Asylskandale presser tyske toppolitikere

Leder mistænkt for at have modtaget bestikkelse mod at have givet asyl til mindst 1200 mennesker placerer ansvar på Merkels regering

Tidligere har tyske medier talt om uretmæssig asyl til 1200 mennesker, men ifølge Ulrike B. kender offentligheden endnu kun til en tredjedel af skandalen. Billedet er fra 2015.
Tidligere har tyske medier talt om uretmæssig asyl til 1200 mennesker, men ifølge Ulrike B. kender offentligheden endnu kun til en tredjedel af skandalen. Billedet er fra 2015. Foto: Marcus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix.

Tysklands for tiden største skandale, som omhandler svindel med tusindvis af asylansøgninger, bliver stadig mere pinagtig for den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkels regering.

I centrum for skandalen står en mangeårig leder af asylkontoret i den nordtyske delstat Bremen, som mistænkes for at have modtaget bestikkelse mod at have givet asyl til mellem 1200 og 3000 mennesker, som ikke levede op til kriterierne. Adskillige af dem udgør ifølge tyske medier en sikkerhedsrisiko for Tyskland, og den nu suspenderede leder, kendt som Ulrike B., er sammen med fem kolleger sigtet for korruption og bestikkelse.

Men hvad der begyndte som en lokal skandale i Bremen, kan vise sig at være langt mere vidtrækkende og true topembedsfolk og fremtrædende medlemmer af Merkels regering. I et interview med Tysklands største avis Bild retter Ulrike B. nu anklager mod ledelsen i Tysklands føderale styrelse for migration og flygtninge (Bamf), som hun mener, i årevis har lukket øjnene for et overophedet asylsystem.

Hun afviser anklager om bestikkelse som latterlige, men står ved sin tilgang til asylsagerne, som ifølge hende handler om mennesker i nød, ikke blot tal, siger hun til Bild. Hun udtaler sig til avisen under forudsætning af, at den kun offentliggør indholdet af interviewet, ikke direkte citater.

Tidligere har tyske medier talt om uretmæssig asyl til 1200 mennesker, men ifølge Ulrike B. kender offentligheden endnu kun til en tredjedel af skandalen.

Ansvaret placerer hun blandt andet hos Bamf’s leder, Jutta Cordt, og to tidligere ledere, som på forbundsregeringens opfordring har sat tempoet og effektiviteten af asylprocesserne op i forbindelse med, at Tyskland siden 2015 har taget imod over en million asylansøgere. Alle vidste, at det massive antal af ansøgere ikke kunne blive ordentligt behandlet med det eksisterende personale, siger Ulrike B.

Bamf-leder Jutta Cordt er i forvejen stærkt presset efter beskyldninger om, at migrationsstyrelsens allerede i februar 2017 blev informeret om ”massive uregelmæssigheder” i Bremen. Presset vokser imidlertid også på den konservative indenrigsminister, Horst Seehofer, som tirsdag undskyldte for skandalen på vegne af regeringen og lovede fuld gennemsigtighed i efterforskningen.

”Processen i Bremen er en konkret, slem skandale,” sagde Seehofer, efter at han og Jutta Cordt have svaret på spørgsmål under et fem timer langt hasteindkaldt møde i Forbundsdagens indenrigsudvalg i Berlin.

Et hold af 70 efterforskere skal nu kulegrave omkring 18.000 asylafgørelser i Bremen siden 2000, og omfordelingen af medarbejdere vil føre til en ophobning af 80.000 ubehandlede asylsager, skriver tyske medier. Andre asylkontorer skal også undersøges for uregelmæssigheder.

Seehofer, som er tidligere CSU-ministerpræsident i delstaten Bayern og kendt som den fremmeste kritiker af Merkels flygtningepolitik, lover også at reformere asylsystemet, eventuelt ved at oprette centre, som asylansøgere skal opholde sig på, mens deres anmodning behandles.

Sagen kan desuden bringe andre kristeligt demokratiske politikere i fedtefadet. Ifølge tv-stationen RTL rettede Seehofer en ”klar krigserklæring” i form af kritik mod sin forgænger i embedet, parlamentsmedlemmet Thomas de Maizière, samt den nuværende økonomiminister, Peter Altmaier, som Merkel i 2015 gjorde til flygtningekoordinator.

Skandalen i Bremen er ikke noget enkeltstående tilfælde, men blot et symptom på en kæmpe politisk fiasko, som vil optage Tyskland i lang tid, mener Alexander Marguier, der er chefredaktør for det politiske magasin Cicero.

”Det er konsekvensen af et kontroltab, som til syvende og sidst var politisk ønsket,” skriver han blandt andet med henvisning til kansler Merkels åbning af grænsen i 2015:

”Tilliden til håndhævelsen af loven og de statslige institutioner lider igen skade – og de ansvarlige befinder sig ikke i Bremen, men Berlin.”

Thomas de Maiziére og to tidligere Bamf-ledere skal forklare sig ved et kommende krisemøde i indenrigsudvalget.