Tysk asylskandale kan true sikkerheden

Asylmyndigheder i Tyskland mistænkes for at have modtaget bestikkelse mod at give asyl til cirka 1200 mennesker. Adskillige af dem udgør en sikkerhedsrisiko for Tyskland, skriver medier. Sagen belaster forbundsregeringen og vil styrke tyske højrenationalister, mener forsker

Asylmyndigheder i den nordtyske delstat står i centrum af en skandale, som dag for dag vokser sig større og har rystet hele Tyskland: En mangeårig chef og en række ansatte beskyldes for i perioden 2013-2016 at have modtaget bestikkelse mod at give asyl i mindst 1176 tilfælde, hvor ansøgerne ikke opfyldte kriterierne. Billedet er fra 2015, hvor flygtninge venter på at blive registreret i Berlin.
Asylmyndigheder i den nordtyske delstat står i centrum af en skandale, som dag for dag vokser sig større og har rystet hele Tyskland: En mangeårig chef og en række ansatte beskyldes for i perioden 2013-2016 at have modtaget bestikkelse mod at give asyl i mindst 1176 tilfælde, hvor ansøgerne ikke opfyldte kriterierne. Billedet er fra 2015, hvor flygtninge venter på at blive registreret i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix.

Hvis Tysklands love var blevet overholdt, ville Nuri Khalil fra den nordtyske by Cuxhaven for længst være blevet udvist. I 20 år har kurderen boet i Tyskland, men hans ansøgning om asyl er igen og igen blevet afvist. Indtil for to år siden, da Nuri Khalil hørte rygter om en advokat, som i vanskelige tilfælde havde skaffet andre asyl.

Advokaten, omtalt i tyske medier som Irfan C., krævede blot 7500 kroner i kontanter. Nuri Khalil betalte, og få måneder senere modtog han et brev fra asylmyndighederne i delstaten Bremen: Flygtningestatus tildelt.

Hvad asylmyndighederne i Bremen tilsyneladende undlod at undersøge, var, at Nuri Khalils syriske id-papirer var falske og stammede fra et område kontrolleret af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Det skriver nyhedsmagasinet Der Spiegel, som kun har Khalils ord for, at han har købt papirerne af en bekendt og ikke er terrorist.

Khalil er langtfra den eneste asylansøger i Bremen, som har fået asyl på et yderst tvivlsomt grundlag. Asylmyndigheder i den nordtyske delstat står i centrum af en skandale, som dag for dag vokser sig større og har rystet hele Tyskland: En mangeårig chef, Ulrike B., og en række ansatte beskyldes for i perioden 2013-2016 at have modtaget bestikkelse mod at give asyl i mindst 1176 tilfælde, hvor ansøgerne ikke opfyldte kriterierne. Advokaten Irfan C. skal have haft tætte bånd til Ulrike B.

De godkendte ansøgere tæller efter al sandsynlighed adskillige, som udgør en sikkerhedsrisiko for Tyskland og derfor er i efterretningstjenestens søgelys, skriver Der Spiegel. Én skal for eksempel have arbejdet for den syriske efterretningstjeneste, en anden skal have begået alvorlige forbrydelser.

”Vi kender endnu ikke omfanget af skandalen, men så vidt jeg ved, har vi aldrig nogensinde før oplevet noget så vidtrækkende,” siger professor og migrationsforsker Hannes Schammann fra Hildesheim Universitet.

Sagen har vakt bestyrtelse i det tyske samfund, som i forvejen er blevet stærkt polariseret siden modtagelsen af over en million asylansøgere under flygtningekrisen i 2015.

”Den tilsyneladende systematiske manipulation af asylafgørelser gør én mundlam,” skriver chefredaktør for regionalavisen Rheinische Post Michael Bröcker.

”Det er en katastrofe. Tilliden til staten synker fortsat.”

Han bakkes op af en undersøgelse offentliggjort i avisen Die Welt i mandags, som viste, at næsten 80 procent af tyskerne ikke har tillid til asylmyndighedernes arbejde.

Skandalen har da også trukket spor langt op i det tyske asylsystem de seneste dage. Mandag berettede tyske medier, at ledelsen i Tysklands føderale kontor for migration og flygtninge (Bamf) allerede i februar 2017 blev informeret om ”massive uregelmæssigheder” i Bremen, og i en e-mail skal ledelsen have bedt om en ”diskret” intern efterforskning uden at tjekke alt ”ned til mindste detalje”.

Bamf har foreløbigt afvist kendskab til mailen og ikke kommenteret det mulige tidlige kendskab til sagen.

Et hold af 70 efterforskere skal nu kulegrave omkring 18.000 asylafgørelser i Bremen siden 2000. Ifølge avisen Bild am Sonntag skal 13 andre lokale asylkontorer også efterforskes, fordi man har registreret store forskelle i antallet af accepterede og afviste asylansøgninger.

Presset vokser også på Tysklands konservative indenrigsminister, Horst Seehofer, og oppositionspartierne FDP og det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) kræver en parlamentarisk efterforskning af sagen.

Seehofer, tidligere ministerpræsident i delstaten Bayern og kendt som den fremmeste kritiker af den kristeligt-demokratiske forbundskansler Angela Merkels flygtningepolitik, lovede i går ”organisatoriske og muligvis personalemæssige beslutninger” i forbindelse med skandalen.

Forbundsregeringen står med en virkelig dårlig sag, som vil styrke landets højrenationale kræfter, mener migrationsforsker Hannes Schammann.

”For AfD og højreorienterede grupper er dette et bevis på, at det politiske system ikke er i stand til at klare flygtninges tilstrømning, og at den føderale regering ikke er i stand til at beskytte sine borgere,” siger han.