Tyrkiske demonstranter samles om fælles modstander

Demonstranterne i Istanbul er enige om én ting: Modstanden mod premierminister Erdogan. At blive enige om et alternativ er sværere

Demonstranter på Taksim-pladsen i Tyrkiets største by, Istan-bul, i går. Protesterne har spredt sig til en række byer i Tyrkiet. –
Demonstranter på Taksim-pladsen i Tyrkiets største by, Istan-bul, i går. Protesterne har spredt sig til en række byer i Tyrkiet. –. Foto: Bülent KilicAFP.

For en uge siden var de en gruppe miljøaktivister med telte i et hjørne af Taksim Gezi Park. Nu er de en broget skare, som med deres forskellige bannere let udfylder både parken og Taksim-pladsen ved siden af. Demonstranterne i Istanbuls gader har forskellige overbevisninger og interesser, men ét samlet ønske: at vise deres utilfredshed med den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan.

Vi har ikke set demonstrationer som disse i Istanbul i lang, lang tid. Den her protest har givet os det sammenhold, vi ikke har haft i årevis, siger Can Sengezer, som bor i Istanbul og har taget del i demonstrationerne.

Hvis du har en fælles fjende, er det lettere at forene sig. Og den fælles fjende er i øjeblikket premierminister Erdogan. Når nogen prøver at undertrykke dine idéer og ændre din livsstil, er det let at have en fælles fjende, siger Can Sengezer.

LÆS OGSÅ: Erdogans kurdiske udspil en dristig plan for at styrke hans lands rolle i området

Den store gruppe af demonstranter, som er vokset siden i tirsdags, rummer alt fra fodboldfans, miljøaktivister, arbejderbevægelsen, oppositionspartier, pro-kurdiske grupper og kunstnere, som af forskellige årsager har fået nok af premierministeren. For det er netop Erdogan personligt frem for regeringen generelt, at mange af demonstranternes slagord retter sig imod.

Og selvom demonstranterne kan samles om, hvem modstanderen er, ser det ud til at kunne blive svært for de mange forskellige grupper at blive enige om, hvem der skal sættes i stedet for premierminister Erdogan.

Det største oppositionsparti CHP, arvtager til Tyrkiets sekulære landsfader Atatürk, har taget del i protesterne fra begyndelsen, men et regeringsskifte ser ikke ud til at kunne tilfredsstille demonstranterne. For mange af tyrkerne i Istanbuls gader handler det om noget større end partipolitik.

Der er ikke noget parti, som repræsenterer mine holdninger fuldstændigt, siger Ezgi Kumkumkoglu, en ung tyrkisk kvinde, som i går eftermiddag tog del i demonstrationen på Taksimpladsen i Istanbul.

Det her handler om vores fundamentale rettigheder som borgere, siger Ezgi Kumkumkoglu, som mener, at det er grunden til, at bannere fra så mange forskellige grupper vajer over Taksimpladsen.

Premierminister Erdogan har siddet ved magten siden 2003 og har generelt stor opbakning i den tyrkiske befolkning. Men blandt sekulære tyrkere er frustrationen over Erdogan og hans konservative, religiøse AKP-parti steget gennem længere tid, især i takt med en række lovforslag, som ifølge kritikere bunder i islam. Det gælder blandt andet indføring af undervisning i islam i folkeskolerne, samt nyligt vedtagne restriktioner på alkoholsalg. Dertil kommer Erdogans plan om at bygge Tyrkiets største moské på toppen af en bakketop i Istanbul, som af sekulære tyrkere bliver set som et symbol på premierministerens religiøse agenda.