Tyske myndigheder kan ikke sætte en finger på Mission Østs samarbejde med søsterorganisation

Fire tidligere bestyrelsesmedlemmer for Mission Øst mener, at hjælpeorganisationen fører et uforsvarligt samarbejde med sin tyske søsterorganisation, som kan blive den danske organisations ruin. Men tysk myndighed og tysk ekspert kan ikke sætte en finger på Mission East Deutschland

I juni afskedigede den daværende bestyrelse Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner blandt andet med den begrundelse, at der var rod i økonomien. Men i stedet blev de samme fire danske bestyrelsesmedlemmer fire dage senere væltet på MØ’s årsmøde. En ny bestyrelse genansatte Kim Hartzner og har netop stadfæstet aftalen med den tyske søsterorganisation. Arkivfoto.
I juni afskedigede den daværende bestyrelse Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner blandt andet med den begrundelse, at der var rod i økonomien. Men i stedet blev de samme fire danske bestyrelsesmedlemmer fire dage senere væltet på MØ’s årsmøde. En ny bestyrelse genansatte Kim Hartzner og har netop stadfæstet aftalen med den tyske søsterorganisation. Arkivfoto. . Foto: Mette Frandsen.

Mission Øst har de seneste uger været skueplads for kritik og magtopgør, og en væsentlig anstødssten i striden er den danske hjælpeorganisations forhold til den tyske søsterorganisation Mission East Deutschland. Ifølge fire danske, nu afsatte bestyrelsesmedlemmer i Mission Øst (MØ) er pengekasserne hos de to principielt selvstændige organisationer rodet så meget sammen, at MØ risikerer at gå fallit, hvis Mission East Deutschland (MED) skulle få et økonomisk dårligt år. Samarbejdet mellem de to organisationer blev indledt i 2013 og kaldes også af de fire for værdifuldt.

”Men det kan ikke accepteres, at samarbejdet bringer MØ’s egen eksistens i fare,” skriver tidligere bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm i en redegørelse på vegne af de fire medlemmer, som blev væltet ved en mistillidsafstemning for 14 dage siden.

Striden handler mere præcist om, at MED tidligere på året krævede en garanti fra MØ om at sikre den tyske søsterorganisation en årlig egenkapital på 150.000 kroner – uanset hvor stort et underskud organisationen måtte have. Ifølge de afgåede medlemmer er en sådan ”ubegrænset garanti” uforsvarlig for MØ i lyset af, at den danske organisation selv er økonomisk udfordret:

”Dette betyder reelt, at et dårligt år i både MØ og MED kan medføre lukning af begge organisationer.”

De fire eksmedlemmer anklager også MED for ikke at opfylde de tyske krav til en selvstændig organisation, fordi MED ”reelt er under administration” af MØ, mener de. Det er ”retsstridigt, og hvorfor det naturligvis ikke kan accepteres af os – hverken etisk/moralsk eller professionelt”.

De daværende danske bestyrelsesmedlemmer sagde derfor nej til i januar at underskrive garantien, og i juni afskedigede de Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner blandt andet med den begrundelse, at der var rod i økonomien. Men i stedet blev de samme fire danske bestyrelsesmedlemmer fire dage senere væltet på MØ’s års-møde. En ny bestyrelse genansatte Kim Hartzner og har netop stadfæstet aftalen med den tyske søsterorganisation.

Det kan ende med MØ’s ruin, advarer tidligere bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm. Han tilføjer, at den tyske søsterorganisation stod med et underskud i år, blandt andet fordi organisationen sidste år ikke fik tyske donationer, efter at det tyske udviklingsministerium gennemførte en længere undersøgelse af MED, som handlede om uregelmæssigheder i regnskabet.

”Mission Øst påtager sig en alt for stor risiko ved at påtage sig en underskudsgaranti. Det er danske skatteyderes penge, der bruges til det, og jeg mener ikke, at vi kan bruge pengene på noget så risikabelt,” siger han.

Men Burkhard Wilke, leder af DZI, det tyske centrale institut for sociale spørgsmål i Berlin, kan ikke genkende kritikken af Mission East Deutschland. DZI arbejder blandt andet med at overvåge, hvordan ngo’er i Tyskland bruger deres donationer. Det tyske institut har siden 2018 tildelt Mission Østs tyske søsterorganisation et guldstempel for at gøre et godt og gennemskueligt stykke arbejde, påpeger Burkhard Wilke. Han taler om en ”professionel og succesfuld udvikling” i MED, og organisationen har ”siden grundlæggelsen relativt hurtigt og målrettet opbygget en stort set uafhængig finansieringsstruktur”. Han har ikke set den konkrete samarbejdsaftale mellem MØ og MED, men mener ikke, at det er usædvanligt at stille økonomiske garantier for en søsterorganisation.

