Tysk mistanke om tyrkisk spionage

Tyrkiske diplomater mistænkes for at opfordre lærere, imamer og forældre i Tyskland til at videregive Erdogan-kritik

De aktuelle beskyldninger om opfordring til spionage kommer fra fagforeningen GEW, som repræsenterer tyske undervisere. Fagforeningen har modtaget beretninger fra medlemmer om et møde ved det tyrkiske konsulat i Düsseldorf den 22. januar, hvor tyrkiske lærere, forældre og imamer blev opfordret til at indberette kritik af det tyrkiske styre. Lignende møder skal have fundet sted i Essen, Köln og Münster, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. Billedet er fra en pro-Erdogan demostration i Tyskland, sommer 2016.
De aktuelle beskyldninger om opfordring til spionage kommer fra fagforeningen GEW, som repræsenterer tyske undervisere. Fagforeningen har modtaget beretninger fra medlemmer om et møde ved det tyrkiske konsulat i Düsseldorf den 22. januar, hvor tyrkiske lærere, forældre og imamer blev opfordret til at indberette kritik af det tyrkiske styre. Lignende møder skal have fundet sted i Essen, Köln og Münster, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. Billedet er fra en pro-Erdogan demostration i Tyskland, sommer 2016. Foto: Martin Meissner/AP.

Tyske myndigheder har fået mistanke om, at tyrkiske konsulater i en række større tyske byer direkte har opfordret lærere, forældre og imamer til at udspionere og indberette personer, der kritiserer den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Spionagen skal især have været rettet mod støtter af den tyrkiske prædikant Fethullah Gülen, som Erdogan beskylder for at stå bag et mislykket kupforsøg i Tyrkiet sidste sommer.

Det skriver den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De aktuelle beskyldninger om opfordring til spionage kommer fra fagforeningen GEW, som repræsenterer tyske undervisere. Fagforeningen har modtaget beretninger fra medlemmer om et møde ved det tyrkiske konsulat i Düsseldorf den 22. januar, hvor tyrkiske lærere, forældre og imamer blev opfordret til at indberette kritik af det tyrkiske styre. Lignende møder skal have fundet sted i Essen, Köln og Münster, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen har nu bedt anklagemyndigheden vurdere, om der er tilstrækkeligt med beviser til at indlede en efterforskning af sagen, skriver internetmediet Deutsche Welle (DW). Også studerende kan have været opfordret til at udspionere lærere.

”Hvis beskyldningerne mod konsulaterne i Düsseldorf og Essen og andre konsulater bekræftes, vil det være fuldstændigt uacceptabelt,” siger talsmand for delstatens indenrigsministerium Jörg Harm til DW.

Stedfortrædende generalkonsul i Düsseldorf, Nesrin Tuncay, afviser anklagerne.

”Vi organiserer regelmæssigt møder for tyrkiske forældre og lærere. De handler udelukkende om uddannelsesspørgsmål. Anklagen fra GEW er en bevidst fordrejning af de tyrkiske konsulaters arbejde,” siger Tuncay til avisen Rheinische Post.

Det ville dog ikke være overraskende, hvis opfordringen til spionage har fundet sted, mener Joost Lagendijk, politisk analytiker og publicist bosat i den tyrkiske storby Istanbul.

”I dette særlige tilfælde har jeg ikke set konkrete beviser, så det er svært at bekræfte disse specifikke påstande. Men jeg ville ikke blive overrasket, hvis det er sket. Vi har set lignende tilfælde i andre lande siden det mislykkede kup sidste år,” siger han.

For få uger siden kom det frem, at 13 imamer i Tyskland mistænkes for at have udspioneret og informeret tyrkiske myndigheder om 33 tilhængere af Fethullah Gülen, heriblandt lærere fra tyske skoler. Imamerne kommer især fra den tyrkiske sammenslutning Ditib, Tysklands største muslimske paraplyorganisation med over 900 moskéer knyttet til den tyrkiske regerings direktorat for religiøse anliggender, Diyanet.

Ditib har indrømmet, at ”nogle få” af organisationens imamer ”forkert” fungerede som informanter for den tyrkiske regering, skriver DW. Ifølge samme medie er den tyske sag formentlig kun toppen af isbjerget, idet dokumenter tyder på, at lignende aktiviteter har fundet sted i andre europæiske lande. Tysklands føderale anklagemyndighed skal nu tage stilling til beskyldningerne mod imamerne.

Ifølge den tyrkiske regering er der tale om en ”heksejagt” mod tyrkiske imamer, siger talsmand, Ibrahim Kalin, ifølge det tyske nyhedsbureau DPA. Tyrkiske myndigheder har dog medgivet, at seks imamer, som ikke længere opholder sig i Tyskland, tidligere har informeret tyrkiske myndigheder om tilhængere af Gülen.

Forholdet mellem Ankara og Berlin er i forvejen belastet, efter at Erdogan strammede grebet om det tyrkiske samfund efter sidste års kupforsøg. Tyskland og EU er dog samtidig afhængige af flygtningeaftalen med Tyrkiet, som har nedsat tilstrømningen af flygtninge til Europa.

Erdogans udfald mod Gülen kan også mærkes i Danmark, hvor 14 muslimske privatskoler har oplevet elevflugt efter det fejlslagne kup i Tyrkiet.8