Prøv avisen

Tysk regering vakler efter partileders bebudede farvel

Annegret Kramp-Karrenbauer afløste i december 2018 Angela Merkel som CDU's formand og blev dermed den anden kvinde i spidsen for Tysklands konservative og kristendemokratiske parti. Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Formand for Tysklands kristeligt demokratiske regeringsparti CDU Annegret Kramp-Karrenbauer går af efter valgkaos i delstat, hvor hendes partifæller og højrenationalister hjalp en ministerpræsident til magten. Nu står alt åbent

Det kriseramte EU har brug for politisk stabilitet i Tyskland, den europæiske unions de facto-leder, men virkeligheden er den stik modsatte. Alt vakler, og alt står åbent i tysk politik, efter at formand for det kristeligt demokratiske regeringsparti CDU Annegret Kramp-Karrenbauer i går meddelte, at hun trækker sig som formand i løbet af de kommende måneder og ikke stiller op som kanslerkandidat ved det tyske valg senest til næste år. Selv ikke partiets inderkreds var informeret om hendes beslutning, som sender rystelser gennem det politiske Berlin.

”Hvis vi fortsætter på denne måde, bliver vores næste kanslerkandidat heller ikke kansler,” siger forbundsdagsformand Wolfgang Schäuble (CDU) til Bild og frygter, at Tysklands største parti vil bløde stemmer i kølvandet på kaosset, især til det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD).

Annegret Kramp-Karrenbauer, i Tyskland kendt som AKK, går af, efter at hendes partifæller og politikere fra AfD i sidste uge lagde stemmer til valget af en regeringsleder i delstaten Thüringen. Annegret Kramp-Karrenbauer havde ellers kraftigt advaret mod enhver form for samarbejde med det indvandringskritiske AfD, som ingen af de øvrige partier vil samarbejde med. Hun begrundede i går sin afsked over for partiledelsen med, at der hersker ”et uafklaret forhold til AfD i dele af CDU”. Kramp-Karrenbauer gav også forbundskansler Angela Merkel en del af skylden for det politiske kaos og sagde, at det er ”åbenlyst, at partiformandskab og kanslerpost (...) hører sammen i én hånd”. Hun henviser dermed til, at hun i 2018 overtog formandsposten fra Merkel, som valgte at blive siddende som kansler.

Valgkaosset i Thüringen er resultatet af, at det bliver stadig vanskeligere for de øvrige partier at samle en flertalsregering uden om AfD, og det samme kan blive tilfældet efter næste tyske forbundsdagsvalg senest i 2021. Siden nazismen har Tyskland vægret sig stærkt mod at danne mindretalsregeringer.

Mange spår imidlertid, at regeringssamarbejdet mellem CDU og det socialdemokratiske SPD allerede nu vil bryde sammen.

”Jeg formoder, at det ikke vil vare længe, før der vil komme nyvalg,” siger SPD’s tidligere formand Sigmar Gabriel til Bild.

Annegret Kramp-Karrenbauers autoritet brast dog ikke sammen efter valget i Thüringen, men er langsomt smuldret, siden hun overtog formandsposten for at puste nyt liv i partiet, som ifølge kritikere var stagneret efter 18 år med Merkel på posten. CDU har siden oplevet det ene valgnederlag efter det andet, og Kramp-Karrenbauers troværdighed led også et knæk, da hun sagde ja til at blive tysk forsvarsminister og dermed trådte ind i den regering, som hun igen og igen havde svoret at holde sig ude af for at koncentrere sig om formandsposten.

Hendes nederlag skyldes dog ikke kun hendes egne fejl, men også manglende støtte i partiet, som internt er stærkt splittet om, hvilken linje man skal lægge, når Merkel-æraen slutter. Ifølge CDU’s konservative fløj, den såkaldte Werteunion, har partiet under Merkel og Kramp-Karrenbauer givet køb på traditionelle værdier og bevæget sig ind på den politiske midte.

”CDU har nu brug for en formand, som løser problemer og ikke er del af problemet,” skriver Hans-Georg Maassen fra Werteunion på Twitter.

Annegret Kramp-Karrenbauer er ellers kendt for at være en skarp analytiker og velbevandret i politisk-tekniske detaljer og i øvrigt mere slagfærdig og udadvendt end den lidt tørre og generte Merkel. Som ministerpræsident sikrede hun i øvrigt det ellers pressede CDU 40 procent af stemmerne ved valget i Saarland i 2016. Men som partiformand har hun ikke formået at træde ud af Merkels skygge.

”Enden på en tragisk heltinde,” konstaterer Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Annegret Kramp-Karrenbauer bliver formentlig siddende som tysk forsvarsminister. Ifølge Bild taler man nu om tre kandidater til kanslerposten: Ministerpræsident Markus Söder fra CDU’s bayerske søsterparti CSU, Nordrhein-Westfalens ministerpræsident Armin Laschet samt juristen Friedrich Merz – en af Merkels største kritikere og populær på partiets konservative og erhvervsvenlige fløj – som tabte til Kramp-Karrenbauer ved valget til formand i 2018.