Tyrkisk landsholds militærhilsen vækker debat

Tyrkiets offensiv i Syrien kan også få sportslige konsekvenser efter omstridt honnør

I mandags gjorde tyrkiske spillere atter honnør, da de sikrede et uafgjort 1-1 resultat mod Frankrig.
I mandags gjorde tyrkiske spillere atter honnør, da de sikrede et uafgjort 1-1 resultat mod Frankrig. Foto: J.e.e/SIPA/Ritzau Scanpix.

Det er ikke kun i den politiske arena, at den omstridte tyrkiske offensiv i Syrien udspiller sig. Under de seneste EM-kvalifikationskampe i fodbold gjorde tyrkiske landsholdsspillere honnør i begge deres kampe for at sende en hilsen til de tyrkiske tropper.

Tyrkiet spillede i fredags på hjemmebane mod Albanien og scorede til 1-0 sent i kampen. Jubelscenerne efter scoringen virkede imidlertid ikke til at være så spontane, som de plejer at være, når fodboldspillere fejrer et mål. For det så orkestreret ud, da spillerne lavede en militærsalut efter scoringen. Da sejren efter slutfløjtet var i hus, stillede spillerne sig igen op på række og gav honnør ud mod tribunerne, ligesom de gjorde i omklædningsrummet på et billede, der blev lagt ud på Twitter af det tyrkiske fodboldforbund. Ifølge forbundet dedikerer spillerne ”deres sejr til de modige soldater og martyrer”.

Det fik Uefa, det europæiske fodboldforbund, til at indlede en sag for at få bekræftet, om spillernes honnør henviste til Tyrkiets militære offensiv i Syrien.

”Forbyder vores regler referencer til politik og religion? Ja, og jeg kan garantere dig, at vi vil undersøge denne hændelse”, sagde Uefas pressechef, Philip Townsend, efter fredagens kamp til det italienske nyhedsbureau Ansa.

Det tyrkiske landshold sparede dog efterfølgende ikke på hilsenerne til militæret. I mandagens kamp mellem Tyrkiet og Frankrig gjorde tyrkiske spillere atter honnør, da de spillede 1-1. Det udløste ny kritik, blandt andet fra det kristendemokratiske tyske CDU’s indenrigsordfører, Christoph de Vries.

”Krigsforherligelse og nationalisme er klart i modstrid med sportsånd og fairplay,” sagde han til avisen Bild.

Uefa overvejer nu, om finalen i Champions League, turneringen for de bedste klubhold i Europa, fortsat skal spilles i Istanbul. I Tyskland er den tyrkiske fodboldspiller Cenk Sahin blevet fyret af andenligaklubben St. Pauli, efter at han på Instagram lovpriste Erdogan og den tyrkiske offensiv, og det tyske fodboldforbund har meddelt, at det vil italesætte det over for stjernespillerne Mesut Özil og lkay Gündogan, at de på sociale medier har vist deres støtte til Erdogan. Når det kommer til Uefas sanktionsmuligheder, er de dog ifølge DR’s fodboldekspert Henrik Liniger begrænsede. Han siger til DR Sporten, at Uefa skal statuere, ”at politiske statements ikke tolereres, men på den anden side har de heller ikke interesse i at blæse unødigt til sagen”.

Sportsredaktør Lutz Wöckener på den tyske avis Die Welt vurderer i en kommentar, at ”fodbolden altid har været politikernes og magtens kastebold, stadionet scene for meninger og mobilisering. Men på det seneste er den havnet så meget imellem fronterne, at den tager mærkbar skade”.

Senest, en håndgestus førte til straf i landsholdssammenhæng, var ved VM i Rusland 2018, hvor schweiziske Xherdan Shaqiri, der har kosovo-albanske rødder, fejrede sin scoring mod Serbien til 2-1 ved at folde sine hænder på en måde, der symboliserede den albanske ørn. Han blev idømt en bødestraf på cirka 65.000 danske kroner.