Prøv avisen

Tyrkisk-armensk forfatter dømt for blasfemi

EU og Amnesty International kritiserer Tyrkiet, for at dømme den tyrkisk-armenske forfatter Sevan Nisanyan for blasfemi. På billedet - Hagia Sophia i Istanbul. Foto: Xinhua Denmark

Den tyrkiske forfatter Sevan Nisanyan er blevet idømt 13,5 måneders fængsel for at krænke religiøse værdier. Det er den anden blasfemidom i Tyrkiet på godt en måned. I et indlæg på sin blog advarede Nisanyan mod at bruge betegnelsen hadforbrydelser til at begrænse ytringsfrihed:

Det er ikke en hadforbrydelse at lave sjov med en eller anden arabisk leder, som for mange hundrede år siden påstod at have kontakt til Gud og drog politisk, økonomisk og seksuel fordel af det. Det er et tilfælde af ytringsfrihed på nærmest børnehaveniveau, skrev tyrkisk-armenske Sevan Nisanyan i sep-tember i forbindelse med, at en film, som portrætterede muslimernes profet Muhammed, skabte stor debat internationalt.

Ifølge Nisanyan selv er der på baggrund af indlægget blevet anlagt sag mod ham ved tre forskellige domstole i Tyrkiet. Domstolen i Istanbul begrundede dommen med, at Nisanyan offentligt nedværdigede religiøse værdier som tilhører en gruppe i samfundet. Desuden overskrider indlægget grænserne for kritik, lød det i dommen.

Afgørelsen kommer godt en måned efter en stærkt omdiskuteret dom, hvor den anerkendte tyrkiske pianist Fazil Say blev idømt 10 måneders betinget fængsel for en række beskeder på det sociale medie Twitter. Dommen mødte stærk kritik fra tyrkiske forfattere og kunstnere samt fra EU og Amnesty International.

LÆS OGSÅ: Blasfemisag mod retarderet pige droppes

Nisanyan var ikke til stede under retssagen mod ham, men forklarede i sit skriftlige forsvar, at han ikke talte dårligt om muslimernes profet Muhammed, men blot forsvarede retten til at gøre det.

Kun en uvidende person uden det mindste begreb om loven vil hævde det modsatte, skrev Nisanyan i sit forsvar, hvor han desuden omtalte Gud som hende.

Nisanyan, som vil appellere dommen, udsendte efter domsafsigelsen et link til det omstridte blogindlæg på Twitter med kommentaren Lad os dele den artikel, som medførte en dom på 13,5 måneder fra Istanbuls tiende straffedomstol for at fornærme religiøs bla bla.