Tysk minister lider nederlag i debat om organtransplantation

Det tyske parlament afviser sundhedsministers plan og vil i stedet finde flere organdonorer ved at satse på information i stedet for tvang

Den tyske sundhedsminister vil tvinge borgerne til at tage stilling til organdonation, og derfor fremlagde han i denne uge et lovforslag om, at transplantationer fremover bør kunne finde sted på grundlag af et ”formodet samtykke”. Men forslaget går alt for vidt, mener det tyske parlament. Arkivfoto.
Den tyske sundhedsminister vil tvinge borgerne til at tage stilling til organdonation, og derfor fremlagde han i denne uge et lovforslag om, at transplantationer fremover bør kunne finde sted på grundlag af et ”formodet samtykke”. Men forslaget går alt for vidt, mener det tyske parlament. Arkivfoto. Foto: Vagn Hansen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Han er ung, aktiv og dynamisk – og nu har han lidt et af sine hidtil største politiske nederlag.

Den 39-årige tyske sundhedsminister Jens Spahn fra CDU har brugt måneder på at forberede et lovforslag, der skulle skaffe flere organdonorer til transplantationer, men det tyske parlament afviste i torsdags hans planer til fordel for en langt mindre vidtgående reform af lovgivningen.

Situationen for folk, der venter på organer, er alvorlig i Tyskland. Hvert år dør mindst 1000 mennesker, fordi de ikke får et nyt organ i rette tid. I øjeblikket befinder cirka 9500 mennesker sig på ventelisterne, men årligt transplanteres der kun cirka 950 organer. Blandt politikerne er der bred vilje til at øge antallet af organdonationer, men meningerne er delte om, hvorvidt man skal satse på frivillighed eller tvang for at opnå dette mål.

Jens Spahn vil tvinge borgerne til at tage stilling til organdonation, og derfor fremlagde han i denne uge et lovforslag om, at transplantationer fremover bør kunne finde sted på grundlag af et ”formodet samtykke”. Ifølge hans forslag skal alle borgere i Tyskland have status som potentielle donorer, så længe de ikke har meddelt myndighederne, at de er imod det.

”Patienter, der venter på et organ, mister ethvert håb, hvis ikke vi viser mod til at gå nye veje. Derfor synes jeg, at man kan forlange af alle mennesker, at de tager stilling til, om de vil donere organer. Det er klart, at reglen om det formodede samtykke udgør et indgreb i det enkelte menneskes frihed, men hensynet til syge menneskers ret til liv og sundhed bør veje tungere end borgernes ret til at undgå at tage stilling til dette spørgsmål. Vi vil jo ikke indføre en pligt til at donere organer; Enhver kan sige nej til at stille sine organer til rådighed uden at frygte nogen form for konsekvenser,” siger ministeren til tv-stationen RTL.

Men ministerens lovforslag går ifølge flere politikere alt for vidt, og derfor vedtog det tyske parlament i stedet for en mere moderat reform af den nuværende transplantationslov, som Annalena Baerbock fra partiet De Grønne og Katja Kipping fra det socialistiske Die Linke har udarbejdet. De to politikere har lavet reformforslaget, fordi de frygter, at Jens Spahns lovudkast kan skade mere end det gavner.

”Ifølge Spahn skal staten udøve tvang, men jeg er bange for, at det vil øge risikoen for, at borgerne mister lysten til at donere organer. Netop fordi det drejer sig om et etisk spørgsmål om liv og død, er man nødt til at behandle det på en meget sensibel måde,” siger Annalena Baerbock til tysk tv.

I realiteten betyder den nye lov, at situationen i Tyskland ikke ændrer sig meget i forhold til nu: Kun i de tilfælde, hvor en person før sin død har givet samtykke til dona-tion, må der foretages en transplantation.

Politikerne bag det alternative reformforslag ønsker at få fat i alle de borgere, der gerne vil stille deres organer til rådighed, men som hidtil ikke har ladet sig registrere som donorer. Ifølge meningsmålinger er 84 procent af tyskerne positivt indstillede over for organtransplantationer, men kun 36 procent har udfyldt et af de såkaldte organdonationspas. Derfor er et vigtigt element i Baerbocks og Kippings lov, at myndigheder og læger fremover regelmæssigt skal informere tyskerne om mulighederne for at tilmelde sig et nyt register som organdonorer.

De to politikeres reform blev vedtaget med 432 stemmer i det tyske parlament, hvorimod Jens Spahns forslag kun fik 292 stemmer. Politikerne var ikke bundet af partidisciplin, men havde lov til at stemme efter deres samvittighed, og sundhedsministeren fik ikke engang alle stemmer fra sit eget parti.

Kansler Angela Merkel har støttet Jens Spahns forslag, hvorimod for eksempel den tidligere sundhedsminister Hermann Gröhe er modstander.

”Det formodede samtykke sætter spørgsmålstegn ved borgernes ret til selvbestemmelse, hvilket jo ellers er en grundlovssikret rettighed. Når man donerer et organ, så er det en gave, man giver af kærlighed til livet. En af forudsætningerne herfor er frivillighed og samtykke, og det skal der ikke ændres ved,” siger Hermann Gröhe, hvis holdning deles af blandt andre CDU’s partileder Anne-gret Kramp-Karrenbauer.