”Den danske organisation havde en interesse i at grundlægge en partnerorganisation i Tyskland, fordi man derved kunne udvide og forstærke det internationale arbejde. Sådan en strategi er helt almindelig blandt ngo’er. Det er altid forbundet med en vis økonomisk risiko, for eksempel hvis den udenlandske partnerorganisation modtager regelmæssig økonomisk støtte i de første par år, eller hvis risikoen for mulige underskud opvejes af garantier,” siger han.

De danske eksbestyrelsesmedlemmer skriver i deres redegørelse, at det i Tyskland typisk er påkrævet at bidrage med 10 procent private midler for at opnå de store offentlige kontrakter, men at det kun i begrænset omfang er lykkedes MED at indsamle private midler. I stedet bruges private midler indsamlet i Danmark til at ”låse op” for store offentlige midler i Tyskland, skriver de fire. Men det er der ingen problemer i, understreger Burkhard Wilke.

”Når en organisation i Tyskland søger statslige midler, skal den vise, at den selv kan medbringe en andel. Men for den tyske stat er det lige meget, om de penge kommer fra indsamlinger, fra en anden organisation eller fra et overskud fra et tidligere projekt,” siger han.

MED har været underlagt en undersøgelse i Tyskland, men har ikke været på kant med loven, oplyser udviklingsministeriet i Berlin. Ministeriet har støttet et af organisationens projekter i Afghanistan i 2016/2017.

”I løbet af revisionen efter afslutningen af projektet blev der opdaget en inddrivelse af ikke-støtteberettigede udgifter på cirka 25.000 euro (knap 187.000 kroner). Denne inddrivelse indbefatter dog ikke bøder og har overhovedet ingen strafferetlig relevans. Sådanne tilbagebetalinger er ret almindelige i projekter, der ligger på grænsen mellem udviklingssamarbejde og humanitær nødhjælp,” skriver ministeriet i en e-mail.

Tidligere bestyrelsesformand for Mission Øst Carsten Wredstrøm fastholder, at den danske samarbejdsaftale med den tyske søsterorganisation er uansvarlig.

”Hvis Mission Øst havde en meget stor egenkapital, kunne vi godt give en underskudsgaranti til MED. Men Mission Øst har en elendig egenkapital, og derfor ville vi ikke give en blankocheck til den tyske organisation, sådan som den nye bestyrelse nu har gjort. Det passer ikke, at MED er uafhængig, da MED ikke disponerer over egne midler og ikke er ansvarlig for overholdelse af eget budget,” siger han med henvisning til, at Mission Østs egenkapital ved årsskiftet lå på 1,044 millioner kroner.

Det kan godt være, at den tyske undersøgelse af MED endte med et resultat, som var normalt blandt ngo’er, siger Wredstrøm:

”Men det var et resultat af en længerevarende forundersøgelse, og vi vidste ikke, hvad resultatet ville blive, herunder hvor meget den tyske organisation skulle betale tilbage. Derfor afviste vi samarbejdsaftalen i januar.”

Kristeligt Dagblad har foreholdt Mission East Deutschland kritikken fra de fire tidligere danske bestyrelsesmedlemmer, men organisationens leder, Felicitas Flörchinger, svarer blot i en e-mail, at ”der findes en partnerskabsaftale mellem ME Deutschland og Mission Øst. Begge organisationer har uafhængige bestyrelser. Mission East Deutschland anerkendes af tyske donorer og af DZI som en uafhængig organisation”.

Torben Andersen, næstformand i Mission Øst, bekræfter, at den nye bestyrelse har indgået en aftale om en garanti med den tyske søster-organisation. Mission Øst har hidtil formidlet projekter for MED for cirka 120 millioner kroner, og MED har til dato overført 5,9 millioner kroner i overskydende administrationsbidrag til Mission Øst.

”Det er i forhold til disse tal, at en garanti på 150.000 kroner skal ses,” siger Torben Andersen og kalder MED en organisation i vækst.

”Jeg mødte på MED’s kontor meget kompetente og engagerede medarbejdere med et stort hjerte for verdens fattigste. På bestyrelsesmødet vedtog MED en omorganisering, der frigør yderligere ressourcer til at styrke fundraising. Så nej – som ekspert i økonomisk rådgivning ser jeg ingen risiko i samarbejdet med MED,” siger næstformanden, der arbejder som investeringsrådgiver.