Prøv avisen

Tysk toppolitiker vil holde tyrkere og arabere ude

Bayerns ministerpræsident og leder af CSU, Horst Seehofer, der her ses ved Munchens legendariske oktoberfest (helt til venstre i billedet), vil stoppe indvandringen af tyrkere og arabere. Foto: Scanpix.

Lederen af det tyske regeringsparti CSU, Horst Seehofer, mener, at tyrkere og arabere er uønskede som ny arbejdskraft i Tyskland. Hans udtalelse vækker bestyrtelse

Lederen af det tyske regeringsparti CSU, Horst Seehofer, har kastet ny benzin på en allerede flammende debat om indvandrere i Tyskland.

"Det er da klart, at indvandrere fra andre kulturkredse som Tyrkiet og de arabiske lande stort set har vanskeligere ved at integrere sig, og derfor har jeg ikke forståelse for kravet om yderligere indvandring fra fremmede kulturkredse", siger Horst Seehofer, der også er delstaten Bayerns ministerpræsident, i et interview til magasinet Focus.

Hans udtalelser har vakt stor bestyrtelse, ikke mindst i regeringens egne rækker.

"Jeg er meget chokeret. Man må ikke generalisere og anklage alle mennesker fra en anden kulturkreds. Det isolerer dem og modarbejder samtidig enhver form for integration," siger regeringens befuldmægtigede for integration, den konservative politiker Maria Böhmer.

Efter offentliggørelsen af interviewet i Focus understreger Horst Seehofer, at han aldrig har brugt ordet "indvandrerstop", men de fleste kritikere er enige om, at hans udtalelser rent faktisk kun kan tolkes som et krav om indvandrerstop for tyrkere og arabere.

Nu forlanger flere og flere politikere og indvandrerorganisationer en undskyldning af ministerpræsidenten.

"Horst Seehofers udtalelser er nedgørende og helt uacceptable. Seehofer stempler bestemte befolkningsgrupper som afvigere, og han forsøger endda at overgå Sarrazin med sine udtalelser," siger lederen af Den Tyrkiske Menighed i Tyskland, Kenan Kolat, til avisen Berliner Zeitung

Det tidligere forbundsbankmedlem Thilo Sarrazin satte for nogle uger siden gang i den tyske integrationsdebat ved blandt andet at udtale sig negativt om landets muslimske indvandrere.

De seneste meningsmålinger viser, at den tyske regering ville miste mange stemmer, hvis der var valg nu, og integrationsekspert i partiet De Grønne, Memet Kilic, er overbevist om, at Horst Seehofer kun er ude på at genvinde vælgernes gunst.

"Det er betænkeligt, at de konservative politikere alt for ofte tager mere hensyn til meningsmålingerne end til deres egne værdier," siger hun.

De tyske virksomheder klager over voksende mangel på fagfolk, og det tyske Forbundskontor For Arbejde har derfor krævet en målrettet indvandring af veluddannede fagfolk for at dække behovet.

Derfor forstår næstformanden for Socialdemokratiets parlamentsgruppe, Axel Schäfer, slet ikke, at Horst Seehofer kommer med sit udspil nu.

"Horst Seehofer giver udtryk for en holdning, der har været forældet i mindst 10 år. Alle partier er for længst nået til den indsigt, at landet har brug for indvandring," siger han.

Interviewet med Horst Seehofer er blevet offentliggjort på et for Angela Merkel meget uheldigt tidspunkt: Hun har lige haft besøg af den tyrkiske ministerpræsident Recep Tayyib Erdogan, og begge statsoverhoveder har forsøgt at opnå sympati i den tyske offentlighed for en bedre integration af tyrkerne i Tyskland.

Avisen Süddeutsche Zeitung vurderer, at der højst sandsynligt er tale om "bad timing" fra Horst Seehofers side, men at han dermed har skadet ikke alene Angela Merkel men også integrationen i landet.

dachs@k.dk