Tysk politi i ilden efter uro i Chemnitz

Optøjer i Chemnitz efter knivdrab. Udlændinge mistænkes for drabet. Politiet kritiseres for ikke at standse urolighederne. Vi var for få, lyder forklaringen.

Vreden fik frit løb under demonstrationerne i Chemnitz i det gamle DDR. I reaktionerne efter urolighederne advares der mod, at voldelige grupper overtager gaderne, sådan som det skete i Weimar-republikken.
Vreden fik frit løb under demonstrationerne i Chemnitz i det gamle DDR. I reaktionerne efter urolighederne advares der mod, at voldelige grupper overtager gaderne, sådan som det skete i Weimar-republikken. Foto: Sebastian Willnow/Ritzau Scanpix

Tyskerne er rystet ovenpå de uroligheder, der har udspillet sig i den østtyske by Chemnitz.

Omkring 5000 aktivister fra det yderste højre og mellem 1000 og 2000 fra det yderste venstre sloges mandag aften, mens politiet havde store problemer med at få situationen under kontrol.

Også søndag aften var der uroligheder.

Optøjerne er udløst af et knivdrab i byen natten til lørdag på en tysker. Politiet har anholdt en syrer og en iraker for drabet, og det fik højrefløjsgruppen "Pro Chemnitz" til at anmelde en demonstration.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det blev besvaret med en demonstration af gruppen "Chemnitz Nazifrei", og så gik det ellers løs.

Da tingene faldt til ro, var 20 mennesker såret, heraf to politifolk.

Begivenhederne har udløst ængstelse og kritik.

- Selvfølgelig gentager historien sig ikke, men når en højreorienteret pøbel hærger i midten af Tyskland, og myndighederne overvældes, ligner det situationen under Weimarrepublikken, skrev Der Spiegel tirsdag på sin netavis.

Tyskland blev kaldt Weimarrepublikken fra afslutningen på Første Verdenskrig og til 1933. I denne periode var der halvmilitære grupper som SA, der var med til at bringe det nazistiske parti til magten i 1933.

Josef Schuster, leder af Det Jødiske Centralråd i Tyskland, er også berørt af begivenhederne.

- Det må aldrig igen accepteres i Tyskland, at folk angribes på grund af deres fremtoning eller baggrund, citerer nyhedsbureauet AFP ham for at sige.

Angela Merkel, Tysklands forbundskansler, fordømmer urolighederne.

- Det, vi har set, hører ikke hjemme i et forfatningsmæssigt demokrati. Vi har video af folk, der jagter andre, af uregerlige forsamlinger og had på gaderne, og det har ikke noget at gøre med vor forfatningsmæssige stat.

Michael Kretschmer, ministerpræsident i delstaten Sachsen, hvor Chemnitz ligger, siger, at højreorienterede aktivister dygtigt brugte internettet.

- Mobiliseringen var fremmedfjendsk, baseret på falske informationer og konspirationsteorier. Den var baseret på "fake news".

Tirsdag erkendte politiet, at der var for få politifolk til at holde de to grupper fra hinanden.

Oliver Malchow, leder af politiforbundet GdP, forklarer, at nedskæringer i de senere år er skyld i, at der ikke er bragt kontrol over højreekstremistisk vold.

- Staten har svigtet indenlandsk sikkerhed. Der har været store nedskæringer i antallet af politifolk, siger han ifølge dpa til Neue Osnabrücker Zeitung.

Han tilføjer, at der er brug for ekstra 20.000 politifolk i Tyskland for at afhjælpe situationen.

Malchow fortæller også, at der er en voksende tendens i den tyske befolkning til at tage sagen i egen hånd.

- Når staten ikke længere menes at kunne beskytte sine borgere, så tager borgerne loven i egne hænder og begynder at tro på selvforsvarsmilitser og selvtægt.

Horst Seehofer, Tysklands indenrigsminister, siger, at delstaten Sachsens politi godt kan få hjælp.

- Politiet i Sachsen er i en svær situation. Hvis de beder om det, er forbundsregeringen parat til at stille ekstra støtte til rådighed, sagde han tirsdag i en erklæring.

/ritzau/