavns Universitet med speciale i tyrkiske forhold.

Hun er heller ikke i tvivl om, at Tyrkiet på Nato-mødet vil sikre sig en blåstempling af, at man går efter PKK i det omfang, det skønnes relevant.

”Tyrkiet vil givetvis sige, at kampen mod terror handler om både PKK og Islamisk Stat, og det er også en vurdering, der accepteres af USA,” siger hun.

Galip Dalay, seniorforsker i tyrkisk-kurdiske forhold ved al-Jazeeras analysecenter i London, sagde i går i en debat på den arabiske nyhedsstation, at der dog næppe bliver tale om, at Tyrkiet vil forsøge at nedkæmpe PKK.

Det har man forsøgt i årtier uden held, og netop derfor har man også indledt en fredsproces, påpegede han.

Galip Dalay vurderede, at der snarere vil være tale om, at Tyrkiet vil forsøge at ”skubbe” kurderne tilbage fra grænseområdet og i det hele taget overflødiggøre deres indsats i kampen mod Islamisk Stat.

Daniella Kuzmanovic er enig.

”For Tyrkiet handler det nu om at formindske indflydelsen fra PKK og dets allierede i Syrien. PKK og YPG skal inddæmmes,” siger hun.

Lederen af den fungerende tyrkiske regering, premierminister Ahmet Davutoglu, sagde i går til den tyrkiske avis Hürriyet, at situationen i Syrien og den øvrige region vil ændre sig markant, nu da Tyrkiet er med i kampen mod Islamisk Stat.

”Tilstedeværelsen af et Tyrkiet, som kan bruge dets styrke effektivt, kan skabe konsekvenser, som kan ændre udviklingen i Syrien, Irak og hele regionen. Det må enhver kunne se,” sagde han.

Ahmet Davutoglu sagde desuden, at Tyrkiet er parat til at samarbejde med Syriens kurdiske parti PYD - forudsat, at det ikke udgør en trussel mod Tyrkiet og ikke samarbejder med den syriske præsident, Bashar al-Assad.