Tysk protestparti vil forbyde burkaer og minareter

Det tyske højrefløjsparti AfD vil fjerne en række muslimske rettigheder. Islam er en del af Tyskland, fastholder forbundskansleren

AfD’s næstformænd, Beatrix von Storch og Alexander Gauland, bekræftede i weekenden over for avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung partiets planer og begrundede dem med, at især ortodoks islam ”er uforenelig med det tyske retssystem og kultur” og ”et fremmedlegeme i et kristent land som vores”.
AfD’s næstformænd, Beatrix von Storch og Alexander Gauland, bekræftede i weekenden over for avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung partiets planer og begrundede dem med, at især ortodoks islam ”er uforenelig med det tyske retssystem og kultur” og ”et fremmedlegeme i et kristent land som vores”. .

Væk med burkaer og minareter fra det offentlige rum.

Sådan lyder det i det tyske højrenationale parti Alternative für Deutschland (Alternativ for Tyskland), AfD, der i sidste måned med sin indvandrerkritiske politik var den store vinder af tre tyske delstatsvalg, og som på landsplan ifølge de seneste meningsmålinger står til omkring 14 procents opbakning.

På en partikongres senere på måneden skal partiet, der oprindeligt blev dannet som et eurokritisk protestparti for tre år siden, vedtage sit første regulære partiprogram, som ifølge flere tyske medier er gennemsyret af antimuslimske forslag.

AfD appellerer især til de tyske vælgere, der er utilfredse med forbundskansler Angela Merkels åbne flygtninge- og indvandrerpolitik. Partiprogrammet vil derfor formentlig afspejle de op imod 95 procent af partiets vælgere, der ifølge vælgermålinger frygter, at islams indflydelse i Tyskland bliver for stor.

”Islam hører ikke til i Tyskland,” mener partiet. AfD’s næstformænd, Beatrix von Storch og Alexander Gauland, bekræftede i weekenden over for avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung partiets planer og begrundede dem med, at især ortodoks islam ”er uforenelig med det tyske retssystem og kultur” og ”et fremmedlegeme i et kristent land som vores”.

AfD er ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel i oplægget til partiprogrammet delvist inspireret af den franske model, hvor religiøse symboler er forbudt på gader og i det offentlige system. Det tyske parti ønsker ligeledes et forbud mod tildækning med burka og niqab i det offentlige rum og på offentlige arbejdspladser, og hverken lærere eller elever må eksempelvis bære tørklæde, foreslår AfD.

Partiet ser heller ingen grund til, at muslimske studerende har særlige undtagelser på tyske uddannelsesinstitutioner, så de bør deltage i alle typer af skoleudflugter og sportsaktiveteter.

Men AfD går også videre i sine forslag og vil forbyde minareter og standse bøn fra muezziner, der af partiet opfattes som islamiske magtsymboler. De er ”modstridende med den tolerante religiøse sameksistens”, lyder det i oplægget til partiprogrammet. AfD vil heller ikke acceptere andre muslimske landes indflydelse og investeringer i opførelsen af moskéer i Tyskland.

I et tidligere udkast til partiprogrammet er partiledelsen endda gået endnu længere i sine forslag til statslig indgriben i muslimers liv og traditioner og ville forbyde rituel slagtning og omskæring af drengebørn uden medicinsk begrundelse. Men disse passager er ifølge Der Spiegel blevet fjernet i oplægget til partikongressen, der afholdes den 30 april i Stuttgart, fordi den slags forbud også vil ramme den jødiske befolkning i Tyskland.

Forbundsregeringen med Merkel i spidsen har ikke ønsket at kommentere de radikale forslag direkte, men regeringstalsmand Steffen Seibert har på en pressekonference mindet om, at forbundskansleren gentagne gange har understreget, at ”islam efterhånden utvivlsomt hører til Tyskland”. Og Seibert anså det også for nødvendigt at henvise til den tyske grundlovs artikel 4 om religions- og trosfrihed, ”som fortsat er gældende”.

Næstformand for oppositionspartiet De Grønne, Konstantin von Notz, har påpeget, at forslagene er uforenelige med den tyske grundlov og ”bevidst er til for at splitte samfundet”, mens formanden for Muslimernes Centralråd i Tyskland, Aiman ​Mazyek, over for radiostationen NDR har sammenlignet AfD’s ”islamofobi” med nazisternes antisemitisme, fordi partiet i hans øjne helt vil afskaffe demokratiet.

Det fik i går AfD-næstformand Beatrix von Storch til at svare igen og kalde Mazyeks kritik for en negligering af Det Tredje Riges forbrydelser. Samtidig holdt hun fast i sin kritik af islam.

”Den største trussel mod demokratiet og friheden kommer i dag fra den politiske islam,” sagde hun til avisen Neue Osnabrücker Zeitung.