Prøv avisen

Tysk frygt for Snowden-besøg

USA''s pressefrihed er under pres efter Snowden-jagt Foto: Dado Ruvic /

Snowden skaber frygt i Tyskland

Selvom han afslørede, hvordan den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA samler og gemmer data om millioner af tyske statsborgere, er whistlebloweren Edward Snowden ikke nogen helt blandt ledende tyske politikere. Snarere tværtimod. Han skaber frygt.

Politikere fra regeringspartierne CDU og SPD i den kommission, der er i færd med undersøge NSA-skandalen, vægrer sig mod at invitere Snowden til Berlin, så han kan aflægge vidneudsagn, skriver Spiegel Online.

Forud for sit besøg i USA i starten af maj prøver forbundskansler Angela Merkel og hendes regering at forhindre, at Snowden dukker op i den tyske hovedstad. Merkel er ellers selv offer for NSA og tjenestens metoder, idet hendes telefon er blevet aflyttet.

LÆS OGSÅ: Overvågningens guldalder

Men regeringen vil ikke tillade, at en afhøring af Snowden finder sted på tysk jord. Holdningen udtrykkes bedst af chefen for det tyske efterretningsvæsen BfV, Hans-Georg Maassen, der ifølge avisen Süddeutsche Zeitung kalder Snowden for en forræder, der har plyndret NSA. For Maassen er Snowden ikke en kilde, der kan bidrage med oplysninger, men en tvivlsom figur. Tilsyneladende er det Tysklands nære forhold til USA, som står på spil. Myndighederne frygter, at amerikanerne vil begrænse udveksling af information med forbundsrepublikkens efterretningstjenester, hvis regeringen imødekommer Snowden, skriver avisen.

Andre steder end blandt toneangivende politikere og embedsmænd hersker der dog respekt om det, Snowden har gjort. For eksempel vil et universitet i Rostock snart udnævne ham til æresdoktor, fordi han opfattes som en foregangsmand og har ofret sin egen borgerlige eksistens for at gøre opmærksom på et alvorligt samfundsproblem.

Det er fuldstændig uansvarligt af efterforskerne, hvis de ikke gør alt for at kunne udspørge Snowden personligt. Hvis de ikke gør det, vil der komme store huller i deres undersøgelse, sagde journalisten Glenn Greenwald, der bor i Berlin og er en af Snowdens nære samarbejdspartnere, til Frankfurter Allgemeine Zeitung forleden.

Der har været forslag om, at Snowden kan aflægge sit vidneudsagn til den tyske NSA-kommission i Moskva, hvor han befinder sig, men det kan angiveligt sætte russerne i et gunstigt lys. Det opfattes i Tyskland som uønskværdigt i den givne geopolitiske situation med omdrejningspunkt i Ukraine.